Full node (tam düğüm) nedir?

Full node (tam düğüm) nedir?

Blockchain ağında gerçekleştirilen işlemler için güçlü performans gösteren donanımlara ihtiyaç vardır. Bu donanımlar blockzincirdeki işlemlerin tamamlanmasına ve kaydedilmesinde önemli rol oynar. Node yani “Düğüm” adı verilen bilgisayar ve telefon gibi cihazlar da bu donanımlardan birisi. Bitcoin işlemleri için kullanılan bu cihazlar birçok sürecin temelinde yer alır. Ancak bazı cihazlar Bitcoin kurallarının bir kısmını doğrularken bazıları tamamını doğrulayacak yetkinliğe sahiptir. Full Node terimi de tüm bitcoin işlemlerini gerçekleştiren donanımları ifade eder. “Tam düğüm” olarak da ifade edilen bu cihazları yakından tanımak istersen yazımızın devamını inceleyebilirsin.

Full Node Ne Demek?

Blokzincir ağlarının yönetimi için birtakım donanımların gerektiğini daha önce de ifade etmiştik. Düğüm, yani Node olarak adlandırılan bu donanımlar kripto ağlarının yönetimini sağlarken güvenliğini de destekler. Bir kripto ağı bir düğümle de onlarca düğümle de yönetilebilir. Fakat fazla Node ile yürütülen süreçler ağların daha güvenli olmasını sağlar. Yani yüzlerce düğüme sahip olan bir blokzincir ağının güvenlik sistemi oldukça sağlamdır. Bitcoin blok zincirinin güvenli olması da sahip olduğu Node’lardan kaynaklanır. Node’lar gerçekleştirdiği etkinliklere ve işleyiş biçimlerine göre ayrılır. Node çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Light Node
  • Full Node
  • Authority Node
  • Madenci Node

Her Node’un blockchain verilerini işleme biçimi ve özellikleri farklıdır. Biz bu yazımızda Full Node cihazlarından bahsedeceğiz. 2009 yılından bu yana kullanılan Full Node cihazlar blokzincir üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemleri barındıran bilgisayarlardır. Bu cihazlar blokzincir üzerindeki tüm işlemleri doğrulama, iletme ve depolama işlevlerine sahiptir. Cihazların bu işlevlerini göz önünde bulundurarak Full Node’ların madencilik süreçlerinde kullanıldığını da söyleyebiliriz. Çünkü Full Node cihazları madencilik işlemlerinde gerçekleştirilen doğrulama süreçlerinde de yer alır. Buna ek olarak Full Node cihazların yeni blok ekleme işlemlerinde de rol aldığını da eklemeden geçmeyelim. Bir projenin adeta belleği olan bu cihazlar Bitcoin ağının belkemiğidir.

Full Node Nasıl Çalışır?

Tam düğüm olarak da adlandırabileceğimiz cihazlar blokzincir ağındaki tüm işlemleri ve blokları tamamen doğrulayan bir sistemdir. Bu cihazların verimli bir şekilde çalışması için belirli bir düzene ve madencilere ihtiyaç vardır. Mesela bitcoin ağının temelinde olan Full Node’ların verimli bir şekilde çalışabilmeleri için sistemin kurallarına uygun bir düzenle ilerlemesi gerekir. Bu durum hem BTC üretimi hem de transferi için geçerlidir. Bundan dolayı Full Node cihazlarını kullanan madenciler kuralları göz önünde bulundurarak hareket eder. Aksi takdirde güvenli bir merkeziyetsiz ağın güvenirliği ve işleyişinde problemler çıkabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation