Ölü Kedi Sıçraması (Dead Cat Bounce) Nedir?

Ölü Kedi Sıçraması (Dead Cat Bounce) Nedir?

Kripto para piyasası içerisinde karşılaşabileceğin farklı terimlerden biri de ölü kedi sıçraması kavramı oluyor. Piyasadaki dalgalanmaları ifade eden bu terim sıklıkla görebileceğiniz terimler arasında. Peki ölü kedi sıçraması nedir? Kripto para piyasası içerisinde ani ve kısa süreli toplanmaları için kullanılan bu terim piyasalardaki geçici bir durumunu gösterir. Ölü kedi sıçraması ismini, ölü bir kedi yeterince hızlı düşerse sıçrar mantığından alır. Bu terim piyasa içerisinde uzun düşüşlerin ardından genellikle ayı piyasalarında görülen geçici bir iyileşme olarak tanımlanabilir. Ölü kedi sıçraması ile ilgili detaylara bakalım.

Ölü Kedi Sıçraması Ne Demek?

Ölü kedi sıçraması finansal piyasalarda sıkça karşılaşılan bir terim olarak bilinir. Kimi yatırımcı tarafından bilinmeyen bu terim ölü kedi sıçraması ne demek sorusunun cevabını aranmaktadır. İngilizcesi Dead Cat Bounce olan ölü kedi sıçraması piyasa için yanıltıcı bir durumunu ifade eder. Ani ve kısa süreli toplanmaları tanımlar. Fakat bu toparlanma piyasa içindeki düşüşlerin toparlandığını değil geçici bir durumu ifade ederek bu toparlanmanın ardından eski süreç devam eder. Çoğunlukla piyasalardaki kısa vadeli toplanmaları anlatmak için kullanılır. Bu gibi durumlara yatırımcılar gözü açık davranmalı ve geçici bir durum olduğunu önceden sezmeleri gerekir. Bu terimin ortaya çıkışı 1985 yılına dayanmaktadır. Bu senede ekonomi ile ilgilenen gazetecilerin uzak doğu piyasasında yaşanan piyasalardaki oluşum için kullandıkları terimler arasında yer alır ve günümüze kadar gelmiştir. Bu terim finansal ve kripto para piyasalarında yatırımcılar tarafından teknik analiz modeli olarak kullanılabilir. Böylece fiyat hareketlerinde gerçekleşecek hareketleri tahmin edebilmeye yardımcı olarak yanlış bir strateji geliştirmesinde ön ayak olacaktır.

Ölü Kedi Sıçraması Neden Olur?

Ölü kedi sıçraması, kripto para piyasası içinde yer alan teknik analistler tarafından kullanımı tercih edilen bir model olarak bilinir. Piyasa üzerinde geçerli trendin aksi yönünde bir yükselme meydana geldiğinde arkasından hızlı bir düşüş yaşanabilmektedir. Bu düşüş bir önceki düşüş çizgisinden daha alt seviyede yer alan çizgiye indiği zaman kısa süreli bir yükseliş olur. Burada kısa vadeli yatırımcılar düşüş grafiğinin yaşandığı esnada yatırımlarında short pozisyona, uzun vadeli yatırımcılar ise long pozisyona gelerek mevcut grafikten faydalanmaya çalışır. Böylece piyasa içerisinde bir şişkinliğe de yol açar. Ölü kedi sıçraması tam olarak bu noktada devreye girer. Tüm bu hareketlenmelerin odak noktasında gerçek düşüş öncesi meydana gelen son yükseliş ölü kedi sıçraması yaşanmasına neden olur. Kripto para piyasası içerisinde ölü kedi sıçramasının yaşanmasına yönelik farklı neden ve koşullarda bulunabilmektedir. bunlar arasında teknik analistlerin fiyat incelemeleri, aşırı satış veya haberler de neden olabilmektedir.

Ölü Kedi Sıçraması Nasıl Anlaşılır?

Ölü kedi sıçraması fiyat grafikleri üzerinden anlamak çoğu zaman zor olabilir. Grafikte yaşanan değişim ölü kedi sıçraması mı yoksa trend değişimi mi olduğunu belirlemek kimi zaman zordur. Ölü kedi sıçraması oluşumunu anlamak için piyasalarda hareketler tamamlandığında veya başlangıçta yer alan düşüş devam ederken anlaşılmaktadır. Dolayısıyla sonradan anlaşılan ve tamamlanan teknik analiz devam modeli olarak yer alır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation