Layer 2 Nedir? Ne İşe Yarar?

Layer 2 Nedir? Ne İşe Yarar?

Kripto para dünyasının hızla gelişmesi işlem hacminin de artmasına neden oldu. Bu durum işlem hızı ve ölçeklenebilirlik sorunlarını ortaya çıkardı. İşte Layer 2 teknolojisi tam da bu konuları çözüme kavuşturmak için ortaya çıktı! Özellikle Bitcoin ve Ethereum gibi popüler blok zincirleri için geliştirilen bu sistem likidite dolaşımındaki tıkanıklıkları ortadan kaldırmayı hedeflemekte. Peki bu Layer 2 tam olarak ne işe yarar?

Layer 2 Nedir?

Kripto para dünyasının hızla büyümesiyle blok zinciri teknolojisinin geliştirilme ihtiyacını ortaya çıkardı. Layer 2 de bu ihtiyacı gidermek adına geliştirilen ilk sistemlerden birisi. Bu teknoloji kripto para işlemlerini blok zincirindeki Layer 1‘den başka bir katmana taşır. Talep edilen işlemi bu katmanda gerçekleştirdikten sonra tekrar Layer 1 sistemine entegre ederek blockchain defterine geçişini sağlar. Yani Layer 2 aslında Layer 1’in yükünü hafifletmek için geliştirilen bir ek protokoldür.

Layer 2 Katmanı Avantajları

Kripto para dünyasının her geçen gün büyüdüğünü daha önce de belirtmiştik. Durum böyle olunca ağların ölçeklenebilir bir yapıya sahip olması önemli hale geldi. Ölçeklenebilirlik bir ağın işlem trafiğini yönetme hızını ifade eder. Yani bir kripto para ağı işlem hızını yönetebilme de zayıf ise gecikme sorunları ve yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalabilir. Layer 2 teknolojisinin sunduğu temel avantaj da aslında budur. Layer 2 ile sentezlenen bir kripto para ağında finansal işlem düzeni daha ölçeklenebilir yapıda kurgulanabilir. Bu katmanın kripto para ağlarına sunduğu diğer avantajlar ise şunlardır:

  • Düşük işlem maliyetleri
  • Verimli çalışma sistemi
  • Layer 1 tabanlı yüksek güvenlik sistemi
  • Geniş kullanım alanı

Layer 2 katmanlarının sunduğu avantajlar genel olarak bunlardır. Fakat son zamanlarda geliştirilen Layer 2 projeleri farklı çözümler ve avantajlar sunarak kripto para ağlarını desteklemeyi hedefler.

Layer 2 Protokolleri

Layer 2 projeleri Layer 1 ölçeklenebilirlik sorununu ortadan kaldırmak için farklı algoritmalar kullanır. Bununla birlikte her Layer 2 protokolünün sunduğu farklı imkanlar ve avantajlar vardır. Son zamanlarda oldukça popüler olan Layer 2 projeleri şunlar:

  • Lightning Network: Bitcoin ağı için geliştirilen bir Layer 2 projesidir. Saniyede milyonlarca işlemi geçirebilecek kapasiteye sahiptir.
  • Plasma: Ethereum ağı için geliştirilen bir Layer 2 çözümüdür. Çocuk zincir olarak da adlandırılan yan zincirler oluşturarak ölçeklenebilirliği destekler. Böylece işlem hızını artırır ve maliyetlerin uygun fiyatlarla sunulmasını sağlar. Bunlara ek olarak proje farklı varlık sınıflarını da destekler.
  • State Channel: Akıllı sözleşmeler ve katılım fonlarıyla işlemlerin ana zincir dışında gerçekleştirilmesini sağlar. Bu proje düzenli ödeme gerektiren abonelikler için uygun bulunur.
  • Rollup: Ethereum ağındaki işlem yükünü hafifletmek için yüzlerce işlemi tek bir blokta işlenmesini sağlayan bir projedir. Rollup sistemine göre Layer 1’den toplanan veriler bloklar halinde işlenerek Layer 2’ye aktarılır. Böylece işlem hızı artarken maliyet azalır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation