Finansal piyasalarda güven ve şeffaflık sağlıklı bir yatırım ortamı için oldukça önemlidir. Ancak bazı kötü niyetli yatırımcı aktörler wash trade olarak bilinen manipülatif bir yöntemle piyasalarda yapay hareketlilik yaratarak yatırımcıları yanıltmaya çalışır. “Kendi kendine işlem” olarak da bilinen Wash trade bir varlığın aynı kişi veya gruplar tarafından alınıp satılarak piyasada yapay hareketlilik yaratılmasıdır. Bu yöntemde amaç işlem hacmini şişirerek diğer yatırımcıları yanıltmaktır.
Wash trade özellikle düşük likiditeye sahip olan kripto paralarda görülmektedir. Bu yöntemle gerçekte düşük likiditeye sahip bir kripto para birimi popüler ve değerli gösterilerek yatırımcı çekilmesi amaçlanır.
Wash Trade Nasıl Çalışır?
Wash trade genellikle iki farklı şekilde uygulanmaktadır. İlk yöntemde tek bir yatırımcı kendi kontrolündeki birden fazla hesabı kullanarak aynı varlığı sürekli alıp satar. Örneğin bir kişi A hesabından B hesabına belirli bir kripto parayı satar ve hemen ardından B hesabından A hesabına geri alır. İkinci yöntemde ise birbirleriyle koordineli çalışan bir grup yatırımcı, aynı varlığı dairesel şekilde el değiştirerek yapay bir işlem hacmi oluşturur. Bu işlemler genellikle çok kısa zaman dilimlerinde ve birbirine çok yakın fiyat seviyelerinden gerçekleştirilir. Özellikle likiditesi düşük varlıklarda daha kolay uygulanan yöntem piyasada yanıltıcı bir hareketlilik izlenimi yaratır. Diğer yatırımcılar bu suni hareketliliği gerçek talep zannederek işleme girerler. Manipülatörler yeterli sayıda yatırımcıyı çektikten sonra ani satışlar gerçekleştirerek karlarını realize ederler.
Bir kripto para üzerinde wash trade yapılıp yapılmadığını anlamak için yatırımcının finansal durumunu incelemek gerekir. Çünkü burada dikkat çeken nokta işlemlerin gerçek bir varlık değişimi yaratmamasıdır. Wash trade işleminde varlık aynı kişi veya grubun kontrolünde kalmaya devam ederken sadece işlem kayıtları şişirilmiş olur. Yöntemin etkili olabilmesi için genellikle büyük miktarlarda ve sık aralıklarla tekrarlanması gerekir. Bunlara ek olarak ilgili kripto para biriminde yüksek hacim olmasına rağmen fiyatta büyük bir hareketlilik olmaması da wash trade işlemine işaret edebilir. Wash trade manipülasyonunu anlamak için kripto para birimlerini detaylı bir şekilde incelemek elzemdir.
Wash Trade Yasal mı?
Wash trade işlemleri dünyanın birçok ülkesinde yasa dışı olarak görülen ve ağır cezalara tabi olan bir manipülasyon yöntemidir. Finans tarihine baktığımızda ABD’de 1936 tarihli Emtia Borsası Kanunu’nda wash trade işleminin tanımlanmış ve yasaklanmış olduğu görülür. Günümüzde ABD finans piyasasını denetleyen SEC ve CFTC gibi kurumlar bu süreçleri sıkı şekilde takip etmektedir. Buna ek olarak ülkemizde de SPK mevzuatına göre wash trade işlemleri yasaktır. Bu tür manipülasyon yöntemlerine karışan kişilere ciddi idari para cezaları uygulanmaktadır. Ancak kripto para piyasalarında henüz wash trade manipülasyonuna yönelik bir cezai uygulama bulunmamaktadır.
Kripto para yatırımlarında güvenilir projelerle ilerlemek için araştırma süreci oldukça önemlidir. Bu konuda uzman desteği almak istersen BitHero’nun Uzman Analizleri sayfalarını düzenli olarak takip etmende fayda var. Güncel haberleri öğrenmek içinse Kripto Haberleri sayfamız doğru adres.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.