Blokchain teknoloji merkeziyetsiz finans ve kripto para dünyasına çeşitli yenilikler katmaya devam ediyor. Bu yeniliklerden biri de Starknet oluyor. Ethereum ağı üzerinde çalışan protokollere sahip olan Starknet, bu ağ üzerindeki ölçeklendirilebilir sorunlara yenilikçi çözümler sunuyor. Temelinde kullanıcıların daha hızlı ve düşük maliyetli işlemler gerçekleştirebilmesine olanak tanıyor. Merkeziyetsiz finans dünyası içinde önemli bir parça olan Starknet ile kripto para dünyasındaki işleri sen de kolaylıkla halledebilirsin. Peki Starknet nedir, nasıl çalışır, ne zaman kurulmuştur, bu gibi sorularının cevaplarına ve daha fazlasına bu yazıda ulaşabilirsin.
Starknet (STRK) Hakkında: Nedir, Ne Zaman Kurulmuştur?
Starknet, kısaca STRK olarak da bilinir. 2018 yılında kripto para piyasası içinde varlık göstermeye başlayan Starknet ve Starknet token, Eli Ben-Sasson, Uri Kolodny, Michael Riabzev ve Alessandro Chiesa öncülüğünde ve Starkware Industries tarafından bir blockchain projesi olarak geliştiriliyor. Bu proje, Ethereum ağı üzerinde çalışan Validity-Rollup ya da diğer bir ismiyle ZK-Rollup (Sıfır Bilgi Rollupları) bilinen Layer-2 ağı olarak biliniyor. Ethereum ağı ve Layer-2 üzerindeki yönetişim token’ı olarak da bilinen STRK, aynı zamanda Starknet projesinin de kısaltılmışı olarak yer alıyor. Layer-2 ağı Ethereum tabanlı bir ağ olmasıyla birlikte yenilikçi rollup teknolojisiyle bağlantı olarak merkeziyetsiz uygulamalara karşı üst düzeyde ölçeklenebilirlik sağlıyor. Layer-2 çeşitli çözümler sunarken işlemleri hızlandırma ve maliyetleri düşürme amacına da sahip olmasıyla öne çıkıyor. Starknet ağı, Sıfır Bilgi Rollup’larından faydalanarak ağ içerisinde gerçekleştirilen onlarca işlemin zincir dışına taşıyor. Böylece ana ağ görevinde olan Ethereum blok zinciri üzerinde tek bir işlem olarak toplanmasına olanak tanır. Yapılan bu işlemle birlikte Ethereum blok zinciri üzerindeki yüksek işlem hacmine sahip işlemlerin ağ içerisinde yaşanan sorunları en aza indirerek veya çözerek blok zinciri üzerinde daha verimli bir hale gelmesine yardımcı olur ve geniş kitlelere erişilebilir.
Starknet Nasıl Çalışır?
Ethereum ağı üzerine inşa edilen Starknet, kullanıcılarına işlemlerini hızlandırarak karşılaştıkları sorunların azalmasına olanak tanıyor. Bunu yaparken zk-STARK adı verilen kriptografik teknoloji kullanıyor. zk-STARK’ın açılımı “Zero-Knowledge Scalable Transparent Argument of Knowledge” olup Türkçesi “Sıfır Bilgi Ölçeklenebilir Şeffaf Bilgi Argümanı” anlamına geliyor. Bu teknoloji, yapılan işlemlerim gizli tutulmasını sağlarken güvenli bir şekilde doğrulanabilmesini de sağlıyor. Böylece işlem hacmi büyük ölçüde arttırılırken maliyetlerde de düşüşler görülebiliyor. zk-STARK’lar blok zinciri dışında kalan hesaplamaları bütünlüğü doğrulamak amacıyla da kullandığı güçlü bir yol olarak yer alıyor. Starknet çalışma prensibi içerisinde yer alan zk-STARK temelinde basit ve şeffaf bir hesaplama bütünlüğü ile kanıtlarını üretmek yatıyor. Böylece zincir dışı hizmetler Ethereum ağına yük oluşturmadan gerekli olan işlemler uygun bir şekilde yapılıyor. Hesaplanmaların tamamlanmasıyla birlikte tek bir zk-STARK kanıtı oluşturularak hesaplamaların doğruluğunun onaylanması adına blok zinciri üzerinde yayınlanır. Böylece zk-STARK Ethereum ağına fazla yük oluşturmadan Starknet ağı içerisindeki süreci güvenli ve bütünlüğü sağlanmış bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu da ağın ölçeklenebilirliği artar ve Web3 ekosistemi içerisinde de önemli bir unsur haline gelebilir.
Starknet’in Özellikleri
Starknet Türkiye içerisinde ön plana çıkan token’lar arasında yer alıyor. Bu token’ı bu kadar özel kılan birkaç özelliği bulunuyor.
- Ethereum ağında yer alan token’larda kimi zaman ağın yoğunluğundan dolayı yüksek işlem ücretleri alınabiliyor. Starknet Layer-2 çözümleriyle birlikte bunun önüne geçiyor. zk-STARK teknolojisi ile on binlerce işlemi tek bir işlem gibi hallederek Ethereum ağına gönderimi kolaylaştırıyor. Böylece ağın yükünü de hafifleterek oluşan fazla maliyeti de düşürüyor.
- Starknet ağının yerel hesap soyutlaması sunma özelliği de bulunuyor. Böylece ağ kullanıcılarının kendi özel anahtarlarını yönetmeden de uygulamalara erişim sağlayabilmesini sağlıyor. Böylece Starknet daha geniş kitlelere erişilebilir kılmanın yanında kullanıcı dostu bir uygulama da gerçekleştirmektedir.
- zk-STARK teknoloji Starknet ağını üçüncü taraf müdahalesine karşı güvende tutuyor. Bu teknoloji ile doğrulanan işlemler kullanıcıların gizliliğini de koruyor.
- Ethereum Virtual Machine (EVM) ile uyumlu olan Starknet, Ethereum üzerinde çalışan akıllı sözleşmelerin Starknet üzerinde de çalışabilmesini destekler. Böylece geliştiriciler kodlar üzerinde değişiklik yapmadan Starknet ağına taşıyabilmektedir.
Starknet (STRK) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
STRK token nereden satın alınır?
STRK token ile güvenli bir şekilde alım satım yapmak istiyorsan Bithero seninle. STRK token’i güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde buradan satın alabilirsin.
STRK coin kullanım alanları nelerdir?
STRK token’ın kullanım alanlarına baktığımızda Starknet platformu öne çıkıyor. Bu token platform içerisindeki işlemlerin gerçekleştirilmesinde ve platform içi yönetişimde kullanılıyor.
Starknet’in madenciliği yapılır mı?
Starknet madenciliği yapılan bir token değildir.
Starknet’in toplam arzı nedir?
Starknet (STRK) token’in toplam arzı 10 milyar olarak belirtilmektedir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.