Iceberg Nedir?

Iceberg Nedir?

Söz konusu kripto para piyasaları olunca kazançlı bir yatırımcı olmak için oldukça dikkatli olmak gerekli. Zira piyasalardaki dalgalanmalar diğer yatırımcıların büyük hacimli alım-satım işlemlerinden de kaynaklanabilir. Durum böyle olunca uzun vadeli ve kısa vadeli yatırım stratejileriyle piyasaların nabzını tutmak oldukça önemlidir. Piyasada hareket ettirmeden büyük hacimli alım işlemleri de bu stratejiler arasında. Iceberg adı verilen strateji piyasaları etkilemeden istenen fiyattan istenen miktarda emir açmak için kullanılır. Türkçesi “Buzdağı” anlamına gelen bu stratejide gerçekten de görünmeyen bir yatırım geçmişi bulunur. Peki nasıl? Bu yazımızda Iceberg nedir gibi soruların cevaplarını senin için derledik. Yazımızı detaylı olarak inceleyerek Iceberg emiri ne dair tüm bilinmeyenleri öğrenebilirsin.

Iceberg Order Ne Demek?

Kripto piyasalarında bazı yatırımcılar sessizce büyük miktarda alım-satım işlemi yapmak istiyor olabilir. Bu durumda verilen emir Iceberg Order yöntemiyle gerçekleştirilebilir. Çünkü bu yöntem sessizce piyasadan büyük miktarda alım işlemi yapma yöntemidir. Iceberg Order yapan bir yatırımcı emir vereceği varlık tutarının parçalar halinde işlenmesini talep eder. Böylece yaptığı alım-satım işlemi emir defterine küçük miktarlar halinde işler. Genellikle söz konusu piyasadaki diğer yatırımcıların dikkatini çekmemek için tercih edilen bu yöntemin farklı sebepleri de vardır. “Bir kişi neden Iceberg Order yöntemine başvursun” diye soracak olursan şu maddelerle cevaplayabiliriz:

  • Gizlilik: Iceberg emirleri, yatırımcıların büyük bir pozisyon almak veya satmak istediklerinde piyasa katılımcılarının dikkatini çekmemesini sağlar. Bu sayede, diğer yatırımcıların fiyatı etkileme veya manipülasyon gibi getirebileceği riskleri azaltır.
  • Likidite: Iceberg emirleri, birden fazla küçük emirden oluştuğu için piyasada daha fazla alıcı veya satıcı oluşturabilir. Böylece söz konusu kripto paranın işlem hacmini artar.
  • Fiyat Etkisi: Büyük bir emirin bir seferde gerçekleştirilmesi fiyatı olumsuz etkileyebilir veya dalgalanma yaratabilir. Iceberg emirleri, büyük bir pozisyonu parçalara böler ve bu parçaları belirli aralıklarla piyasaya sunar. Böylece fiyat değişikliklerini en aza indirir.
  • Fiyat İyileştirme: Iceberg emirleri alım-satım yapılacak fiyatın belirli bir aralık içinde gerçekleştirilmesini sağlar. Bu durum yatırımcıların daha iyi bir ortalama fiyat aralığı yakalamalarına yardımcı olabilir.

Tüm bunlara ek olarak yatırımcılar söz konusu piyasada bir panik yaratmamak için de bu yönteme başvurabilir. Çünkü büyük miktarda ve tek seferde gerçekleşecek bir satış emri piyasanın bir anda değer kaybetmesine sebep olabilir. Bunun için yatırımcılar satış işlemlerini daha adımlı ve öngörülebilir bir piyasa bırakmak için Iceberg yöntemiyle yapar. Iceberg yöntemi her ne kadar bir gizlenme yöntemi olsa da diğer yatırımcılar tarafından tespit edilme ihtimali vardır. Bir yatırımcı limit emirlerini inceleyerek bir buzdağı alım-satımı yapıldığını anlaması mümkün

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation