Sanal Evrene Yelken Açın: Metaverse Tabanlı Coinler

Sanal Evrene Yelken Açın: Metaverse Tabanlı Coinler

Sanal dünyanın yükselişiyle insan yaşamındaki birçok tutumun değişme ihtimali bir hayli yüksek. Bu durum kripto para teknolojileri için de geçerli. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren metaverse teknolojileri kripto dünyasında can buldu. Metaverse tabanlı coinler de bu dijital dünyanın alım satım varlıkları olmaya aday. Artırılmış gerçeklik teknolojilerinin de dahil olduğu bir evren olan metaverse, kripto projeleriyle daha özgür bir yapıda sunuluyor. Farklı alanlarda varlığını sürdüren metaverse projeleriyle tanışmak istersen doğru adrestesin! Bu yazımızda son zamanların popüler metaverse coinlerini senin için derledik.

Metaverse Nedir?

Metaverse, kullanıcıların sanal olarak var olabildiği, karakter yaratabildiği, bina, kıyafet, dijital varlık alıp, satıp takas edebildiği sanal evrenlerdir. Bu evrende kullanıcılar, sınırsız bir şekilde etkileşime geçebilir, oyunlar oynayabilir, etkinliklere katılabilir ve hatta iş yapabilirler. Böylece günlük yaşamdaki pratikler, aktiviteler ve iş rutinleri sanal düzlemde pratik bir şekilde gerçekleştirebilir. İnsan yaşamına farklı bir boyut kazandırabilecek kadar iddialı olan bu evren kripto para projelerinde birleşmesi sanal ticaretin de kapılarını araladı. Son zamanlarda ortaya çıkan metaverse ve yapay zeka coinleri sanal düzlemde güvenli ve hızlı ticareti mümkün kılmakta. Blockchain teknolojisi ile desteklenen bu coinler ile sanal mülkler kiralamak , oyun içi satın almalar gerçekleştirmek veya ticaret yapmak mümkün.

Metaverse Coinleri

Metaverse coinleri, metaverse dünyasında kullanılan dijital paralardır. Bu kripto paralar genellikle blockchain teknolojisi ile desteklenir ve belirli işlemler için kullanılır. Merkezi olmayan yapıda geliştirilen metaverse coinleri blockchain teknolojisinin sunduğu tüm avantajları sunmakta. Merkeziyetsiz yapı, küresel erişim, esneklik ve güvenlik gibi avantajlar bu kripto para projelerinin sunduğu artılardır. Eğer metaverse coinleriyle tanışmaya hazırsan işte metaverse coinleri listesi:

Decentraland (MANA)

2017 yılında Esteban Ordano ve Ariel Meilich tarafından kurulan Decentraland, kullanıcılarına sanal mülkler edinebilecekleri bir dünya sunar. Decentraland dünyasında birer mülk olarak sunulan her parça LAND olarak adlandırılır. Kullanıcılar bu ekosistemden LAND satın almak için MANA para birimini kullanır. Decentraland dünyasında kullanıcılar sınırsız bir biçimde iletişim kurabilir, oyun oynayabilir ve ticaret yapabilir. Merkeziyetsiz bir yönetim biçimine sahip olan Decentraland dünyasında kullanıcılar sahip oldukları MANA ile hareket eder. Yani bu dünyada finansal olarak varlık gösterebilmek için MANA sahibi olmak gerekir. Decentraland projesi Ethereum sistemi üzerinde kurulu bir metaverse ekosistemidir. Bu düzende LAND, Decentraland evreninin içerisinde alım satım yapmak için kullanılır . MANA borsalarda trade edilebilen bir token iken LAND sadece bu dünyanın içerisinde kullanılabilen bir tokendır. Yani LAND kullaıncıların Decentraland dünyasında sahip olduğu varlıkların bütününü yansıtır..

Sandbox (SAND)

Sandbox, kullanıcıların dijital oyunlar oluşturabileceği bir metaverse platformudur. Ethereum blockchain ağında geliştirilen bu metaverse alanı oyun ve oyun içi geliştiricilerin finansal kazanç sağlamalarına imkan tanıyan bir dünya. Geleneksel oyun pazarına büyük bir rakip olarak ortaya çıkan bu dünyada oyuncuların mülkiyetlerini korur. Sıradan bir oyun sisteminde oyuncuların sahip olduğu varlıklar bir otoriteye aitken bu dünyada tüm varlıklar oyuncularındır. Yani bu evrende oyuncuların tüm üretimlerini dijital paraya dönüştürerek finansal güç elde edebilmesi mümkün. Sandbox’ın para birimi olarak geliştirilen SAND token, bu sistemin para birimi. Oyuncular ERC-20 yani Ethereum tabanlı bu token ile satış yaparak kazançlarını paraya dönüştürebilmekte.

Axie Infinity (AXS)

Oyun ekonomisinde özgürlüğün kapılarını aralayan bir diğer platformda Axie Infinity. Kripto oyunları arasında yer alan bu platform tam olarak kazan-kazan mantığıyla ilerliyor. Yani kullanıcılar Axie Infinity oyununa dahil olarak dijital yaratıkları topluyor ve gelir elde ediyor. Bunlara ek olarak oyuncular Axie olarak adlandırılan bu yaratıkları toplayarak daha fazla yetiştirebiliyor. Böylece varlıklarını büyüterek daha fazla kazanç elde edebiliyorlar. Oyuncular topladıkları Axie’ler ile savaşlara katılıyor ve karşılığında “Luna” adı verilen toprak parçalarına da sahip olabiliyor. Bu toprak parçalarını oyuncuların üssü olarak değerlendirmek mümkün. Bu düzende her Axie, yeteneklerine göre fiyatlandırılarak işlem görür. NFT teknolojisinde önemli bir yeri olan bu oyunda elde edilen kazanç Axie Infinity Shards (AXS) ve Smooth Love Potions (SLP) paralarıyla paylaşılır. Ethereum ağı üzerinde yer alan bu tokenlarla oyuncular, oyun içi ve oyun dışı alım satım işlemlerini bu tokenlarla gerçekleştirir.

Enjin (ENJ)

Oyun endüstrisini blok zincir dünyasıyla buluşturmayı amaçlayan Enjin projesi metaverse ekosisteminde yer alan ürünlerden birisi. 2009 yılında Maxim Blagov ve Witek Radomski tarafından kurulan bu proje temel olarak oyun ürünlerini merkeziyetsiz platformlara taşımayı hedefler. Bu projede kullanıcılar oyun içi alışverişlerinde ENJ tokenı kullanarak işlem yapar. Ayrıca seviye atlama gibi durumlarda ödül olarak da ENJ token elde edebilir. Bu sistem oyun geliştiricilerin uygulama içi ürünlerinden kazanç sağlamasını sağlar. Ayrıca kullanıcıların oyun içerisinden kazanç elde etmelerini ve bu kazancı varlığa dönüştürülmelerine imkan tanır. ERC-20 standardına sahip olan ENJ coinler farklı oyunlarda değerlendirilerek de kullanılabilir. Böylece geleneksel oyun endüstrisinde ortaya çıkan varlıklar aracılara değil, kullanıcılara ve geliştiricilere kalır.

Mask Network (MASK)

Web 2.0 döneminden gelen platformlarda verilerin veya çeşitli varlık transferlerinin takip edilebildiği bir süreç bulunmakta. Yani bu dönemin ürünleri olan sosyal medya platformlarında veri gizliliği konusu bir hayli tartışmalı. Mask Network projesi de veri gizliliği sorununu Web 3.0 döneminin özellikleriyle çözmeyi vadediyor. Web 2.0 dönemi ile Web 3.0 dönemi arasında bir köprü olarak nitelendirilen proje sosyal medya platformların veri gizliliğini mümkün kılıyor. Mask Network ile şifreli mesajlar ve gizli dosyalar gönderilebiliyor. Ayrıca kripto para alım satım işlemleri de sosyal medya platformlarına taşınabiliyor. Suji Yan tarafından 2019 yılında kurulan proje, sosyal medya ağlarının merkeziyetsiz bir yapıya dönüştürmeyi amaçladığını söylemek mümkün. Projenin tokenı olan MASK coin ise yönetim alanında kullanılıyor. ERC-20 tabanlı olan MASK token ile projenin yönetim süreçlerine oy sahibi olunabiliyor.

ApeCoin (APE)

2022 yılında Yuga Labs tarafından geliştirilen ApeCoin projesi özel bir NFT dünyasının kapılarını aralar. Bu proje aslında NFT koleksiyonunun alım satım işlemleri için oluşturuldu. Kullanıcılar insansı maymun figürlerinden oluşan Bored Ape Yacht Club (BAYC) isimli NFT koleksiyonunu satın alarak bu ekosistemde mülkiyet sahibi olabilir. Ayrıca APE ekosistemine ait olan özel bir kulübe erişim hakkı kazanır. Mutant Ape Yacht Club (MAYC) gibi koleksiyonların da yer aldığı ekosistemin çeşitli oyunlarla ve hizmetlerle geliştirilmesi amaçlanmakta. Projede kullanılan APE token ise yönetim süreçleri ve ekosistem için alım satım işlemlerinde değerlendirilmekte.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation