Söz konusu teknoloji oluğunda artık sınırların ortadan kalktığı ve her şeyin daha ulaşılabilir olduğu bir dünyadan bahsetmek mümkün. Öyle ki blockchain ve kripto para gibi kavramlar gün geçtikçe hayatımıza daha da fazla entegre oluyor. Durum böyle olunca artık teknolojide merkeziyetsiz bir dünyanın geleceğini söyleyebiliriz. Metaverse’de bu dünyanın öne çıkan kavramlarından birisi. Bu kavram, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte daha da popüler hale geldi. Ancak, Metaverse’ün ne olduğunu ve neden önemli olduğunu anlamak için daha yakından incelemekte fayda var. Metaverse nedir gibi sorular için bilmen gereken temel bigiler yazımızda..
Metaverse Nedir?
Şimdi gözlerini kapat ve günlük yaşamında gerçekleştirdiğin birçok aktiviteyi dijital bir evrende gerçekleştirdiğini düşün… Alışveriş yaparken istediğin kıyafeti anında deneyebildiğin veya arazı satın alıp ev inşa edebildiğin dijital bir dünyadan bahsediyoruz. İşte metaverse böyle bir evrenin kapılarını aralıyor! Yani bu kavramı geniş bir dijital evren olarak tanımlamak mümkün. Metaverse evreni sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile kullanıcılara interaktif bir ortam sunar. Bu ortamda kullanıcılar birbiriyle iletişime geçebilir, dijital nesneler satın alabilir ve farklı sanal deneyimler yaşayabilir. Günümüz iletişim teknolojilerindeki en iddialı oluşum olan metaverse dünyası, aslında insanlara farklı bir boyutta varlığını sürdürebilme hissi sunar. Yani insanlar kendilerini temsil eden avatarlarla birçok farklı deneyim yaşayabilir. Günümüzde birçok kurum ve kuruluş metaverse dünyasında entegre olabilmek için çeşitli adımlar atmış durumda. Ancak bu dünyanın henüz yayılmadığını söylemek mümkün.
Metaverse Tarihi
Metaverse günümüzde yeni bir kavram gibi bilinse de aslında yıllar öncesine dayanan bir geçmişe sahip. Aslında bir farklı boyutta gerçeklik fikrini ifade eden bu kavramın temeli 1992 yılında Neal Stepson adlı bir yazarın romanıyla atılmıştır. Snow Crash adlı bilim kurgu romanı doğrudan metaverse terimini kullanıyor olmasa da kurgusal bir dünyayı barındırıyordu. Devam eden yıllarda William Gibson’un 1984 yılında yayınladığı eseri Neuromancer’da bu fikrin şekillendiğini görmek mümkün. Öyle ki yazar bu kitabında farklı bir boyutta kurgusal dünya fikrini “Siber Uzay” kavramıyla ifade etmiş. Yani bu fikrin ilk olarak bu kavramlar ortaya atıldığını söyleyebiliriz. O dönemlerde siber uzay kavramı oldukça popüler oldu. Öyle ki Matrix, Otherland ve Avatar gibi filmlerinde siber uzay fikrinin varlığını görmek mümkün.
Metaverse kavramının gelişimine bakacak olursak ise 1970’li yıllara tekrar geri gitmemiz gerekebilir. Douglas Hofstadter adlı yazarın 1979 yılındaki Gödel, Escher, Bach: Ebedi Altın Örgü eserinde meta ekinin bir kavramın özünü düşünme anlamında kullanmış. 1990’lı yıllarda Stephenson dijital boyut fikrini ifade etmek için metaverse kavramını kullanarak günümüze taşınmasını sağlamış. Bu fikrin teknolojiyle buluşmasındaki ilk örnekler Second Life, Minecraft ve Fortnite gibi oyunlarda görülmekte. Bu adımların ardından gelen Facebook’un Meta’ya dönüşümü metaverse kavramının popülaritesini artırdı.
Metaverse Neden Önemli?
Uzaktan bakıldığında metaverse evreni biraz soyut gibi görünse de aslında oldukça önemli bir değişimi simgeler. Çünkü günümüzde hızla gelişen bu evrende günlük yaşamımızı değiştirebilecek önemli fikirler ve projeler mevcut.
İletişim Dünyasında Devrim
Metaverse evreninin günlük yaşamımıza etki edebileceği ilk alan şüphesiz iletişim ve medya. Sanal gerçeklik ortamında insanlar avatarlar aracılığıyla iletişim kurabilir, sosyalleşebilir, oyun oynayabilir, sanal etkinliklere katılabilir ve hatta dijital ürünler satın alabilirler. Yani bir metaverse platformunda sanki aynı ortamdaymış gibi sohbet edebilir, konserlere ve tiyatrolara sanal olarak katılabilirsin. Decentraland gibi blockchain tabanlı metaverse projelerin sunduğu evreni bu duruma örnek olarak gösterebiliriz.
Yeni Finans Alanları
Metaverse evreni kendi için bir ekonomi oluşturma potansiyeline de sahip. Özellikle sanal arazilerin ve dijital varlıkların söz konusu olduğu metaverse projelerinde yeni ticaret modelleri gündemde. Çünkü bu tür metaverse dünyalarında üretmek ve alım-satım yapmak mümkün. Durum böyle olunca bir metaverse dünyasında yeni iş modellerinin ve ticaret alanının geleceğinden bahsedebiliriz. Son zamanlarda popüler olan Decantraland ve Sandbox gibi projelerin mantığı da bu fikre hizmet eder. Bu dünyada yer alan oyuncular sınırlama veya aracı olmadan üretim ve ticaret yapabilir.
Eğlence Dünyasına Yenilik
Metaverse, eğlence endüstrisinde devrim yaratmayı hedefler. Sanal oyunlar, topluluk platformları ve çeşitli etkinlikler sunan projeler bu eğlence aktivitelerinde daha özel bir deneyim sunar. Bu projeler insanların ilgi alanları için daha eşsiz bir deneyim sağlarken merkeziyetsiz yapılarıyla da üretimi destekliyor. Yani metaverse dünyasında kullanıcılar hem üreterek gelir elde ediyor hem de aktivitelerini gerçekleştirebiliyor.
Metaverse dünyası gelişimini sürdürerek yaşamın birçok alanında değişim yaratmayı hedefliyor. Şu anda bu projelerin ve metaverse dünyasının tam anlamıyla bilinir olduğunu söylemek güç. Ancak iletişim teknolojilerinin ve merkeziyetsiz finans teknolojilerinin gelişimiyle metaverse dünyasının daha hızlı yayılacağını söyleyebiliriz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.