Solana (SOL) Nedir, Ne İşe Yarar?

Solana (SOL) Nedir, Ne İşe Yarar?

Solana (SOL), saniyede binlerce işlem gerçekleştirebilen açık kaynaklı bir proje olduğundan yüksek performans gerektiren uygulamaları da destekler. Hızı ve verimliliği ile bilinen Solana, bir kripto para birimi platformudur. DeFi tabanlı projeler arasında yer alan Solana, merkeziyetsiz finans dünyası içerisinde öne çıkar. Solana nedir, kime aittir gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsan hemen içeriğimizi keşfetmeye başlayabilirsin!

Solana Nedir?

Girişte belirttiğimiz üzere SOL, merkezi olmayan bir blok zinciri platformudur. Daha çok hızlı ve verimli işlem yapmaya odaklanan kullanıcılara hitap eder. Diğer ağlardan farklı yöntemler kullanması, blockchain sistemi üzerinde akıllı sözleşmeler hazırlanmasına yardımcı olması da Solana’yı oldukça değerli bir blok zinciri platformu kılar. Platformun resmi kripto para birimi ise “Sol” adını taşır.

Solana Nasıl Ortaya Çıktı?

Açık kaynaklı olan bu platform, 2017 yılında kurulmuştur. Solana kurucusu kimdir diyorsan, platform Anatoly Yakovenko tarafından kurulmuştur. İsviçre merkezli olan Solona projesinde ayrıca Greg Fitzgerald da yer almıştır. Projenin resmi açılı ise 2020 Mart tarihinde gerçekleştirilmiştir ve böylelikle SOL piyasaya sürülmüştür.

Solana Teknolojisi Hakkında

Bir blok zinciri olan ve resmi kripto para birimi “SOL” adını taşıyan Solana, merkeziyetsiz uygulamaları iyileştirmeye yönelik faaliyetleriyle dikkat çeker. Bu açıdan DeFi (merkeziyetsiz finans) içerisinde yer alan uygulamaları (Decentralized application – DApp) geliştirmeyi hedefler.

Örneğin, kuruculardan Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilen geçmişin kanıtı (Proof of History – PoH) önemli çalışmalardan biridir. “Tarih kanıtı” olarak da bilinen PoH, kendisinden önceki blok zincirlerinin önemli bir problemi olan ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda Solana, saniyede 65.000’e varan benzeri görülmemiş işlem hızlarına ulaşmak için Tarih Kanıtı’nı (PoH) kullanıyor.

Solana, temel blok zinciri platformlarından biri olarak katman 1 (Layer 1) ağları içerisinde yer alır. Katman 1 ağları da Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi en popüler blok zincirleri de yer alır. Bu ağların birkaç önemi vardır. İşlemleri kendi altyapıları içinde işleyip sonuçlandırmaları bunlardan biridir. İkincisi, katman 1 ağları işlem ücretlerini kolaylaştırmak için kendi yerel tokenlarını kullanırlar. Blok zinciri ekosisteminin birincil unsurunu oluşturması bakımından da bu ağa “katman 1” denir.

Solana ve Ethereum Karşılaştırması

Solana’nın yüksek hızlı olması, ölçeklenebilirlik sorunlarına karşı PoH çözümü getirmesi onu, önde gelen blok zinciri platformu Ethereum ile de karşılaştırmalara yol açtı.

Bu karşılaştırmalardan bazılarını aşağıda bulabilirsin:

Solana ve Ethereum , merkezi olmayan finans (DeFi) ve değiştirilemez tokenler (NFT’ler) gibi son teknoloji uygulamaları çalıştırmak için çok önemli olan akıllı sözleşmelere sahiptir. Akıllı sözleşmeler, kendi kendini çalıştıran programlardır. İşlemler tamamlandığında izlenebilir ve geri alınamaz hale gelir.
Solana’nın popülerlik kazanmasının en önemli sebeplerinden biri işlem hızı vaadi olmuştur. Buna göre işlem hızı açısından Ethereum’a göre belirgin avantajlar sunmayı başarmıştı.
Aynı zamanda Solana, düşük maliyet avantajı ile de adından söz ettirmiş ve Ethereum’a göre işlem maliyetleri açısından da öne çıkmıştı.

Solana’da Öne Çıkan Özellikler

Bu blok zinciri platformunun yüksek hız, düşük işlem maliyeti gibi avantajlar ile sükse yaptığını zaten söylemiştik. Ancak birkaç farklı durum daha var. Ne gibi mi? Mesela, Solana aynı zamanda, her geçen gün daha popüler hale gelen NFT’leri de destekler. Pay İspatı (PoS) konsensüs mekanizmasının ve Tarih İspatı (PoH) zamanlama mekanizmasının kullanılması ise Solana’nın hibrit bir blok zinciri mimarisini benimsediğini gösterir.

En Düşük ve En Yüksek Fiyat

Platformun resmi kripto para birimi olan SOL, bu zamana kadar en düşük fiyatını 0,5052 dolar ile 11 Mayıs 2020’de görmüştür. Solana en yüksek kaç oldu merak ediyorsan, kripto para birimi SOL en yüksek fiyatını ise 214,96 dolar ile 9 Eylül 2021’de gördü.

Solana Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1 SOL ne kadar?

1 Solana’nın (SOL) bugünkü fiyatı 3503,45 Türk lirasıdır.

SOL en yüksek hangi değeri gördü?

SOL en yüksek fiyatını ise 214,96 dolar ile 9 Eylül 2021’de görmüştür.

SOL nereden alınır?

Solana’nın resmi kripto para birimi SOL’u en güvenli, hızlı ve kolay şekilde Bithero ile hemen satın alabilirsin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation