On-Chain Nedir? Avantajları Nelerdir?

On-Chain Nedir? Avantajları Nelerdir?

Blok zinciri teknolojisi dijital varlıkların ve işlemlerin şeffaf bir şekilde kaydedilmesini sağlayan bir sistem olarak geleneksel finansal sistemlerde farklılık yarattı. Tamamen merkeziyetsiz bir yapıda geliştirilen bu sistemlerde hızlı ve güvenli işlem yapmak mümkün. Bunun temeli ise şüphesiz blokzincir tabanında geliştirilen çeşitli protokoller ve modeller. On-chain işlemleri de bu sistemlerden birisi. Blokchain ağlarının güvenirliliğini sağlayan bu sistemler açık veri paylaşımı, güvenlik ve merkeziyetsizlik gibi birçok avantaj sunuyor. Eğer sen de on-chain nedir gibi sorulara sahipsen yazımızın devamını inceleyebilirsin.

On-Chain Ne Demek?

On-chain, blokzincir ağlarında gerçekleştirilen işlemlerin zincir üzerinde sürdürüldüğü modelleri ifade eder. Bu sistemde işlemler bir tür veritabanı olarak değerlendirilen dağınık defter üzerine işlenir. Halka açık bir yapıya sahip olan bu sistemlerde doğrulama işlemi de söz konusu ekosistemdeki kullanıcılara aittir. Yani on-chain işlemlerinde veri onayı süreci blokzincir ağlarındaki kullanıcıların katılımıyla gerçekleşir. On-chain işlemlerinde veriler bir daha düzenlenemeyecek şekilde işlenir. Ayrıca işlemin doğruluğunu kanıtlamak adına söz konusu ağdaki tüm katılımcıların onay vermesi gerekir. Bu süreçte işlemleri doğrulayan katılımcılar genel olarak madencilerdir. Bu işlemleri doğrulayan madenciler çeşitli node (düğüm) cihazları kullanarak ilerlerler ve kazanç sağlarlar. Merkeziyetsiz finans ağları için en güvenli modeller arasında bulunan on-chain işlemlerini ayrıntılı olarak tanıtmak için sistemin avantajlarından da bahsetmek gerekir.

On-Chain İşlemlerinin Avantajları Nelerdir?

Verilerin zincir üzerinde gerçekleşmesinin modeli olan on-chain işlemleri merkeziyetsiz ağın güvenli bir hale kavuşması için birçok farklı işlemler içerir. Mesela bir kullanıcı işlem başlattığında tüm detaylar ayrıntılı bir şekilde ağda gösterilir. Sonrasında kullanıcılar tarafından doğrulanarak yeni bir bloğa eklenir. Her işlem farklı bloğa eklendikten sonra kayıt defterine kalıcı olarak kaydedilir. On-chain süreçlerinin bu şekilde işlemesiyle gelen avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şeffaflık: On-chain işlemler, blok zinciri üzerinde açıkça yayınlandığı için herkes tarafından görülebilir yapıdadır. Bu, işlemlerin şeffaf ve güvenilir olduğunu sağlar.
  • Güvenlik: Çeşitli mutabakat mekanizmalarıyla desteklenen on-chain işlemleri çeşitli şifreleme teknikleriyle oldukça güvenlidir.
  • Merkeziyetsizlik:On-chain işlemlerinde veri yönetimi süreçlerinde herhangi bir kontrol merkezine ihtiyaç yoktur. Sistemler katılımcılarıyla ve şeffaf yapısıyla merkeziyetsiz olarak sürdürülebilir yapıdadır.

Bu avantajlardan yola çıkarak on-chain işlemlerinin güvenlik ve şeffaflık konularında oldukça öne çıktığını söyleyebiliriz. Ancak işlemlerin fazla katılımcı gerektiren ve katmanlı olan süreçleri birtakım dezavantajlar da sunmakta. On-chain işlemlerinde gereken katılımcı onayları işlem süreçlerinin uzamasına neden olabilir. Çünkü bir işlemin onaydan geçmesi için tüm katılımcıların imzası gerekir. Bu durum yüksek maliyetleri de beraberinde getirir. Bunun için on-chain işlemlerinin yoğun işlem döngüleri için biraz yavaş kalabileceğini söyleyebiliriz. Bu tür dezavantajların önüne geçmek için off-chain işlemleri geliştirilmiştir.

On-Chain Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation