SegWit Nedir? Avantajları Nelerdir?

SegWit Nedir? Avantajları Nelerdir?

Söz konusu kripto paralar olduğunda akla gelen ilk proje şüphesiz Bitcoin’dir. Bitcoin, mevcut finansal sisteme çok güçlü değer önerileri sunmakla beraber güncellenmeye ve gelişmeye devam eden bir teknolojidir. Açılımı “Segregated Witness” olan SegWit güncellemesi de Bitcoin’in daha güçlü performans sunmasını sağlayan eklentilerden birisi. Bitcoin Core ekibi tarafından geliştirilen bu güncelleme topluluğun daha iyi bir deneyim yaşamasına olanak tanıyor. Çünkü güncellemenin teknik altyapısında veri boyutunu düşürerek daha hızlı işlem yapma imkanı sunuyor. Ağdaki işlem yükünü hafifleterek Bitcon’i hızlı ve verimli kılan bu güncellemeyi merak ediyorsan doğru adrestesin. SegWit güncellemesinin detaylarını yazımızda bulabilirsin.

SegWit Güncellemesi Nedir?

SegWit güncellemesi temel olarak verilerin depolanma şeklini değiştiren bir güncelleme olarak öne çıkmakta. Soft Fork (Çatallama) güncellemesi olarak nitelendirilen bu eklenti Bitcoin’in hem günümüzde hem de gelecekte daha hızlı transfer ağına sahip olmasına imkan tanıdı. Bu güncelleme temel olarak bir blockchain ağı üzerindeki blok boyutunun daha fazla veri depolamasını sağlar. Kripto para işlemlerinde gönderici, alıcı ve imza bilgileri verinin büyük bir bölümünü oluşturuyordu. Verilerin bu doğrultuda işlenmesi Bitcoin ağındaki transfer sürelerini ve maliyetleri olumsuz yönde etkiliyordu. SegWit eklentisi tanıklık bloğu olarak adlandırılan bu verileri tek bir birim olarak depolar. Böylece blok başına depolanan veri miktarını 4 katına çıkarır. Yani SegWit güncellemesi Bitcoin’in daha fazla işlemi daha kısa sürede işlemesine olanak tanıyor.

SegWit Güncellemesinin Avantajları

SegWit güncellemesi işlem hızını ve depolama kapasitesinin yanı sıra farklı avantajlarla da Bitcoin topluluğunu destekliyor. 2017 yılında kurulan bu geliştirmenin sunduğu diğer avantajları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İşlem Kapasitesinin Artması: SegWit daha fazla işlemi bir blok içine sığdırmak için işlem verilerini daha etkin bir şekilde kullanır. Bu, ağın işlem kapasitesini artırır. Böylece Bitcoin ağının yüksek hacimli işlemlere karşı güçlü performans göstermesini sağlar.
  • Güvenlik Artışı: SegWit güncellemesi ile çok imzalı işlemlerin güvenlik seviyesi artırılmıştır.
  • Uygun İşlem Maliyetleri: SegWit güncellemesi ile işlem hızının artması maliyetleri de olumlu yönde etkiler. Bu geliştirmenin getirdiği hız işlem maliyetlerinin de azalmasını sağlar.
  • Uyumuluk: SegWit güncellemesi imza bilgilerini işlem bilgilerinden kaldırarak bilgilerin değiştirilmesini önler. Bu durum işlem geçerlilik sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar. Böylece Bitocin ağında Lightning Network gibi ödeme projeleri entegre edilebilir konuma gelir.

SegWit güncellemesi aslında Bitcoin ağlarını daha verimli ve işlevsel çalışmasını sağlayan bir geliştirme. Bitcoin core ekibinin bu tür çalışmaları ağın daha esnek ve kullanışlı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca Bitcoin’in gelişime açık olması, farklı alanlarda kullanımının yaygınlaşmasını sağlayan önemli bir özelliktir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation