The Graph Coin (GRT) Nedir?

The Graph Coin (GRT) Nedir?

GRT Coin (The Graph), De-Fi ve Web3 içerisindeki uygulamalara API (uygulama programlama arabirimi) ile veriler sunar. Bu açıdan bir veri indeksleme protokolünün kripto parası olan GRT Coin, Graph Vakfı tarafından yaratıldı. Blok zinciri ağlarının sorgulanması amacı taşıyan The Graph protokolü, verilerin daha kolay erişilebilirliği, düzenlenmesi gibi görevleri üstlenir. İçeriğimizde GRT Coin nedir, nasıl çalışır ve arzı sınırlı mıdır gibi birçok sorunun yanıtına ulaşabilirsin! Hazırsan başlayalım.

GRT Coin Nedir?

GRT Coin, The Graph’ın kripto para birimidir. Tıpkı ETH’nin Ethereum’un yerel para birimi olması gibi düşünebilirsin. Google’ın interneti dizinlemesine benzer şekilde The Graph indeksleme protokolü de Ethereum ve Filecoin gibi ağlardan blok zinciri verilerini dizinler. Dizinlenen bu veriler ise açık API’lerde gruplanır. Ayrıca bu sistem içerisinde kullanıcılar “SubGraph” ya da “Alt Graph” denilen açık API oluşturabilir. Bu SubGraph, blok zinciri verilerini uygulamalar için düzenleyen ve sunan Graph üzerindeki açık API’lardır. Böylece kullanıcılar SubGraph kullanarak indekslenen verilere hızlı bir şekilde erişebilir. AAVE, Aragon, Uniswap, Balancer ve Synethix gibi De-Fi projelerinin Graph’in çözümlerini kullanması da bu protokolün başarısını ortaya koymakta. İşte bu ekosistem içerisinde The Graph’ın kripto parası olan GRT Coin de adından söz ettirir. The Graph’ın ekonomisi de insanların GRT harcaması ve kazanmasına dayanır. Yani bir blok zinciri üzerinde veri bulmak için The Graph’ı kullanmak isteyen tüm kullanıcıların GRT ile ödeme yapması gerekir.

The Graph Coin’in (GRT) Tarihçesi

Öncelikle GRT Coin kimin merak ediyorsan bu kripto paranın bağlı olduğu Graph protokolü, aynı ismi taşıyan Graph Vakfı tarafından kuruldu. Yaniv Tal, Brandon Ramirez ve Jannis Pohlmann isimli mühendisler tarafından kurulan The Graph ve GRT Coin projesi için 2020’nin Ekim ayında fon toplandı. 17 Aralık 2020 tarihin de kripto para piyasaya sürüldü.

The Graph (GRT) Nasıl Çalışır?

The Graph, geliştiricilerin uygulamalarını Blockchain üzerine inşa etmesine olanak tanır. Bu sayede likidite çıktıları, geçmiş dönem işlem hacimleri, Ethereum tabanlı bütün token fiyatları ile ilgili verilerin sorgulanması mümkündür. Veri indeksleyen The Graph, bunu Web3 ve merkeziyetsiz finans ekosisteminde bulunan uygulamalar için API ile sağlar. Bunun için ise “SubGraph” adı verilen veri talebi tanımlamalarını referans alır. Böylelikle hangi verinin nasıl sınıflandırılması gerektiğini bu şekilde öğrenir. Ayrıca tüm yapı, Ethereum üzerine kuruludur. Resmi sitesinde “Küresel çaptaki blok zinciri verilerine erişim” jeneriğini kullanan The Graph içerisinde kullanıcıların gönüllü olarak katılabileceği pek çok rol vardır. Bunların bazılarını aşağıdaki maddelerde görebilirsin:

  • Veri Tüketici: Kendi projesindeki bir SubGraph’ı sorgulamak isteyenlerdir.
  • Geliştirici: Merkeziyetsiz uygulamasında (DApp) bir SubGraph oluşturmak isteyenlerdir.
  • Dizin Oluşturucu: SubGraph için veri indeksleyen kişilerdir.
  • Küratör: İndekslemek için faydalı SubGraph’lar tanımlayan katılımcılardır.

Bu katılımcılar çalışmaları karşılığında kazanç sağlayabilir fakat bunun için GRT hisselerini yatırmaları gerekir.

SubGraph ve GraphQL Nedir?

GRT Coin’i ve tüm bu işleyişi daha iyi kavramak için bilmen gereken iki önemli terim var. Birincisi, yukarıda da adı geçen SubGraph’tır. SubGraph, GraphQL kullanılarak sorgulanabilen blok zinciri verileri üzerine kurulu özel bir API (uygulama programlama arabirimi) anlamına gelir. Gönüllü olarak geliştirici olanlar, Graph’ın merkeziyetsiz ağında SubGraph’lar inşa edebilir ve yayımlayabilirler. Bunun yanı sıra bunları indeksleyebilirler. Bunlar ise veri tüketicileri tarafından sorgulanabilir. Peki GraphQL nedir? Bu ise API’ler için bir sorgu dilidir. The Graph, SubGraph sorgulamak için GraphQL kullanır.

En Yüksek Fiyat – En Düşük Fiyat ve Toplam Arz

GRT Coin en yüksek kaçı gördü bakıldığında; tüm zamanların en yüksek seviyesi 12 Şubat 2021’de 2,84 dolardır. GRT Coin tüm zamanların en düşük seviyesini ise 22 Kasım 2022 tarihinde 0,05205 dolar ile görmüştür. Toplam GRT Coin arzı ise 10.000.000.000 (10 milyar) olup 7,4 milyar GRT token dolaşımdadır.

GRT Coin Nasıl Alınıp Satılır?

GRT Coin almak için ilgili kripto para borsasında hesap oluşturmak, ardından ödeme işlemlerine geçmek gerekir. Hızlı, basit ve güvenilir online işlemler için kripto para alım satım hizmetleri sunan Bithero’yu tercih edebilirsin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation