Soulbond Token Nedir?

Soulbond Token Nedir?

Geleneksel dünyada kişilerin iş deneyimler, eğitim geçmişi ve sosyal statülerini yansıtan birçok farklı kimlik bulunur. Mesela bir akademisyen profili kişinin eğitim geçmişini ve yaptığı çalışmaları temsil eder. Kişilerin profillerini yansıtan bu kimlikler web3 dünyasında Soulbound token birimleriyle yer alır. Temel anlamda bir “kimlik” niteliği taşıyan bu tokenlerin herhangi bir para birimi yoktur. Sadede kişilerin bireysel profillerinin Web 3.0 ekonomisine temsiliyetini sağlar. “SBT” olarak da adlandırılan Soulbound Token’lar hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsin.

Soulbound Token Ne Demek?

Blokzincir finans dünyasında yer alan kullanıcıları temsil eden SBT’ler aslında kripto para olarak bilinse de bir tür kimlik olarak değerlendirmek gerekir. Çünkü bu tokenların herhangi bir mali karşılığı yoktur. Soulbound Token’lar sadece kişilerin gerçek hayattaki sosyal statülerini Web 3.0 dünyasına taşımayı amaçlar. Mesela bir kişinin tıbbi kayıtları veya sosyal yaşamındaki statülerini yansıtan bilgileri Soulbound Token’lara işlenebilir. Bu uygulama ile blokzincir dünyasında yer alan kişilerin güvenirliliğini göstermek için kullanılabilir.

Bu proje ilk olarak 2022 yılında Vitalik Buretin tarafından sunuldu. Decentralized Society: Finding Web3’s Soul yani “Merkeziyetsiz Toplum: Web3’ün Ruhunu Bulmak” başlığıyla tanıtılan proje blokzincir toplumunun daha somut bir şekilde görülmesini sağlamayı amaçlıyor. Henüz gelişim aşamasında olan SBT’lerin Web 3.0 toplumunun temel yapı taşı olmayı amaçladığını söyleyebiliriz. Çünkü projeye göre SBT’ye sahip olan kişiler bu dünyadaki işlemlerini sahip olduğu Soulbound Token’larla yani merkeziyetsiz kimlikleriyle ile gerçekleştirecek.

Soulbound Token Nasıl Çalışır?

Soulbound Token’ların çalışma mantığı NFT’lerle benzer şekildedir. Bu tokenlarda tıpkı NFT’ler gibi değiştirilemez niteliklere sahiptir. Soulbound Token oluşturmak için öncelikle “Soul” adı verilen cüzdandan bir hesap açmak gerekir. Bu cüzdanlar kişilerin sağlık, iş veya statülerini gösteren kimlikler olarak da nitelendirilebilir. Mesela bir cüzdanda yer alan Soul Token’lar söz konusu kişinin sağlık bilgilerini taşıyabilir. Kişi Soul cüzdanından başka bir Soul cüzdanına transfer işlemi gerçekleştirerek bilgilerini aktarma şansı yakalar. Kişiler birden fazla Soul cüzdanı oluşturarak bilgilerini taşıyan Soulbound Token’ları oluşturabilir. Yani kişisel bilgilerini farklı Soul’lara ayırarak aktarım işlemi gerçekleştirebilirsin.

SBT’lerin Kullanım Alanları

Anonim kimliklerin var olduğu merkeziyetsiz finans dünyasında güven problemi sıklıkla görülür. Aslında Soulbound Token projesi de tam da bu sorunun çözülmesini amaçlar. Bir Soulbound Token ile kişisel bilgilerini aktararak güvenirliliğini kanıtlayabilirsin. Bu avantaj birçok alanda kullanılabilir. İşte Soulbound Token’ların kullanılabileceği alanlar:

Eğitim Geçmişi

Gerçek yaşamda üniversite bitirdiğinde diploma veya transkript gibi belge alarak gerektiği durumlarda mezun olduğunu kanıtlayabilirsin. Soulbound Token’ları da bu amaçla değerlendirebilmek mümkün. Mesela bir üniversite Soul cüzdanı oluşturarak mezun olan öğrenciler için Soul Token’lar oluşturabilir. Mezun olan öğrenciler ise kişisel Soul cüzdanlarıyla bu tokenları edinerek gerekli alanlarda kullanabilir.

İş Başvurusu

Soul Token’ları bir tür “CV” olarak da değerlendirmek mümkündür. Mesela bir Soul cüzdanı oluşturularak eğitim ve deneyim gibi bilgilerini taşıyan farklı Soul Token’lar üretebilirsin. İş başvuru sürecinde gereken bu bilgileri Soul Token aracılığıyla aktararak süreci pratikleştirebilirsin.

DAO (Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar)

DAO yani “Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşları” genellikle işlem yapan toplum tarafından yönetilir. Bu sistemde kullanıcılar sahip oldukları kripto varlık değerine göre oy kullanarak süreçleri yönlendirebilir. DAO süreçlerinin daha güvenilir ve pratik ilerlemesi için Soulbound Token’ları alternatif olarak öne çıkar. Bu tokenlara kişilerin itibarını yansıtan bilgiler aktarılırsa DAO oylarında daha tecrübeli isimler yer alacaktır. Ayrıca oylamalar daha şeffaf bir şekilde ilerleyeceğinden dolayı güvenilirlik problemleri de geride kalacaktır.

Tıbbi Bilgiler

SBT’ler bir kişinin sağlık bilgilerini taşıyacak şekilde oluşturabilir. Böylece tıbbi kayıtların aktarılması gereken durumlarda kişinin sağlık geçmişi pratik bir şekilde aktarılabilir.

Bunlara ek olarak Soulbound Token’ların değerlendirilebileceği birçok alan mevcuttur. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi proje henüz gelişim aşamasında. Geleneksel kimliklere olan bağlılığı ortadan kaldırmayı ve güvenirliliği vadeden projenin ileride ne olacağı merak konusu.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation