Security Token Nedir? Ne İşe Yarar?

Security Token Nedir? Ne İşe Yarar?

Kripto para borsalarının yükselişiyle birçok ürün ve yatırım alanı ortaya çıktı. Bu ürünlerin bazıları kripto para dünyasına özgü iken bazıları geleneksel finans sisteminden taşındı. Security token da geleneksel finans sistemleri ile Web3 dünyasının ortaklığında oluşan ürünleri ifade eder. Security tokenları geleneksel finans sisteminde yer alan varlıkların blokzincir üzerinde geliştirildiği ürünlerdir. Eğer security tokenları yakından tanımak istersen yazımızın devamını okuyabilirsin.

Security Token Ne Demek?

Security token geleneksel varlık sahipliği ve transfer süreçlerini dijitalleştirmek amacıyla oluşturulan bir tür kripto varlıktır. Geleneksel finans dünyasında faaliyet gösteren kurumlar menkul kıymetlerinin dijital ortamda temsili için blokzincirini kullanabilir. Çünkü blokzincir teknolojisi hızlı işlem, şeffaflık ve güvenlik konusunda dijital dünyaya açılabilecek güvenli bir yol. Geleneksel finans kurumları da bu yol ile dijital dünyaya giriş yaparak piyasalarda yerini aldı. Security tokenlar da bu çalışmanın ürünleri olarak piyasada yer alır. Bu ürünlerin diğer tokenlardan farkı geleneksel finans piyasalardaki şirketlerin performanslarına endeksli olmalarıdır. Şirketler yer aldığı sektörde veya piyasada başarılı performans gösterdikleri takdirde security tokenların da değeri artabilir. Tabii bu tokenların farkı yalnızca bununla sınırlı değil. Security tokenları net bir şekilde tanımak için çalışma prensiplerine de göz atmamız gerekir.

Security Token Nasıl Çalışır?

Security token ne işe yarar gibi sorular için bu projelerin çalışma şekillerinden bahsetmek yeterli olacaktır. Security tokenlar geleneksel borsalardaki hisseleri temsil eder. Yani security tokenlara yatırım yaptığında söz konusu şirketten hisse senedi almış olursun. Tahviller, hisse senetleri ve opsiyonlar gibi emtiaların tümü security token olarak değerlendirilebilir. Security tokenlar genel olarak Ethereum tabanlı bir sisteme sahiptir. Şirketler Ethereum tabanından yararlanarak mal ve varlıklarını yatırım dünyasına açar. Security tokenlar her ne kadar finans dünyasına bağlı projeler olsa da blokzinciri kurallarıyla işlenir. Yani söz konusu security token oluşturulduğu protokolün kurallarıyla ilerle. Yatırımcılar tıpkı diğer blokzincir projelerinde olduğu gibi security token projelerinde de söz sahibi olma hakları vardır. Ancak bu sürecin işleyişi projelere göre değişkenlik gösterebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation