Kısa Pozisyon (Short) Nedir?

Kısa Pozisyon (Short) Nedir?

Kısa pozisyon, finansal piyasalarda (bu kripto piyasası da olabilir) bir yatırımcının fiyatların düşmesini beklemesi ve bundan kar elde etmesi düşüncesi üzerine dayalı bir stratejidir. Bir düşüş eğilimi olarak da tanımlanabilecek kısa pozisyon ya da diğer adıyla short pozisyon alma işlemi çoğu zaman ödünç alınmış varlıkla gerçekleştirilir ve daha sonra geri verilir. Kısa pozisyon stratejisi kripto sektöründe de kripto yatırımcıları tarafından sıklıkla kullanılır.

Kısa Pozisyon Almak Ne Demek?

Değeri düşeceği tahmin edilen varlıktan kâr elde etmeye çalışma amacı taşıyan kısa pozisyon işlemi bu kârı, oluşan fiyat farkından sağlar. Kripto dünyasında kısa pozisyon almak bir kripto parayı ileri bir tarihte daha ucuza geri alma beklentisiyle -sahip olmadan- satmayı ifade eder. Burada kripto paranın satış fiyatı ve geri alış fiyatı arasındaki fark, pozisyondan edilen kâr miktarını belirler.

Kısa Pozisyonun Riskleri Nelerdir?

Kripto short pozisyonun birtakım riskleri de olabilir. Hatta short pozisyon almak potansiyel olarak sınırsız bir riskle ilişkilidir. Çünkü teorik olarak bir kripto para biriminin fiyatı sonsuza kadar artış eğilimi göstrebilir. Dolayısıyla herhangi bir varlığın fiyatı yükseldikçe kısa pozisyon alan yatırımcının zararı artabilir.
Kısa pozisyon almanın bu sınırsız potansiyel riskinin yanı sıra yüksek volatilite riski de bulunur. Varlıkların fiyatları çoğu zaman beklenmedik ve ani dalgalanmalara tabidir. Bu durum da kısa pozisyon alan yatırımcı için risk oluşturabilir, çünkü aniden yükselen fiyatlar beklenmedik zararlar doğurabilir.
Ayrıca kısa pozisyon alan yatırımcılar, varlık fiyatlarının beklenenden daha fazla yükselmesi durumunda bir kısa sıkışma riskiyle de karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden pek çok yatırım stratejisinde olduğu gibi kısa pozisyonda da iyi düşünülüp, araştırılıp bir karar alınması önemlidir.

Kısa Pozisyonun Avantajları Nelerdir?

Kısa pozisyonun riskleri olduğu gibi birtakım avantajları bulunuyor. İşte kısa pozisyonun avantajlarından bazıları:

Kısa pozisyonun en büyük avantajı stratejinin altında yatan temel mantıktan gelir. Kısa pozisyon alan yatırımcılar, belirli bir varlığın fiyatının düşeceğini tahmin ederek bu stratejiyi kullanır. Dolayısıyla kısa pozisyon piyasanın düşüşünden kâr elde edilmesini sağlar.
Kısa pozisyon alma stratejisi, yatırımcılara çift yönlü fırsatlar yakalama imkânı da sunar. Kısa pozisyonun bir yatırım stratejisi olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu strateji, portföylerde risklerin çeşitlendirilmesine katkıda bulunabilir. Dolayısıyla bu yaklaşım kimi zaman yatırımcıların risklerini azaltmak veya portföylerini korumak için kullandığı bir yöntem de olabilir.

Uzun Pozisyon (Long) Nedir? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation