Shiba Inu (SHIB) Nedir?

Shiba Inu (SHIB) Nedir?

Bir kripto para birimi olan Shiba (SHIB), Ethereum (ETH) blok zincirinde oluşturulmuştur ve en popüler meme token Dogecoin (DOGE)’e alternatif bir token’dır. Merkezi olmayan bir kripto para birimi olan Shiba coin, DOGE Killer (DOGE Katili) olarak da adlandırılır. Japonların meşhur av köpeği Shiba’dan esinlenerek oluşturulan köpek temalı meme coin Shiba ekosistemi tamamen Shiba Inu topluluğunun kontrolünde bulunur. Shiba nedir, özellikleri nelerdir, kurucusu kimdir gibi Shiba Inu ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtı bu içeriğimizde!

Shiba Hakkında: Kimin, Ne Zaman Çıktı?

Shiba ne zaman çıktı, kimin gibi sorular Shiba Inu ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Shiba coin, Ağustos 2020’de “Ryoshi” ismiyle bilinen anonim bir kişi ya da grup tarafından Dogecoin’den esinlenerek oluşturulmuştur. Ethereum (ETH) blok zincirinde ERC-20 standardında oluşturulmuş olan bu kripto para, SHIBArmy tarafından desteklenir. Piyasaya ilk sürüldüğünde bir fayda ya da yönetişim token’ı değil, meme token olma işlevine sahip Shiba’nın zaman içerisinde farklı işlevleri de ortaya çıkmaya başlamıştır.
Günümüzde en yüksek piyasa değeri olan kripto paralar arasında yer alan Shiba Inu ekosisteminde bir de Leash (LEASH) ve Bone (BONE) token bulunur.

Shiba Inu Özellikleri ve İşlevleri

Dogecoin’e olan benzerliği ve popülerliği üzerinden dikkat çekmek ve topluluk odaklı bir kripto para birimi yaratmak amacıyla oluşturulan Shiba Inu, ekosistemi dahilinde birkaç farklı token içerir. Bunlar SHIB token, LEASH token ve BONE token’dır.

Farklı Token’lar İçerir

Shiba Inu’nun ana token’ı olan SHIB token, topluluğun merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarında kullanılabilir. ShibaSwap adlı merkezi olmayan borsa platformu için kullanılan LEASH token ise ShibaSwap üzerinde likidite sağlayan kullanıcılara ödüller vermek maksadıyla tasarlanmıştır. Bu token’ın arzı 107 bin 646 adettir ve SHIB token’a göre çok daha kısıtlıdır.

Son olarak BONE token ShibaSwap üzerindeki belirli havuzlarda ve staking (kilitli fon) işlemlerinde kullanılır. Shiba Inu ekosistemine değer katmak için tasarlanan BONE token, bu ekosistemin yönetişim token’ıdır.

Topluluk Odaklıdır

Oluşturulma amacına bakıldığında topluluk odaklı bir kripto para birimi olan Shiba Inu’nun geliştirici grupları anonimdir ve projenin topluluğa dayalı bir şekilde büyümesine odaklanmıştır.

ShibaSwap Borsa Platformuna Sahiptir

Shiba Inu ekosisteminin bir parçası olan ve merkeziyetsiz özellikteki bir borsa platformu ShibaSwap borsa platformu bulunur. Bu platform, kullanıcıların token takasları yapmasına ve likidite sağlamasına olanak tanır.

Geniş Bir Ekosistemi Bulunur

Shiba Inu geniş bir ekosisteme sahiptir. Bu ekosistem, çeşitli projeler desteklemekte ve yatırımlar gerçekleştirmektedir. Metaverse, NFT, DeFi ve DAO gibi pek çok hizmet Shiba ekosistemi bünyesinde yer alır. Bu hizmetlerden bazılarını şu şekilde listelemek mümkün:

Shibarium: Shiba ekosistemi için geliştirilmiş katman 2 özelliği taşıyan bir blok zincir yapısıdır.

Shiba Eternity: Shiba ekosistemi tarafından geliştirilen ilk oyundur ve Shiboshi adlı NFT koleksiyonu için tasarlanmıştır.

Shiboshi NFT: Shiba Eternity isimli oyunda kullanılan 10.000 adet karakter için dizayn edilmiş Ethereum blok zincirine bağlı NFT koleksiyonudur.

ShibArmy: Merkezi olmayan (DAO) bir topluluk ShibArmy, sosyal medya bazlı çalışmalarda güçlü ve dinamik bir yapıya sahip kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Shiba Metaverse: ShibArmy ve ilerleyen zamanlarda da herkesin kullanması amacıyla tasarlanan Shiba Metaverse ile ilgili kısıtlı bilgi bulunmaktadır.

Shiba Inu Nasıl Çalışır?

Bir ERC-20 token’ı olan Shiba Inu, gücünü ve güvenilirliğini Ethereum ağından alıyor. SHIB, Bitcoin gibi işlemleri doğrulamak ve yeni bloklar oluşturmak için madencilik gerektiren Proof of Work (PoW) yöntemi ile elde edilemez. Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizması üzerinde çalışan Ethereum ağına bağlı Shiba coin’e sahip olmak için yatırımcıların madencilik yapmak yerine merkezi olmayan ve merkezi borsalarda alım satım yapmaları veya Shiba Inu ekosistemine katılmaları gerekmektedir.

Shiba Yakımı Nedir?

Shiba yakımı (Shiba Burn), Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’den ilhamla geliştirilen bir token yok etme sistemini ifade eder. Yakım sistemiyle ağda yapılan her işlemde, işlem ücretlerinin belirli bir kısmı yakıma yani yok etmeye gönderilir. Her işlemin bir yüzdesi yakılarak zaman içinde arz daha da azaltılır. Bu deflasyonist önlemler ile token’ın az bulunurluğuna katkıda bulunulmuş olur.

Shiba Inu ile İlgili Önemli Bilgiler

Shiba Inu ile ilgili bilinmesi gereken, merak edilen önemli bilgileri şu şekilde listeleyebiliriz:

Shiba madenciliği yapmak mümkün olmadığından madencilik yoluyla bu coini almak için madencilik havuzu kullanılabilir.
SHIB token’ın toplam arzı 589.735.030.408.323 adettir. İlginç bir bilgi daha: SHIB arzının yarısı Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in cüzdanına gönderilmiştir ve Buterin’in Ethereum varlığı yaklaşık 1,4 milyar dolar değerindeyken, Ethereum cüzdanındaki SHIB’lerin yaklaşık değeri ise satmadan önce 15 milyar dolar değerindeydi. Bu olayın Shiba Inu coin’in popülerliğinin artmasında büyük etkisi olmuştur.
Bu kripto para, diğer meme/şaka coin’lerin aksine, ShibaSwap borsa platformuna ve büyük bir Shiba ekosistemine sahiptir. Bu ekosistem çerçevesinde Incubator ve Shiboshi NFT’leri gibi projelerde oldukça işlevseldir. Ayrıca Shiba Inu web sitesinde köpek temalı eser üreten sanatçılar, “sanatsal Shiba hareketini” çerçevesinde destekleniyor. Böylece SHIB topluluğu NFT dünyasına taşınmış oluyor.
Shiba Inu projesi daha önce Dogecoin’i destekleyen Elon Musk tarafından da desteklenmektedir.

Shiba Inu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular?

Shiba coin yakımı ne zaman?

En son 22 Aralık 2023 tarihinde büyük bir Shiba yakımı gerçekleştirildi. Ancak gelecekteki Shiba yakımı ile ilgili henüz spesifik bir tarih veya detaylı bilgi bulunmamaktadır.

Shiba ne zaman yükselir?

Shiba yorum ve analizleri incelendiğinde yükselme ya da düşüş tarihleri ile ilgili çıkarımlarda bulunmak her ne kadar mümkün olsa da net tarihlerden bahsedebilmek maalesef zordur.

Shiba ne zaman çıktı?

Shiba Inu Ağustos 2020’de piyasaya sunulmuştur.

Shiba kimin, kurucusu kim?

Shiba Inu, Ryoshi olarak bilinen anonim bir kişi ya da topluluk tarafından oluşturulmuştur.

Shiba ilk çıktığında ne kadardı?

Shiba Inu ilk çıktığında 0,000000001$ seviyesinde idi.

Shiba Inu coin nasıl alınır?

Shiba Inu almak için en güvenli, hızlı ve kolay adres Bithero! Hemen BitHero mobil uygulamasını indirerek Shiba Inu coin satın alabilirsin.

Shiba coin hangi ülkenin?

Shiba Inu coin, Ryoshi olarak bilinen anonim bir kurucu tarafından tasarlanmıştır. Dolayısıyla bu kripto paranın arkasında herhangi bir ülke bulunmamaktadır.

Shiba Inu arzı sınırlı mı?

Shiba Inu sınırsız arza sahip,
LEASH token, Shiba Inu ekosisteminin arzı sınırlı token’ıdır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation