Sanat eserleri, müzik parçaları veya videoların dijital bir varlık olarak sunulmasını sağlayan Non-Fungible Token kısaca NFT, teknoloji ile sanatı birleştirmekte. Sanatın dijital bir ortama taşınmasına öncülük eden bu NFT teknolojisi, sanatçılar için bir gelir kaynağı olmaktadır. Eserlerin dijital dünyada sunma, koruma ve takip etme imkanı sunan bu sistemde NFT oluşturmak da oldukça basit. Senin de aklında NFT oluşturma gibi bir düşünce yer alıyor fakat nereden başlayacağını bilemiyorsan doğru yerdesin. Bu yazımızda senin için nasıl NFT oluşturabileceğini adım adım anlattık. İşte NFT oluşturmak için takip edebileceğin o rehber.
NFT Nedir?
NFT nasıl oluşturulur sorusu ve adımlardan geçmeden önce NFT nedir, sorusunu yanıtlamakta fayda var. Non-Fungible Token’ın baş harflerinin kısaltması olan NFT, Türkçe’de “değiştirilemez token” anlamına gelmektedir. Her biri değiştirilemez bir yapıya sahip olan benzersiz bir kriptografik olarak tasarlanan bir veri paketi olarak tanımlanabilir. Herhangi bir dijital varlığın sahipliğini ispatlanabilen NFT’ler oldukça ilgi görmektedir. Çeşitli dijital içerikleri temsil eden NFT’ler, sanat eserleri, dijital koleksiyonlar, müzik parçaları veya oyun öğeleri gibi çeşitli dijital medya içeriklerini NFT’ler aracılığı ile dijital dünyaya dahil olabilmektedir. Bu transfer sürecinin güvenli bir şekilde işlenebilmesini sağlayan blok zincirleri sayesinde benzersiz ve takip edilebilir bir token haline gelmektedir. Bu token’larda temsil edilen varlığın kime ait olduğunu gösterir ve içerisinde yer alan bilgiler sonradan değiştirilemez. NFT blockchain teknoloji içerisinde en yaygın olarak metaverse ve dijital sanat alanlarında kullanılır. Metaverse platformu içerisinde bulunan öğeler NFT token olarak kullanılabilir. Bu dijital varlıklar ile NFT haline getirilen eserler çeşitli sahtecilik ve eser hırsızlığının önüne geçmektedir. NFT pazar yeri olarak isimlendirilen platformlar üzerinde alınıp satılabilmekte ve oluşturulabilmektedir. Peki bu oluşum nasıl gerçekleşir. Haydi gel şimdi de NFT nasıl oluşturulur, sorusunun cevabına bir bakalım.
NFT Oluşturma Adımları
Blok zinciri ağları üzerinde yaratılan bir token olan NFT varlıklar kripto para birimlerinden farklı işlev ve özellikleriyle onlardan ayrılmaktadır. NFT teknolojisi ile beraber saklayabileceğiniz çeşitli dönüştürülmüş sanat eserleri oluşturabilirsin. Peki bunu nasıl yapacaksın? İşte NFT oluşturmak için izleyeceğin o adımlar.
1. NFT’ye Dönüştürmek İstediğin Sanat Eserini Yarat
Bir NFT oluşturmak istiyorsan ilk olarak dönüştürmek istediğin sanat eserini yaratmalısın. Bu bir çizim, ses veya bir tasarım olabilir. Tamamıyla senin hayal gücün ve üretkenliğine kalmış durumda. Fakat üreteceğin bu sanat eseri dijital ortama akıtabileceğin bir ürün olmalı. NFT çizim nasıl yapılır diye merak ediyorsan da bunun için dijital bir çizim tableti veya fotoğraf makinesinden yararlanabilirsin. Yüksek çözünürlüklü bir dosya kullanmak bu noktada önemli.
2. NFT Platformu ve Blok Zincirini Seç
NFT’lerini oluşturmak ve piyasada yayınlamak için bir platform seçmen gerekiyor. Kendi NFT’ini oluşturmak için en önemli adım hangi NFT pazarını kullanacağın oluyor. Open Sea, Rarible, Nifty Gateway gibi platformlar popüler NFT platformları arasında yer alır. Bu platformlardan birini tercih ederek NFT’lerini listeleyebilir satışa çıkararak takibini gerçekleştirebilirsin. Farklı NFT pazarları farklı fiyat, yaratıcı ücretleri, özellikleri, editoryal politikalar gibi çeşitli detayları değerlendirerek oluşturacağın NFT’nin ne kadar görünürlük kazanmasını büyük ölçüde etkileyebilirsin.
3. Bir Cüzdan Oluştur
NFT’lerini oluşturmak ve satmak için bir kripto cüzdanına ihtiyacın var. MetaMask gibi cüzdan seçenekleri NFT üretimi gibi işlemler için popüler seçenekler arasında. Hem güvenli hem basit bir sistemi olan MetaMask NFT üretimine yeni başlayanlar için ideal bir tercih oluyor. Tercih ettiğiniz NFT pazarına uygun bir cüzdan seçerek bu pazara bağlanmalısın. NFT üretimine başlamadan önce bakiyende ihtiyacın olan fonların olup olmadığına dikkat etmelisin. Burada ETH’leri satın alabilir ve bazı belirteçleri yeni sanal cüzdanının adresine göndermek gerekir. Bu işlemlerin ardından NFT’ni oluşturmaya başlayabilirsin.
4. NFT Tasarımını Oluşturmaya Başlayabilirsin
Sıra geldi NFT üretme zamanına. Satmak istediğiniz bir sanat eseri, müzik parçası veya bir video gibi dijital bir varlık oluşturmalısın. Burada en önemli adım oluşturacağın NFT’nin benzersiz olması. Benzersiz bir NFT tasarımı oluşturmak için şu adımları takip edebilirsin:
- Öncelikle bir tema belirlemelisin. Belirleyeceğin bu tema herhangi bir dijital varlık olabilir. Temanı belirledikten sonra tasarımınızın genel görünümünü ve nasıl bir his vermesini istediğini düşünerek buna uygun renk paleti ve kompozisyon seçmelisin.
- İkinci adım ise NFT’ni hangi araçlar ile oluşturacağını belirlemelisin. Dijitale aktarabileceğin bir araç tercih etmen üretim sonrasında sana yardımcı olur. Bunun için dijital tasarım araçları, 3 boyutlu yazılımlar veya müzik düzenleme yazılımları gibi araçları tercih edebilirsin. Bu tamamen üretmek istediğin ve belirlemiş olduğun temaya göre şekillenmektedir.
- Üçüncü adım ise NFT’nin özelliklerini belirleme aşamasıdır. Benzersiz bir NFT yaratmak için benzersiz özellikler eklemen gerek. Ekleyeceğin her bir özellik NFT’nin diğer NFT türleri arasından sıyrılarak öne çıkmasına yardımcı olacaktır. Daha canlı ve dinamik renk seçimleri, interaktif kullanımı veya sesli olması gibi çeşitli özellikler NFT’ni benzersiz kılmak için tercih edebileceklerin arasında.
- Bir diğer adım olan dördüncü adım ise ideal bir dosya biçimi seçmek. NFT’ni Blockchain ağına yükleyebilmeniz için tasarımınıza uygun bir dosya formatı tercih etmen gerekiyor. Bir fotoğraf veya resim tasarladıysan JPEG, PNG veya GIF formatında bir video ürettiysen MP4 formatında gibi ürettiğin tasarıma uygun bir formata getirerek NFT’ni bu dosyaya bağlayabilirsin.
- beşinci adım ise NFT’ne benzersiz bir kimlik elde edebilmek için tokenize etmen lazım. Böylece NFT’ini takas edebilir veya blockchain ağı içerisinde kullanabilirsin.
- Son adım ise NFT’nin pazarlama süreçlerini belirlemelisin. Böylece sosyal medya platformları içerisinde tanıtabilir ve işlem görmesini sağlayabilirsin.
5. NFT Tokenize Etme
Oluşturmuş olduğun NFT’yi tokenize etmek için tercih ettiğin ağ içerisinde belli başlı akıllı sözleşmeleri oluşturman gerekiyor. Bunlar ERC-721 ya da ERC-1155 akıllı sözleşmeleridir. Bu akıllı sözleşmeler NFT’ini öne çıkarmada etkili olup Ethereum blok zinciri üzerinde belirli bir kimlik ile tanımlanarak sahipliği doğrulanır. NFT’ini nasıl tokenize edeceğini bilmiyorsan da aşağıdaki adımları takip edebilirsin:
- NFT’ini tokenize edebilme için öncelikle bir blockchain cüzdanının olması gerekiyor. Biz cüzdan oluşturup bir ya da mevcut cüzdanına kripto para yatırmalısın.
- Ardından bir NFT oluşturma platformuna kaydol ve hesabını doğrula.
- NFT’ini yükle ve benzersiz bir kimlik vererek tokenize et. bu işlem akıllı sözleşmeler yoluyla sağlanarak blockchain ağı üzerinde gerçekleşmektedir.
- Son olarak da oluşan NFT token’ını NFT pazarına veya koleksiyonuna ekleyerek satılabilir hale getirebilirsin.
6. NFT’ni platformda Yayınla
NFT’ni oluşturduktan ve token haline dönüştürdükten sonra tercih ettiğin NFT platformu üzerinden yayınlayabilirsin. Bu aşamada tercih ettiğin platform NFT’ini satışa çıkarma ve platform içerisindeki ilgiyi görebilmene dair takibini yapmana yardımcı olmaktadır. Tercih ettiğin NFT platformunda yayınlanması potansiyel müşterilere ulaşabilme potansiyelini arttırmaktadır.
7. NFT’ni Pazarla
Son olarak ise NFT pazarlama adımına geldik. NFT’nin platform içerisinde öne çıkmasını istiyorsan iyi bir pazarlama tekniği uygulamalısın. Bunun için, sosyal medya platformları, bloglar ve çevrimiçi çeşitli platformu kullanabilirsin. Bunun yanında NFT’ini açık artırma gibi alanlara da dahil edebilir veya doğrudan satış kanallarından satışa açabilirsin.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.