Sıcak Cüzdan (Hot Wallet) Nedir?

Sıcak Cüzdan (Hot Wallet) Nedir?

Kripto para birimlerinin artan popülaritesi birçok projeyi finans dünyasında geçerli kılmayı başardı. Bunun sonucunda yatırımcılar ve kullanıcılar edindiği dijital varlıklarla bu dünyada yerini almaya başladı. Bu sebeple kripto varlıklarının güvenli bir şekilde depolanması ve transferi akıcı bir piyasa için önemli duruma geldi. Sıcak cüzdan dijital varlıkların pratik bir şekilde depolanması için çözüm oluşturan sistemlerden birisi. Sıcak cüzdanlar kripto varlıklarını transfer etmek ve kontrol etmek için kullanılıyor. Eğer bu ürünü yakından tanımak istiyorsan yazımızın devamını okuyabilirsin.

Sıcak Cüzdan Nedir?

Sıcak cüzdan, kripto para birimlerini çevrimiçi olarak saklamak için kullanılan bir terimdir. Kripto para varlıklarının yönetimi için kullanılan bu sistem internet bağlantısı aracılığıyla kripto varlıklarının yönetilmesine imkan tanır. Ayrıca kripto paraların transferi ve işlenmesi süreçlerinde de oldukça avantajlıdır. Sıcak cüzdanlar ile kripto para varlıklarının kontrolü için birçok cihazı kullanmak mümkündür. Bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlara bu uygulamaları yükleyerek kripto para varlıklarına ulaşılabilir. Tabi bu imkan sadece internet bağlantısıyla sağlanabilir.

Sıcak Cüzdan Nasıl Çalışır?

“Hot Wallet” olarak da bilinen sıcak cüzdanlara erişim için temel olarak bir internet bağlantısının olması gerekir. Bir sıcak cüzdan hesabı açtığında ilk olarak sana genel anahtar ve özel anahtar verilir. Genel anahtar bir nevi banka hesabı olarak düşünülebilir. Bu anahtarı kullanarak kripto varlıklarının transferini gerçekleştirebilirsin. Ayrıca başkalarıyla paylaşarak transfer süreçlerini gerçekleştirebilirsin. Mesela birisinden kripto para almak istediğinde genel anahtar kodunu iletmen yeterli. Özel anahtarlar ise kripto para işlemlerini anonim bir şekilde gerçekleştirmeni sağlar. Özel anahtarı bir tür hesap şifresi olarak değerlendirmek mümkün. Tamamen kişisel olan bu anahtar ile birçok işlemi gerçekleştirebilirsin.

Sıcak Cüzdan Nasıl Alınır?

Eğer kripto varlıklarını güvence altına almak için sıcak cüzdanları tercih edersen yapman gerekenler oldukça basit. Hangi sıcak cüzdan uygulamasını kullanacağına karar verdikten sonra ilk olarak bir kullanıcı hesabı açman gerekli. Sonrasında uygulamanın talep ettiği güvenlik adımlarını tamamlayarak üyeliğini aktif hale getirebilirsin. Sıcak cüzdan uygulamaları güvenlik için senden bir güvenlik sorusu seçmeni ve cevaplamanı isteyebilir. Cüzdanını ve kripto varlıklarını güvence altında tutmak için cevabını bir kenara not etmeyi unutma. Aksi takdirde sıcak cüzdan hesabına ulaşman zorlaşabilir. Buna ek olarak uygulamalar bir de seed phrase şifresi oluşturmanı isteyebilir. Genellikle 12 kelimeden oluşan bu şifreyi de kimseyle paylaşmamayı ve kenara not etmeyi ihmal etmemelisin. Genel olarak sıcak cüzdanlara hem web sitesinde hem de uygulamadan ulaşmak mümkündür. Fakat bu durum uygulamadan uygulamaya farklılık gösterebilir.

Sıcak Cüzdan Türleri Nelerdir?

Sıcak cüzdan türleri genel olarak kullanıldığı cihazlara göre farklılık gösterir. Tümüne internet bağlantısıyla erişilebilen sıcak cüzdan çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkün:

Mobil Cüzdan

Mobil uygulama cüzdanları akıllı telefonlar ile kripto varlıklarına erişimi mümkün kılar. Bu uygulamalar aracılığıyla tüm kripto varlıklarını tek bir panelde görüntüleme imkanına sahip olabilirsin. Mobil cüzdanlar kripto para transferi ve kripto varlıklarını görüntüleme gibi işlemleri pratikleştirmek adına birçok özellik sunar. Barkod ile gönderim, filtreleme ve bildirim gibi özelliklerle kripto varlıklarını konforlu bir şekilde yönetebilirsin.

Web Cüzdan

Bu cüzdan türünde özel anahtar ve genel anahtar verileri web sunucularında saklanır. İnternet tarayıcılarından erişim imkanı sunan web cüzdanlarına telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlardan erişmek mümkündür. “Online Cüzdan” olarak da adlandırılan web cüzdanları her şekilde erişimi mümkün kılsa da güvenlik açısından riskli görülür.

Banka Cüzdanı

Banka cüzdanı sıcak cüzdan konusundaki yeni geliştirmeler arasında yer alır. Bankalar, müşterilerinin kripto para varlıklarına pratik bir şekilde ulaşabilmeleri için sıcak cüzdan ürünlerinden faydalanmaya başladı. Yani ilerleyen dönemlerde geleneksel finans uygulamalarında kripto paralar için sıcak cüzdan arayüzlerine rastlayabiliriz.

Soğuk Cüzdan (Cold Wallet) Nedir? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.