Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (17 Haziran)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (17 Haziran)

Geçtiğimiz haftanın kripto para haberlerine baktığımızda, kripto para piyasasına olumlu haber akışları hakimdi. Fed’in faiz kararının ardından Powell’ın yaptığı açıklamaları kenara koyduğumuzda tüm hafta birbirinden önemli ve olumlu gelişmelerle geçti.

Çarşamba günü açıklanan ABD enflasyonunda düşüş devam etti. Mart ayında yüzde 3.5 olarak açıklanan yıllık enflasyon, nisan ayında yüzde 3.4 ve mayıs ayında ise yüzde 3.3’e düştü. Enflasyondaki olumlu seyir, piyasalara da yukarı yönlü hareket getirdi ta ki Powell’ın açıklamaları ve yayımlanan güncel noktasal grafiğe (dot plot) kadar.

Piyasalar, nadir olarak denk geldiği üzere, enflasyonla aynı gün Fed’in faiz kararını da öğrendi. Fed, faizi beklentiler doğrultusunda yüzde 5.25 – 5.50 aralığında sabit tuttu. Geçen hafta BitHero Blog’da yazdığım yazıyı paylaşırken belirttiğim gibi, enflasyonla görülen yükseliş, Powell’ın açıklamaları ve noktasal grafiğin yayımlanmasıyla terse döndü. Powell, enflasyonun önemli ölçüde düştüğüne fakat hala çok yüksek olduğuna vurgu yaptı. Yılda dört kez yayımlanan ve Fed üyelerinin faiz politikasına ilişkin tahminlerini gösteren noktasal grafik ise beklentinin bu sene bir faiz indirimi yönünde olduğunu ortaya koydu. Mart ayında yayımlanan önceki tabloda ise üç faiz indirimi beklentisi vardı. Öte yandan ABD başkanlık seçimleri de her geçen gün biraz daha yaklaşıyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda faiz indirimi yapması için Powell’ın üstündeki siyasi baskı artabilir. Son faiz kararından hemen önce içinde Elizabeth Warren’ın da yer aldığı üç senatörün Powell’e “faizleri indirin” mektubu yazmasıyla bu süreç zaten başladı.

Çarşamba, kripto tarafında da hareketli bir gündü. Terraform Labs ve Do Kwon, SEC ile sonunda el sıkıştı. Karşığında büyük bir ödemeyi kabul ettiler. Buna göre, SEC’ye yaklaşık 4.5 milyar dolar ceza ödeyecekler. Bu ceza, bir kripto şirketine verilen en büyük cezalardan biri olarak kayda geçti.

Donald Trump ile Joe Biden arasındaki rekabet konularından biri kripto oldu. Trump, kriptoya tam destek verirken Biden’dan da karşı hamleler gelmeye başladı. Perşembe günü öğrendik ki ABD başkanı, seçim kampanyası için Trump’ın yaptığı gibi kripto paralarla bağış almaya hazırlanıyor. Biden yönetimi, bir yandan da temmuz başında düzenlenecek, Bitcoin ve blok zinciri teknolojisini odağına alan bir toplantıya da katılım sağlayacak. Bu büyük rekabetin kripto sektörünün lehine olacağını söylemek yerinde olur. Başkan adaylarının kriptoya yönelik pozitif yaklaşımları ve Fed’in faiz indirimi birleştiğinde ortaya çıkması muhtemel tablo beni şimdiden heyecanlandırıyor.

MicroStrategy, büyük Bitcoin stokuna bir büyük alım daha eklemek üzere. Şirket, perşembe günü daha fazla Bitcoin almak için 500 milyon dolarlık tahvil ihraç edeceğini açıkladı ve cuma günü ise bu miktarı 700 milyon dolara çıkardığını duyurdu. Genellikle bu tür açıklamalardan birkaç gün sonra da MicroStrategy’nin Bitcoin alımını öğreniriz. O nedenle önümüzdeki günlerde ABD’li şirketten önemli bir alım duyurusu beklenebilir.

Ethereum ETF’lerinde S-1 onaylarının ne zaman verileceğine ilişkin sır perdesi nihayet aralandı. SEC başkanı Gary Gensler, perşembe günkü Senato komitesi oturumunda bu soruya yanıt verdi. Gensler, S-1 onaylarının yaz aylarında verileceğini öngördüğünü söyledi. Ether ETF’lerinin işleme açılması için bu dosyaların onaylanması gerekiyor. ETF’ler, özellikle altcoin’lerde bir yaz rallisini tetikleme potansiyeli taşıyor.

Son olarak Ripple davasında SEC, talep ettiği ceza tutarında büyük bir indirime gitti. Kurum, daha önce Ripple’dan 2 milyar dolar istiyordu, cuma günü mahkemeye verilen yanıtta ise bu miktar 102 milyon dolara kadar çekildi. Ripple cephesinden de bu adımın olumlu karşılandığına dönük mesajlar geliyor. Yakın bir vadede bir anlaşma haberi almamız olası.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Bu hafta, piyasalar açısından sakin bir hafta olmaya aday. Takvimde öne çıkan ciddi bir gelişme yok.

Kripto tarafında haftanın ilk gününde Chiliz’in hard fork’u var. Çarşamba günü Juneteenth tatili nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Cuma günü ise Fed’in altı aylık para politikası raporu yayımlanacak.

Chiliz’de Hard Fork Günü

Chiliz’de bugün hard fork günü. Geçen ay duyurulan Dragon8 devreye alınacak. Güncelleme, CHZ token ekonomisini değiştirecek. Yeni token ekonomisinde yüzde 8.8’den başlayacak ve 14 yıl sonra yüzde 1.88’de sabitlenecek bir azalan yıllık enflasyon oranı belirlendi. Aynı zamanda Dragon8, bir işlem ücreti yakım mekanizması da getiriyor. Teoride, yeni token ekonomisinin CHZ fiyatını olumlu yönde desteklemesi beklenir. Pratikte neler olacağını önümüzdeki süreç gösterecek.

Tether’de Geçen Haftaki Duyurunun Gizemi Çözülecek

Bu haftanın bir başka önemli gelişmesi de Tether ile ilgili. Tether CEO’su Paolo Ardoino, geçen hafta yaptığı açıklamada, pazartesi gününü işaret ederek “Yeni dijital varlık ürünleri sınıfımızı açıklayacağız.” demişti. Bunun bir yıllık sıkı bir çalışmanın ürünü olduğunu da vurgulamıştı. Henüz başka bir ayrıntı verilmedi.

Fed Para Politikası Raporu Bekleniyor

Fed, altı aylık para politikası raporunu cuma günü yayımlayacak. Raporda, Fed’in ekonomik duruma ilişkin yorumları, enflasyon ve istihdama ilişkin görüşlerini öğreneceğiz. Amerikan merkez bankasının gelecekteki para politikasıyla ilgili ipuçları verecek olan rapor, volatilite artışına neden olabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.