Terra Coin (LUNA) Nedir?

Terra Coin (LUNA) Nedir?

Terra LUNA coin, Terra blokzincirinde meydana gelen çatallanma sonucu, platforma verilen yeni isimdir. Terra 2.0 olarak da tanımlanan bu blokzincirin amacı, kullanıcıların stablecoin‘ler yaratmasına izin vermektir. Merkeziyetsiz bir blokzincir platformu olan Terra coin nedir, nasıl çalışır arzı kaç adettir, sorularının cevapları ilerleyen bölümlerde görülebilir.

Terra Coin Projesi Hakkında

Terra coin projesi, Delegated Proof-of-Stake konsensüs mekanizması kullanan bir blokzincir platformu olarak iki ana para birimi ile çalışır: Terra stabil kripto paraları ve LUNA coin. Dijital paralar olarak bilinen stablecoin’ler Terra’nın en önemli özelliklerinden biridir ve bir fiyat para biriminin değerine bağlı olarak stabil bir değere sahiptir. Yani bu proje, stablecoin’ler ve merkeziyetsiz finans uygulamaları için bir altyapı sağlarken ekonomik sistemleri ve finansal işlemleri daha verimli hale getirmeyi de odağına alır. Ayrıca Terra, stablecoin’lerin değerini dengelemek için algoritmik bir mekanizma kullanır. Bu mekanizma, LUNA token‘larının arzını ve talebini kontrol ederek stablecoin’lerin değerini sabit tutmaya çalışır. Örneğin eğer stablecoin’in değeri belirli bir seviyenin altına düşerse LUNA token’ları yakılır veya basılır ve tam tersi durumda stablecoin’ler değiştirilir. DeFi uygulamalarını destekleyen ve dolayısıyla kullanıcıların çeşitli finansal hizmetleri merkeziyetsiz bir şekilde kullanmalarına olanak tanıyan Terra projesi; borç verme, borç alma, ticaret ve diğer finansal işlemleri de doğal olarak içerir.

LUNA Token Nedir?

LUNA Terra coin nedir?, sorusunun ardından LUNA token’ından da bahsetmekte yarar var. Terra platformunun yerel para birimi olarak işlev gören LUNA, platformun ekonomik teşvik mekanizmalarını destekler ve stablecoin’lerin değerinin korunmasına yardımcı olur. LUNA token’ları, stablecoin’lerin değerini dengelemeye yardımcı olurken aynı zamanda platformun yönetişiminde önemli bir rol de oynar. Ayrıca LUNA token’ları staking için kullanılabilir ve bu sayede kullanıcılar ağın güvenliğini sağlamak adına katkıda bulunabilir.

Terra Projesi Kurucuları Kim?

Terra coin projesinin kurucusu Daniel Shin ve Do Kwon’dur. Do Kwon, blokzincir ve kripto para alanında deneyimli bir girişimci olarak Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi okumuş ve önceki projelerinde blockchain teknolojisi üzerine çalışmıştır. Terra’dan önce çeşitli teknoloji ve finans şirketlerinde çalışmış ve blockchain tabanlı çözümler geliştirmiş olan Kwon’a ek olarak Daniel Shin de finansal teknolojiler ve blockchain alanında geniş bir deneyime sahiptir ve Terra’nın başarısı için stratejik yönlendirmede bulunmuştur. Yani Terra’nın temel teknolojik ve stratejik yönlerini yönlendirmiş olan Kwon, projenin gelişimini sağlamak için önemli bir rol oynamıştır.

2022 LUNA Krizi Hakkında

LUNA coin‘de yaşanan 2022 krizi, tüm dünyada büyük ses getirmiştir. Kripto para piyasasında büyük bir sarsıntıya yol açan bu krizin başlangıcı, Terra’nın algoritmik stablecoin’i TerraUSD (UST) ile ilişkilidir. UST, LUNA token’ları ile desteklenen bir stablecoin olarak tasarlandı. Ancak Mayıs 2022’de UST’nin değeri, ABD doları paritesinin altına düştü. Bu durum, LUNA’nın değerinin hızla erimesine ve dolayısıyla da ciddi bir piyasa krizine yol açtı. UST’nin bu değer kaybı, LUNA’nın arzının genişlemesine neden oldu ve bu da LUNA’nın değerini büyük ölçüde etkiledi. Krizin etkisiyle Terra ekosistemi büyük bir değer kaybı yaşadı ve birçok yatırımcı ciddi zararlar gördü. Bu olayın ardından Terra ekosistemi ve genel kripto para piyasası üzerinde geniş kapsamlı etkiler ortaya çıktı. Krizin sebepleri arasında algoritmik stablecoin’lerin güvenilirliğine dair endişeler ve piyasa dalgalanmalarının etkisi yer aldı. Kısacası eski LUNA projesi olan LUNC, yaşanan bu olumsuzluk sonrasında 2022’de sert çatallanmaya giderek Terra 2.0 ile yepyeni bir LUNA blokzinciri yaratarak tüm riskleri ortadan kaldırmayı hedefledi.

Sıkça Sorulan Sorular

Terra coin ne zaman çıktı?

Terra coin ilk kez 2018 yılında piyasaya çıkmıştır.

Terra coin nasıl alınır ve nasıl satılır?

Terra coin alıp satmak için BitHero üzerinden hesap oluşturman ve talep göndermen yeterli.

Terra çatallanması nedir?

LUNA’nın çöküşünün ardından, Terra ekosistemi, ağın eski versiyonundan ayrılarak yeni bir blok zinciri ve token oluşturdu ve bu sürece “çatallanma” adını verdi. Çatallanma sonrası yeni token “LUNA” olarak isimlendirilirken eski LUNA token’ları “LUNA Classic” olarak kaldı ve eski sistemin yükünü taşıdı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation