Madencilik Havuzu Nedir, Nasıl Çalışır?

Madencilik Havuzu Nedir, Nasıl Çalışır?

Madencilik havuzu (mining pool), madencilerin kaynaklarını ortak bir havuzda toplaması ile oluşur. Bunun esas amacı ise madencilerin boşa enerji sarf etme riskine karşı verimlilik odaklı bir yöntemdir. Madencilik işlemlerini yapabilen cihazları satın aldıktan, çalıştırdıktan, bakımını yaptıktan sonra kârlı hale gelmek yılları bulabilir. Bu nedenle bir madencilik havuzuna katılmak, Bitcoin ödülü alma olasılığını artırmanın en uygun yollarından biri kabul edilir. Madencilik havuzu nedir sorusunun cevabı da kısa bu şekilde özetlenebilir.

Madencilik Havuzu Nedir?

Madencilik havuzu / mining pool nedir bakıldığında önce birkaç bileşenden söz etmek önemli. Buna göre; işlem güçlerini bir ağ üzerinden paylaşan madenciler, kendi kaynaklarını bir havuzda toplar. Bu ortak havuz sonucu ortaya madencilik havuzları çıkar. Kripto para madenciliği, blok zincirine yeni blokların eklenmesi sonucu madencilerin kripto para ile ödüllendirildiği bir sistemdir. Bu havuz, yeni bir blok açma ödülünü kazanma şansını artırmak için madencilik makinelerini bir ağ üzerinden bağlayan bir grup kripto para madencisinden meydana gelir. Bilgisayara bağlı olarak çalışan madencilik cihazları (Mining Rig) gelişmiş ve kapsamlı sistemlerdir. Bu cihazlar, harcanan enerjiden veri üretir. Bir madenci de bilgisayarına bağladığı madencilik cihazları ile blok zinciri içerisindeki çeşitli sorunların çözümünü keşfettiğinde yeni bloklar açılır. Ancak bu işlem, çok zaman alan bir süreçtir. Saniyede milyarlarca, rastgele onaltılık sayı üretip kontrol edebilen bir bilgisayar gerekir. İşte bir madencilik havuzuna katılmak böylesi devasa enerji harcama durumunu önleyerek ödül kazanma olasılığını artırır. Bir diğer deyiş ile kripto para madenciliği havuzları, hesaplama kaynaklarını paylaşan madenci gruplarından meydana gelir. Ayrıca madencilik havuzu başarı sağlayıp bir ödül elde ederse bu ödül, havuzdaki katılımcılar arasında paylaştırılır.

Madencilik Havuzlarının Artıları

Bireysel madencilikte başarı kazanıldığında ödülün tamamına sahip olunur. Ancak bunun için yüksek güç ve kaynak gerektiği için daha maliyetlidir. Oysa mining pool, yani madencilik havuzunun en önemli avantajı madencilerin ellerindeki kaynakları boşa harcamasını önlemektir. Bunun yanı sıra bu havuzlar, maliyetlerin optimize edilmesi amacıyla da kurulur. Farklı madencilerin aynı blok üzerinde çalışması bu sayede önlenir. Böylelikle harcanan enerji daha kontrollü ve planlı bir şekilde bölüşülebilir. Bu ise madencilerin ödül alma olasılığını artırır.

Madencilik Havuzunun Eksileri

Peki madencilik havuzlarının dezavantajları neler olabilir? Bir kere madenciler, havuzlara katıldığında özerkliklerinin bir kısmını feda etmek durumundadır. Vazgeçilecek bu özerkliklerin ise ne olduğu genelde havuzun kendisi tarafından belirlenen şartlara bağlıdır. Bunun yanı sıra potansiyel ödüller de bölüştürülür. Bu nedenle bir bireyin kazanç payı daha düşük olacaktır.

Madencilik Havuzu Nasıl Çalışır?

Bir madencilik havuzundaki tüm katılımcılar, işlem güçlerini blok zinciri içerisinde bir blok bulma çabasına ayırır. Havuz, bu çabalar karşısında başarı kazanırsa genelde ilgili kripto para birimine göre bir ödül alır. Bu ödül ya da ödüller ise çoğunlukla havuzu oluşturan katılımcılar arasında paylaştırılır. Bunun için ise sıklıkla her madencinin (katılımcının) işlem gücünün veya çalışmasının tüm gruba göre oranı esas alınır. Böylelikle ödüller, daha âdil ve şeffaf bir şekilde katılımcılara dağıtılır. Bunun yanı sıra pek çok ödülde, madenciler kendi paylarına düşeni almak için kanıt gösterir.

Bunun yanı sıra madencilik havuzlarını kontrol eden, organizasyon görevini üstlenen koordinatörler de vardır. Bu koordinatörler, madencilerin aynı blok üzerinde çalışmasının önüne geçmeyi amaçlar. Bu sayede daha verimli enerji kullanımı mümkün hâle gelirken ödül elde etme olasılığı da artırılmış olur. Koordinatörlerin havuz içerisinde farklı görev ve rolleri de vardır. Örneğin, madencilerin blok zincirine ne kadar blok kattığını tespit etmek bu görevlerden biridir. Bunların tespit edilmesi sayesinde madencilerin bu doğrultuda ödüllendirilmesi sağlanır. Hangi madencinin ne kadar ödüllendirileceğini belirlemek için bazı metotlar da vardır. Örneğin, pay başına ödeme (PPS) ve son N pay başına ödeme (PPLNS) bunlar arasında oldukça yaygındır. Hazırsan bu iki popüler yönteme de bir bakalım:

  • Pay Başına Ödeme (PPS): Pay başına ödeme (hisse başına ödeme), ödül oranlarını belirlemek için kullanılan en yaygın yöntemler arasındadır. PPS’ye göre, havuza katkıda bulunduğun bloklar için sana ödeme yapılır. Bu sistemde pay adı verilen hash değerleri dikkate alınır. Yani havuzdaki madencilerin hash sayısı ne kadar fazla olursa, kazanacakları miktar da ona göre artar.
  • Son N Pay Başına Ödeme (PPLNS): PPLNS ise biraz daha kafa karıştırıcı olabilir ancak yine çok popüler bir yöntemdir. Bu yöntemde madenciler, havuz içindeki bir blok bulma işlemi tamamlanınca ödüllendirilir. Havuz içindeki bloğun boyutuna göre değişen son N payı kontrol edilir. Ödül de buna göre belirlenir. Bu genellikle bir blok bulunana kadar havuza bağlı kalmayı gerektirir. Bloklar arasındaki bağlantıyı kesmek, ödemeleri kaybetmek anlamına gelebilir.

Bulut Madenciliği (Cloud Mining) Nedir? Nasıl Yapılır? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation