Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) Nedir?

Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) Nedir?

PoW (Proof of Work) ve PoS (Proof of Stake), işlemleri yürütmek ve bir blok zincirinde yeni bloklar üretmek için kullanılan mekanizmalardır.

Proof of Work (PoW) Nedir?

Proof of Work (PoW), blok zincirindeki kripto para işlemlerini doğrulamak ve yeni bloklar oluşturmak için kullanılan bir konsensüs algoritmasıdır. PoW mekanizması, ağdaki madencilerin matematiksel problemleri çözerek işlem yapma yeteneklerini ispatlamalarını gerektirir. Kripto para sektörü için PoW önemli bir mekanizmadır çünkü kötü niyetli kimselerin ağı kontrol ederek kendi çıkarları için manipüle etmesini engeller.

PoW İşleyişi Nasıldır?

PoW mekanizması işleyişinde ilk adım işlem onayıdır. Bu adımda kullanıcılar birbirlerine kripto para transferi yaparlar ve bu işlemler, blok adı verilen veri blokları içinde toplanır.
Ardından madenciler, birbirleriyle karmaşık matematik problemlerini çözmeye çalışırlar. Doğru çözümü bulan ilk madenci, diğer madenciler tarafından doğrulandıktan sonra bloğu ağa ekler. Bu çözüm, işlemlerin bloğa eklenmesi için bir ispat olarak kabul edilir.
Ve son adım da ödül yer alır. Bloğu ekleyen madenci, yeni oluşturulan kripto paralardan ve işlem ücretlerinden bir ödül alır.

PoS (Proof of Stake) Nedir?

PoS, PoW mutabakat mekanizmasının bazı verimsizliklerini gidermeyi amaçlayan daha yeni ve alternatif bir yaklaşımdır. PoS, madencilik sürecindeki enerji tüketimini azaltmayı amaçlar ve sahip olunan kripto parayla doğru işlemleri gerçekleştirebilen katılımcılara öncelik tanır. Bu mekanizma, coin sahiplerinin donanımlarını kullanarak blokların doğrulanma şeklini değiştirmeye olanak tanır.

PoS İşleyişi Nasıldır?

PoS algoritmasının temel prensiplerinden ilkini staking (gelirden pay alma) oluşturur. Kullanıcılar yeni blokları oluşturmak veya işlemleri doğrulamak için kripto parasını stake etmektedir. Kullanıcılar stake ettikleri varlıklarını kitleme işlemi kaldırılana kadar geri çekemezler. PoS algoritması, blokları oluşturacak yani işlemleri doğrulayacak kişileri rastgele seçer. Fakat bu seçim sürecinde sahip olunan kripto paranın miktarı önemlidir çünkü daha fazla kripto para sahibi olanlar daha yüksek bir olasılıkla seçilir ve daha fazla gelir elde eder.
Ve son aşamada blokları doğrulayan veya oluşturan katılımcılar ödüller alır..

PoW ve PoS Farkı Nedir?

PoW mekanizmasında işlemci gücünün çoğunu elinde tutan madenciler ağda daha fazla söz hakkına sahip iken; PoS mekanizmasında ağ gücü, işlemci gücüne bakılarak dağıtılmaz. PoS’ta bir sonraki bloğun üretimi birkaç kombinasyonu aynı anda yerine getiren katılımcılar tarafından gerçekleştirilebilir. Bu sistemde katılımcılar, kripto para varlıklarını, doğrulama için kullanılmak üzere kilitleme yapanlar arasından rastgele olarak seçilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.