Soğuk Cüzdan (Cold Wallet) Nedir?

Soğuk Cüzdan (Cold Wallet) Nedir?

Gün geçtikçe popülerliği artan kripto para birimlerinin güvenli bir şekilde saklamanın da önemi zaman içinde artmaktadır. Soğuk cüzdanlar da kripto para saklama yerleri arasında ön plana çıkan cüzdanlar arasında yer alır. Kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilen cüzdanlardan bir olan soğuk cüzdan nedir sorusu ile de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Soğuk cüzdanların ne olduğu, nasıl çalıştığı konusunda pek çok kripto para kullanıcısında merak uyandırır. Soğuk cüzdanlar hakkındaki detaylara birlikte bakalım.

Soğuk Cüzdan Nedir, Ne İşe Yarar?

Soğuk cüzdanlar Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini depolamak için kullanılan cüzdanlara verilen isimlerden biridir. Bu cüzdanlar İngilizce cold wallet olarak bilinir. Çevrimdışı kullanımları ile diğer kripto para cüzdanlarından ayrılır. İnternet bağlantısı olmayan ortamlarda kripto para birimlerini saklamak amacıyla kullanılır. Soğuk cüzdanlar, donanım cüzdanları veya kağıt cüzdanlar olarak da adlandırılmaktadır. Bu cüzdanlar çevrimdışı çalışma özelliğinden dolayı çevrimiçi saldırı durumlarına karşı da daha güvenilir olmaları ile öne çıkar. Bu nedenle yatırımcılar tarafından uzun vadeli kripto varlıklarını saklama seçenekleri arasında daha çok tercih edilir.

Soğuk Cüzdan Nasıl Çalışır?

Soğuk cüzdanın ne olduğuna baktıktan sonra şimdi de soğuk cüzdan nasıl çalışır, sorusunun yanıtına bakalım. Soğuk cüzdanlar bir donanım cihazı olup özel anahtarların saklanması için tasarlanırlar. Burada bahsi geçen özel anahtarlar kripto para birimlerine ulaşmak için kullandığın şifreleri nitelendirmektedir. Soğuk cüzdan bu özel anahtarları güvenli bir şekilde saklamana yardımcı olur. Aynı zamanda kripto para piyasası üzerinde yapacağın işlemleri imzalamak için özel olarak tasarlanmışlardır. Bunlar genellikle soğuk cüzdanların donanım cihazları yani cüzdanları ile yapılır. Kağıt cüzdanlar ise donanım cüzdanlarından farklı olarak QR kod veya yazdırılmış özel anahtar olup fiziksel belge niteliğindedir. Soğuk cüzdan kullanımında kullanıcılar cüzdanlarının bağlı oldukları cihazı bir internet bağlantısı ya da cihaza bağlamaları gerekmemektedir. Böylece özel anahtarlar internete gerek kalmadan saklanabilir özelliktedir.

Soğuk Cüzdan Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk cüzdan oluşumu açısından birden farklı özelliklere sahip olabilmektedir. İki farklı çeşitten oluşan bu soğuk cüzdan çeşitleri aşağıda verildiği gibidir.

  • Donanım Cüzdan: Kripto para birimlerinin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayan donanım cüzdanı, özel anahtar temelli oluşturulmuştur. Bu cüzdanlara erişebilmek için cihaz üzerinde özel olarak oluşturulmuş PIN alanını girmek gerekir. böylece kişiye özel anahtar ile cüzdan içerisinde işlem yapılabilir. Yüksek güvenlik önlemlerine sahiptir.
  • Kağıt Cüzdan: Açık anahtara sahip olan kağıt cüzdanlar kripto para birimlerinin yazılı olduğu belgelerdir. QR koda sahip olan bu cüzdanlar, internet üzerinden taşınma veya çalınma riskine sahip olmasa da kaybedilmesi veya fiziki olarak çalınması durumunda hesaba erişim sağlanamamaktadır. Dolayısıyla kullanımı sırasında ekstra dikkat edilmelidir. bu cüzdan içerisinde kripto varlıklarının tamamı görülür. Aynı zamanda transfer sınırı bulunmaktadır.

Soğuk cüzdanlar, kripto para kullanıcılarına birden fazla avantaj sunulabilmektedir. Bunlar; çevrimiçi saldırılara karşı koruma sağlaması ve fiziksel erişim imkanının olması ile güvenlik, üçüncü taraf hizmetlerine ihtiyaç kalmadan işlemlerini bağımsız bir şekilde yapma özgürlüğü ve uzun vadeli saklama imkanıdır. Fakat tüm bu avantajlardan yararlanabilmek için kullanılacak olan soğuk cüzdanın dikkatli seçilmesi gerekir. bu noktada elindeki kripto para birimlerine ve ihtiyaçlarına dikkat ederek en güvenli hangi cüzdan içerisinde saklayacağını düşünüyorsan o soğuk cüzdan çeşidini tercih edebilirsin.

Sıcak Cüzdan (Hot Wallet) Nedir? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation