Kripto Para Ekosisteminde "Scam" Ne Anlama Gelir?

Kripto Para Ekosisteminde “Scam” Ne Anlama Gelir?

Kripto para ekosisteminde dolandırıcılığı ifade etmek için kullanılan scam kavramı, kripto kullanıcısı insanları yanıltmak ve onların kripto varlıklarını ya da paralarını çalmak için tasarlanmış yanıltıcı veya hileli faaliyetleri tanımlar. Kripto para ekosisteminde scam ve hack’lere karşı önlem alabilmek için sadece güvenilir kripto para borsaları tercih edilmeli ve kripto para cüzdanları en üst seviye güvenlik tedbirleri ile korunmalıdır.

Kripto Varlık Dünyasında Kullanılan Scam Teknikleri Nelerdir?

Kripto dolandırıcılığı olarak da bilinen scam, çeşitli tekniklerle uygulanabilir. Kripto dolandırıcıları genellikle sahte web sayfaları ve uygulamalar tasarlama tekniğiyle bu faaliyetleri gerçekleştirirler. Bunun yanı sıra en yaygın scam teknikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sahte web siteleri: Dolandırıcılar sahte web siteleri ve sayfalar hazırlayarak, hatta çoğu zaman güvenilir kripto para borsalarının web sitesini birebir kopyalayarak kullanıcıları tuzağına düşürebilmekteler. Bu yüzden kullandığın kripto borsası web sitesinin URL adresini kontrol etmeden işlem yapmamaya dikkat et!
  • Pump and Dump: Doldur ve boşalt tekniği olarak da bilinen bu teknik, çeşitli forumlar ve sosyal mecraları kullanarak kişileri belli bir kripto varlığa yatırım yapmaya itebilir. Bu sebeple ani ve hızlı bir şekilde yükselen ve değer kazanan kripto paralara yatırım gerçekleştirmeden önce iki kere düşünmek gerekir.
  • Scam Coin’ler: Sadece dolandırıcılık amacıyla piyasaya sürülen scam coin, sahte kripto para birimlerini ifade eder. Bu sahte kripto paraların gerçek bir teknolojisi veya iş modeli yoktur, genellikle yatırımcıları kandırmak için tasarlanır.
  • Bit Scam: Bit, canlı yayın platformu Twitch’de yayıncılara bağış amacıyla kullanılan sanal varlığın adıdır. Bit için teknik olarak bir para birimi demek mümkün olmasa da işleyiş olarak benzer olduğunu söylemek mümkün. Bit scam ile kripto para dolandırıcılığı, çalıntı kredi kartlarıyla bit satın alıp yayıncılara göndermek ve daha sonra bir kısmını geri almak suretiyle yapılır.
  • Airdrop Scam: Türkiye’de kripto para dolandırıcılığı tekniklerinden biri olan airdrop scam’da dolandırıcılık şu şekilde gerçekleştirilir: Çoğunlukla bir kripto projesi veya ICO tarafından, kullanıcılarına belirli miktarda ücretsiz kripto para birimi dağıtılır. Kullanıcılar airdrop’tan geldiğini sandıkları bu tokenları bozdurmak için belirli işlemlere onay verirler ve bu onayları sonucu cüzdanlarının kullanım yetkisini de saldırganlara vermiş olurlar. Bunun sonucunda da dolandırıcılar kişinin kripto cüzdanını boşaltır.
  • ETH2 Token Scam: Ethereum Foundation tarafından herhangi bir ETH airdrop’u yapılmayacaktır ve ETH2 adında da bir token yoktur. Dolayısıyla ETH2 ismini kullanarak size yaklaşanların dolandırıcı olduğundan emin olabilirsiniz.
  • Support Scam: Kripto para borsası dolandırıcılığı faaliyetlerinden en yaygın görülenlerinden biri de support scam’dir. Hedeflerini kripto para dünyasına yeni adım atan kişilerden seçen support scam dolandırıcıları, kişilere destek sunacaklarına yönelik iletişimler kurarak şifre ve kullanıcı bilgilerini edinmekte ve onları dolandırmaktadırlar.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation