Kripto Para Dump Nedir?

Kripto Para Dump Nedir?

Kripto para piyasası kısa sürede küresel bir etki yaratmış olup pek çok kişi tarafından akıllara yer edinmiştir. Öyle ki birçok kişi hayatında bir kere bile olsa kripto para dünyasına dahil olmuş, bilgi edinmiş olup birkaç kavrama hakimdir. Kripto para yatırımı içerisinde birden fazla terim yer alır. Bu terimler arasında sıkça duyulanlardan biri de dump terimi olup kripto para piyasasında önemli bir yere sahiptir. Peki dump nedir? Bu yazımızda merak edilen bu terimi araştırdık ve detaylara yer verdik.

Kriptoda Dump Nedir?

İngilizce bir kelime olan dump’ın Türkçe karşılığı azaltmak, indirme veya boşaltmak olarak bilinir. Kripto para piyasasında ise bu terim bir varlığın aniden düşmesi sonucunda kullanılır. Pump’ın tam tersi olan dump piyasa içerisinde de pump yaşanan anın ardından meydana gelir. Kripto dump, paranın değerinin ani düşüşü ile piyasadaki satış baskısının artmasını da ifade eder. Bu düşüş genellikle büyük olup kripto varlıklarının hızlı bir şekilde değer kaybetmesi ile yatırımcıların kayıplarının da artmasına neden olur. Kripto para piyasasında dump genellikle toplu satışlar sonrasında ortaya çıkar. Kimi yatırımcılar dump durumunda büyük zararlar ile karşılaşmamak için panik satışları yaparak dump’ı desteklemektedir. Böylece bu durumdan minimum bir zarar elde edilmeye çalışır. Dump da bir noktada yatırımcıların kar etmesine destek olmaktadır ve bu nedenle yapılır.

Kripto Paralar Nasıl Dump Yapar?

Kripto dump nedir, sorusundan sonra merak edilenlerden biri de kripto paraların nasıl dump yaptığı oluyor. Dump işlemi çoğunlukla pump’dan sonra ortaya çıkar. Pump’ın yaşanmasına neden olan organizasyonlar alım işlemlerini bırakıp kar elde ettikten sonra alandan çekilerek kripto paranın fiyatının yükselmesini bekleyerek emir verirler. Süreç içerisinde kripto para emre uygun düzeye geldiğinde satma veya alma emri gerçekleşerek tekrardan organize edilmiş bir işlem başlar. Bu işlemin başlaması ile belirlene kripto parada dump yaşanmaya başlar. Yatırımcılar için riskli bir süreçtir. dump küçük yatırımcıları etkileyebilmektedir.

Dump’ın Sebepleri Nelerdir?

Ani başlayan Kripto düşüşlerini ifade eden dump, piyasa içerisinde dalgalanmalara neden olur. Peki dump’a neler sebep olur?

  • Dump’ın yaşanmasının başında manipülasyon yer alır. Piyasa içerisinde bulunan büyük yatırımcılar bilinçli bir şekilde düşüş gerçekleştirir ve kar elde edilmesi amaçlanır.
  • İkinci sebebi ise panik satışlarıdır. Yaşanan durum karşısında FOMO duyurusu yapmak veya panik satışı gerçekleştirmek olumsuz bir etki ortaya çıkabilmesi muhtemeldir.
  • Üçüncüsü ise regülasyon ve çıkan haberlerdir. Kripto para üzerinde dolaşan olumsuz haber ve regülasyonlar yatırımcıları güvensizliğe sürükleyebilir.

Kripto Paralar Dump’a Karşı Nasıl Korunur?

Yatırımcılar kripto para piyasası içerisinde dump’tan korunabilmek için riskli varlıklardan kaçınmak ve portföylerinin çeşitlenmesi gerekir. Kripto haberlerini ve topluluk içerisini yakından takip ederek riskleri önceden tahmin edebilirsin. Son olarak da teknik analiz ile fiyat grafiklerini inceleyebilir ve dump yaşanabilecek durumları önceden görebilirsin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation