Gözetimsiz (Non-custodial) Cüzdan Nedir?

Gözetimsiz (Non-custodial) Cüzdan Nedir?

Kripto para cüzdanları özellikleri ve fonksiyonları bakımından birkaç farklı grupta ele alınır. Sıcak ve soğuk cüzdan kavramlarının yanı sıra gözetimli ve gözetimsiz cüzdan kavramları da kripto dünyasında sıklıkla kullanılan kavramlardır. Gözetimsiz cüzdan non-custodial cüzdan, kripto varlıklarını bir üçüncü taraf hizmet sağlayıcısına (yani bir kripto para borsasına) emanet etmeksizin doğrudan senin kontrol edebilmeni sağlayan cüzdan türüdür. Yani gözetimsiz cüzdan kullanıyorsan kripto para anahtarın tamamen senin kontrolündedir. Gözetimsiz cüzdanlar aracılığıyla -diğer kripto para cüzdanlarında olduğu gibi- kripto para birimlerini gönderme, alma, saklama ve işlem yapma gibi kullanımlar gerçekleştirilebilir.

Gözetimsiz Cüzdanların Özellikleri Nelerdir?

Gözetimsiz cüzdanlar, merkeziyetsiz bir yapıda çalışır. Yani bu cüzdanlar banka ya da borsa gibi bir merkezi otoriteye bağlı değildir. Gözetimsiz cüzdanlar aracılığıyla kendi cüzdanını oluşturabilir, işlemler yapabilir ve kripto varlıklarını saklayabilirsin. Bu da kendi kripto cüzdanını doğrudan kontrol edebilmeni sağlar. Dolayısıyla kendi cüzdanının sorumluluğunu ve kontrol mekanizmasını elinde bulundurmak istemeyen kullanıcılar için gözetimsiz cüzdan doğru bir cüzdan seçimi olmayacaktır.
Gözetimsiz cüzdan çeşitleri arasında donanım cüzdanlar, masaüstü cüzdan, web cüzdan ve mobil cüzdan seçenekleri bulunur. Bu seçenekler tercihlerine, güvenlik gereksinimlerine ve kullanım kolaylığına bağlı olarak farklı avantajlar sunar.
Güvenliği artırmak için birtakım önlemler barındıran gözetimsiz cüzdanlarda; çoklu imza (multi-signature) işlemleri, şifreleme, parola koruması ve biyometrik kimlik doğrulaması gibi özellikler bulunabilir. Bu önlemleri kullanarak cüzdanının güvenliğini maksimize edebilir ve varlıklarını koruyabilirsin.
Gözetimsiz cüzdanların bir diğer önemli özelliği de anonimliğini korumana ve kişisel finansal verilerini gizli tutmana olanak tanımasıdır.

Gözetimsiz Cüzdanların Avantajları Nelerdir?

Gözetimsiz cüzdanların avantajları şu şekilde sıralanabilir:

Gözetimsiz cüzdanların kontrolü tamamen kullanıcısındadır. Bu da kripto varlıklarının güvenliğini artırır ve üçüncü bir taraftan doğan güvenlik riskini ortadan kaldırır.
Gözetimsiz cüzdanlar, merkezi bir otoriteye bağlı değildir.
Gözetimsiz cüzdanlar anonim kalmaya olanak sunar.
Gözetimsiz cüzdanına internet bağlantısı olan tüm cihazlardan erişim sağlayabilirsin.

Gözetimli (Custodial) ve Gözetimsiz (Non-Custodial) Cüzdan Arasındaki Fark Nedir?

Custodial (gözetimli) ve non-custodial (gözetimsiz) cüzdanların her ikisi de kripto para birimlerini saklamak ve yönetmek için kullanılır. Bu iki cüzdan türü arasındaki temel fark, güvenliğin sorumluluğudur. Custodial cüzdanlarda sorumluluk üçüncü taraf hizmet sağlayıcısında iken; non-custodial cüzdanlarda sorumluluk tamamen cüzdan sahibine aittir. Gözetimli cüzdanlar, kripto varlıklarını saklamak ve yönetmek için bir üçüncü taraf hizmet sağlayıcısına güvenir. Non-custodial cüzdanlar ise kullanıcıların kendi özel anahtarlarını saklayıp kontrol ettikleri bir cüzdandır ve bu sayede üçüncü bir tarafın güvenlik riskini ortadan kaldırmış olur.

Donanım Cüzdan (Hardware Wallet) Nedir? içerikli blog yazımızı inceleyebilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.