Halving Nedir? Olunca Ne Olur?

Halving Nedir? Olunca Ne Olur?

Kripto dünyasında kullanılan sayısız terimden biri olan halving, özellikle Bitcoin’le birlikte anılsa da sadece ona özgü bir işlem değil. Peki, halving nedir, halving olunca ne olur, geçmiş halving tarihleri nelerdir ve bunlar gibi diğer soruların cevabını almak için yazımızı okumaya hemen başla!

Halving Nedir?

İngilizce bir kelime olan halving, sözlük anlamıyla yarılama, yarılanma anlamına gelmekte. Kripto dünyasında da bu anlamını koruyarak şekillenmiş. Halving terimi, kripto dünyasında madencilerin çabalarının bir sonucu olan blok ödüllerinin yarıya indirilmesini ifade eder. En yaygın olarak Bitcoin’in her 210.000 blokta bir gerçekleştirdiği arzın yarılanması işlemi için kullanılır. Bu, Bitcoin blok zincirindeki blok ödülünün yarıya indirilmesi anlamına gelir.

Bitcoin Halving Nedir?

Kripto madenciliğinde, her kripto para birimi için üretilecek birim adedi belirlenmiştir. Dolayısıyla her kripto için belli bir arz vardır. Bitcoin için de durum aynı. Madenciler, blok zincirde çözdükleri her Bitcoin için ödül kazanır. Bitcoin’in yaratılması sırasında her blok başına ödül olarak verilen Bitcoin miktarı 50 BTC idi. Ancak her 210.000 blokta, yani yaklaşık olarak her dört yılda bir, bu ödül miktarı yarıya düşürülür. İlk halving 2012’de gerçekleşti ve ödül miktarı 25 BTC’ye indi. İkinci halving 2016’da gerçekleşti ve ödül miktarı 12.5 BTC’ye düştü. Üçüncü ve en son halving ise 2020’de gerçekleşti ve ödül miktarı 6.25 BTC’ye indirildi. Şimdiye kadar gerçekleşen Bitcoin halving tarihlerini aşağıda listeledik.

  1. 2012/1. Bitcoin Halving: Ödül Miktarı 25 BTC
  2. 2016/2. Bitcoin Halving: Ödül Miktarı 12,5 BTC
  3. 2020/3. Bitcoin Halving: Ödül Miktarı 6,25 BTC

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation