Volatilite Nedir?

Volatilite Nedir?

Geleneksel veya kripto para fark etmeksizin finansal piyasa yatırımcılarının varlıkların değer değişimlerini izlemeyi gerekir. Çünkü bu değişimlerden doğacak fırsatlar veya alınması gereken önlemler olabilir. Söz konusu kripto para piyasaları olduğunda bu unsur daha da fazla önem kazanır. Çünkü kripto para piyasaları geleneksel piyasalara nazaran daha dinamik bir yapıya sahip. Volatility kavramı da yatırım dünyasındaki ani dalgalanmaları işaret eder. Finansal piyasalardaki dalgalanmanın istatistiğini belirlemek volatility değeriyle mümkündür. Türkçe “volatilite” anlamına gelen kavramı yakından tanımak için yazımızın devamını inceleyebilirsin.

Volatilite Ne Demek?

Volatilite, finansal piyasalardaki fiyat dalgalanmalarının istatistiksel ölçüsüdür. Bir varlığın fiyatındaki ani ve büyük ölçekli değişimler, volatilitenin yüksek olduğu anlamına gelir. Fiyatların daha istikrarlı olduğu durumlarda ise volatilite düşüktür. Hem geleneksel finans piyasalarında hem de kripto para piyasalarında volatilite hesaplanarak varlıkların güvenilirliği ve potansiyeli değerlendirilebilir. Bunun için yatırım sürecinde farklıların değerlerini ve potansiyellerini görebilmek adına volatilite hesabı yapılabilir.

Volatilite Nasıl Hesaplanır?

Volatilite hesabının sonucunda bir varlığın fiyat değişimlerinin değerini yüzdesel olarak yakalayabilirsin. Hesaplama süreci genel olarak standart sapma yöntemiyle ilerler. Standart sapma, bir veri setindeki değerlerin ne kadar değiştiğini yansıtan bir ölçümdür. Bir varlığın fiyatlarındaki sapma oranı, ortalama değişimi ifade eder. Volatiliteyi hesaplamak için söz konusu varlığın belirli bir zaman dilimindeki değerleri baz alınır. Volatilite hesabını özetle şu şekilde aktarmamız mümkün:

  • Belirlenen zaman aralığındaki değerlerin ortalamasını bulmak için değerler toplanır ve değer sayısına bölünür.
  • Veri değerleri arasındaki fiyat farkının ortalaması alınır.
  • Veri değerleri arasındaki farkların kareleri alınır ve toplanır.
  • Veri değerlerinin kare toplamı, belirlenen zaman aralığının ortalamasına bölünür.
  • Sonucun karekökü volatilite değeridir.

Yüksek Volatilite Nedir?

Yüksek volatilite, bir varlığın daha geniş aralıklarda hareket edebileceğine işaret eder. Varlıkların yüksek volatiliteyle potansiyel göstermesi hem olumlu hem olumsuz olarak değerlendirilir. Volatilite değerinin yüksek olması söz konusu varlığın yatırım için riskli bulunmasına neden olur. Çünkü fiyat aralıklarının ani değişimi yüksek değer kayıplarını da beraberinde getirebilir. Ancak volatilite yüksekliği yatırım fırsatları da sunar. Bir varlığın değer artışı potansiyelinin yüksek olması demek yatırımla elde edilecek karın da yüksek olması anlamına gelir. Özellikle kısa vadeli yatırımlarda bu durum büyük avantaj sağlar. Dolayısıyla yüksek volatilite değerini yorumlarken birçok unsuru göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü bu durum yatırımcılara hem fırsat hem de tehlike sinyalleri verir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation