NFT Kavramı İle Hayatımıza Giren Terimler

NFT Kavramı İle Hayatımıza Giren Terimler

NFT’ler dijital varlıkların benzersiz bir şekilde tanımlanmasını sağlayan bir teknoloji olarak bilinir. Özellikle son birkaç yılda oldukça popüler hale gelen bu NFT varlıklar hayatımıza farklı terimleri de dahil etmiştir. NFT dünyasını daha iyi anlamaya yardımcı olan bu terimler sektöre daha hakim olabilmene yardımcı olur.

NFT terimleri kullanım alanlarına göre farklı olsa da hepsini tek bir çatı altında toplayabiliriz. Bu terimler arasında kripto para, drop gibi bilindik kavramlar yer alsa da bilinmediğin de onlarca terim yer alabilir.

Haydi gel NFT platformu içerisinde karşılaşabileceğin ve NFT kavramı ile hayatımıza dahil olan o terimlere birlikte bakalım.

Noob

İngilizce acemi anlamına gelen noob terimi, NFT dünyasında sıkla karşılaşılan terimler arasında yer alır. Bu terim platform içindeki topluluğa yeni katılmış olan üyeleri nitelendirmektedir. Aynı zamanda acemi ve platformu yeni öğrenen kişiler için de noob terimi kullanılır.

1:1 – 1/1

NFT sözlük listesine dahil olabilecek terimlerden bir diğeri de 1:1 terimi oluyor. Tasarlanan NFT’nin biricikliğini ifade eden bu terim, ağ içerisinde sıklıkla dolaşan kavramlardan biri. 1:1 terimi 1/1 olarak da gösterilebiliyor olup NFT’nin benzersizliğine işaret ediyor. Bu terime sahip olan NFT’ler pazarda daha yüksek fiyatlar ile alınıp satılmaktadır.

Airdrop

NFT piyasası içinde en çok karşılaştığımız ve hayatımıza NFT’ler ile birlikte daha çok bilinirlik kazanmış airdrop terimi, ücretsiz olarak coin veya token gönderme işlemi gerçekleştirebilmeni sağlıyor. NFT dünyasında airdrop işleminin amacı, NFT sahibi olan kişilerle ile airdrop yaparak güçlü bir topluluk inşa edilmesini sağlamaktadır. Böylece NFT’lerin de değeri atar. Airdrop işlemleri aynı zamanda NFT’lerin değerini arttırma, ödül, teşvik veya PR işlemleri için de kullanılmaktadır.

Airdrop Nedir? başlıklı makalemizde airdrop hakkında daha fazla ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

OG (Original Gangster)

Açılımı Orijinal Gangster olan Og, NFT ile hayatımıza giren terimlerden bir diğeri. NFT topluluğu içerisindeki kıdemli aynı zamanda eski üyeleri ifade etmek amacıyla kullanılır. İsmi ve kısaltmasıyla da oldukça dikkat çekici terimler arasındadır.

DED

İngilizce ölü anlamına gelen dead kelimesinden türeyen DED terimi, NFT platformu içerisinde karşılaşabileceğin terimlerden biridir. Bir NFT projesinin başarısız bir proje ve istikrarlı olmadığını ifade etmek için kullanılmaktadır. Kısaca NFT projesinin ölü olduğunu gösterir.

Derivative (Türev Ürünü)

Türev ürünü anlamına gelen derivative NFT terimi platform içerisinde karşılaşabileceğin bir terimdir. Orijinal bir tablonun başka bir sanatçı tarafından aslına uygun bir şekilde kopyalanmış halini ifade eder. Yani bu NFT’ler orjinal değil onun kopyasıdır.

WAGMI (We Are All Gonna Make It)

WAGMI İngilizce açılımı “We Are All Gonna Make It” olup Türkçesi “Hepimiz Başaracağız” anlamına gelir. Bu terim NFT dünyası içinde başarı başarılı bir NFT projesini ya da gelecekte başarılı olabilecek potansiyele sahip NFT’ler için kullanılır.

NGMI (Not Going to Make It)

Açılımı Not Going to Make It olan NGMI’ın Türkçe karşılığı “yapamayacağım” olarak ifade edilir. Bu terim NFT dünyası içerisinde başarılı olmayan veya başarılı olmayacağı düşünülen NFT projeleri için kullanılır.

Up Only (Sadece Yukarı)

NFT platformu içerisinde en sık görülen terimlerden biri olan Up Only sadece yukarı anlamına gelir. Bu terim bir NFT’nin fiyatının yükselişte olduğunu veya yükseliş göstermesini arzu edilen projeler için kullanılır.

Probably Nothing (Muhtemelen Hiçbir Şey)

Muhtemelen hiçbir şey anlamına gelen probably nothing terimi NFT platformunun ironi yapılması ile tanınan terimlerinden biridir. Bu terim genellikle muhtemelen önemli bir var anlamına gelecek şekilde kullanılır. NFT platformu içerisinde yaşanan önemli gelişmelerde kullanılan probably nothing, aynı zamanda bu gelişmelere yorum yapmak, cevap yazmak ya da başlık oluşturmak için bile kullanılır. Pozitif bir tepki ifadesi olarak bilinir.

Koleksiyonluk (Collectible)/PFP (Profil Fotoğrafı)

NFT dünyası ile birlikte dijital alanda da yayılmaya başlayan koleksiyonculuk NFT’ler ile birlikte PFP yani profil fotoğrafı olarak da ifade edilmektedir. Bu terim, 10 adet ve üstü miktarda üretilen eserlere denilmektedir. Çoğu koleksiyoner bu NFT eserleri sosyal medyada profil fotoğrafı olarak yayınlanmasından dolayı da PFP olarak da denilmektedir.

This is the Way

Tasarımcının kendi projesinin izinde devam ettiğini anlatan terim olan this is the way NFT projesinin sahibinin kendi tasarımı ve yatırımı ile övündüğü durumlar için kullanılır. Böylece kişi kendi NFT’sine güven duymakta ve popüler hale gelmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Kağıt Eller (Paper Hands) ve Elmas Eller (Diamond Hands)

Kağıt eller ve elmas eller terimleri birbirlerinin tam zıttını ifade eden NFT kavramları arasında yer alır. Elmas eller, piyasa volatilitesi yüksek, baskı altında olsa bile NFT ürünlerinde satış yaşanmayan kullanıcılara denilmektedir. Kağıt eller ise bunun tam tersini ifade eder. Piyasa içerisinde değerlendirme potansiyeli yüksek olan NFT’ler olan kağıt eller eserlerini düşük fiyattan satanlar için kullanılmaktadır.

Mavi Çip (Blue Chip)

NFT platformu içerisinde daha çok bilinen proje ve eserler için kullanılan mavi çip terimi, sabit ve güçlü projelere denir. Mavi çipli NFT olarak kullanımı yaygın olan bu terimi popüler projeler görebilmek mümkün.

Right Click Save As (Sağ Tıkla Farklı Kaydet)

NFT dünyasında konuşma diline yerleşmiş bir kelime olan Right click save as, Türkçe’de sağ tıkla farklı kaydet anlamına gelir. Bir NFT görselinin kaydedilmesini ifade eden bu kavram ile NFT bilgisayar kopyalansa da sanat eserine sahip olunmamaktadır.

Copycat (Taklitçi)

Taklitçi anlamına gelen copycat, adından anlaşılacağı gibi popüler NFT’lerin benzerlerini tasarlayan NFT sanatçıları için kullanılır. Taklitçiler bu eserlerini satışa sunarak kar elde etmek isterler. Son gelişmeler ile taklit edilmiş NFT’ler ile kar elde edilmenin önüne geçmek için bu NFT’leri saptayacak ve satışını engelleyen algoritmalar geliştirilmiştir. Böylece taklit ürünlerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Ape In

NFT dünyasında sıkça karşılaşılan terimler arasında olan Ape in, yeni bir NFT projesini satın almak anlamına gelir. Fakat terimin kullanılmasın küçük bir detay vardır. Bu terim daha çok yeteri düzeyde analiz yapılmadan kullanılan satın alım işlemlerinde kullanılmaktadır.

NFA

Açılımı “Not Financial Advice” anlamına gelen NFA, “yatırım tavsiyesi değildir” anlamına gelir.

GM

En kolay ve basit NFT terimi GM “Good Morning” anlamına gelir. Baş harflerinin kısaltması olan bu terim NFT dünyası içinde sıklıkla kullanılır. Kapsamlı bir anlama sahip olan GM, NFT ekosistemindeki topluluklarda dostane bir bağa sahip olmak için etkili bir kısaltma. NFT dünyasında günün her saati güneş doğuyor mantığı ile de her zaman GM denilebilir.

DEX (Decentralized Exchange)

DEX terimi NFT piyasası içinde ticaret yapılırken kullanılan terimlerden biridir. Ticaret sırasında aracı bulunmayan merkezi olmayan borsaları ifade etmek için kullanılmaktadır.

Gaz Ücreti (Gas Free)

Geçiş ücreti olarak da düşünülebilecek olan bu kavram, Ethereum blok zinciri üzerinde işlemi tamamlamak için ödenilen ücret olarak bilinir. Arz-talep dengesine göre belirlenir. Eğer platform üzerinde çok sayıda kişi işlem yapıyorsa ve senin de hızlı bir şekilde işini halletmen gerekiyorsa madencilere daha fazla ödeme yaparak işinin daha hızlı halledilmesini sağlayabilirsin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation