Filecoin Nedir?

Filecoin Nedir?

Filecoin (FIL), blok zinciri tabanlı merkeziyetsiz ve eşler arası bir çevrimiçi depolama ağı olarak tanımlanır. Bu ağa katkıda bulunanlar ise kripto paralar ile ödüllendirilir. Özellikle bulut veri depolama alanında önemli bir hareket ve proje olarak dikkat çeken Filecoin, merkeziyetsiz bir dosya depolama sistemi olarak işlev görüyor. Verilerin merkeziyetsiz hale getirilmesi, çok erişilebilir ve düşük maliyetli sunulması gibi avantajları ile de adından söz ettiriyor. Peki tam olarak Filecoin nedir, ne zaman çıktı? Tüm merak ettiklerini içeriğimizde keşfetmeye başlayabilirsin!

Filecoin (FIL) Hakkında

Filecoin ne zaman çıktı bakıldığında bu sistem, 2017 yılında Protocol Labs şirketi tarafından kuruldu. Filecoin, küresel bilgisayar operatörleri ağını dosya paylaşımı ve depolama hizmeti sağlamaya teşvik etmeyi amaçlar. Depolama hizmetleri için bir pazar yeri oluşturmak amacıyla da blok zinciri teknolojisini kullanır. Proje kurucuları, eğer yeterli sayıda kişi bunu benimserse, bunun internette veri depolamanın en hızlı ve en ucuz yolu olabileceği yönünde bir iddiaya sahip. Dahası, bunun merkezi bir otoriteye bağlı olmadan gerçekleştirebilmesi yönünde de amaçları var. Bunun dışında Filecoin, “insanlığın en önemli bilgisini depolamayı amaçlayan merkeziyetsiz bir veri depolama sistemi” gibi ifadeler ile de tanımlanır. Bu dosya depolama sistemi Protocol Labs tarafından geliştirildi. Ayrıca InterPlanetary File System (IPFS) üzerinde bir teşvik kademesi olarak meydana getirildi. Depolama ağına katkı sağlayıp dosya paylaşım ve depolama hizmeti sunan bilgisayar operatörleri de bu çalışmaları doğrultusunda kripto paralar ile ödüllendirilmekte.

Filecoin Kimin?

Filecoin hangi ülkenin ya da kimin merak ediyorsan yanıtlayalım: Filecoin (FIL), 2017 yılında Protocol Labs şirketinin kurduğu bir sistemdir. Protocol Labs ise InterPlanetary File System (IPFS) sistemini de kuran Juan Benet’e aittir. 1988 yılında doğan Benet, Stanford Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri alanında eğitim gördü. Filecoin’i geliştiren şirket olan Protocol Labs’ın kurucusu ve CEO’su olarak bilinen Benet, dağıtık sistemler ve veri yönetimi ile ilgili pek çok projede çalıştı.

Filecoin’in Bileşenleri

Filecoin dosya depolama sistemi iki ana bileşene sahiptir. Bu bileşenler içerisinde dosya depolayan kişiler (kullanıcılar) ve depolama hizmeti sağlayan kişiler (madenciler) yer alır. Bir başka taraf bu bileşen içerisinde yer almaz. Başka bir merkezi tarafın olmaması da Filecoin’i genelde daha güvenilir bir sistem olarak değerlendirmeyi sağlar. Bu ne demektir? Filecoin ağında depolanan dosyalar, hükümet ve devlet dâhil olmak üzere hiçbir merkezi otorite tarafından ele geçirilemez ya da sansürlenemez. Yani merkezi bir otoriteye bağlı olmadığı için dosyaların değişimi hükümetler veya diğer aktörler tarafından sansüre uğrayamaz.

Filecoin’in İşleyişi

Dosya depolayan kişiler (kullanıcılar) ve depolama hizmeti sağlayan kişilerden (madenciler) oluşan Filecoin (FIL) içerisinde dosya depolamak isteyenler belirli bir ücret karşılığında, dosyalarını ağ içerisinde muhafaza edebilir. Depolama hizmeti sağlayanlar da işte bu Filecoin madencileridir. Filecoin madencileri, FIL coin kazanmak için depolama alanı yaratırlar. Adı geçen FIL ise Filecoin sisteminin yerel kripto para birimidir. Günümüzde sıklıkla gelecek vaad eden kripto paralar arasında değerlendirilir. Bunun yanı sıra Filecoin kullanıcıların verilerini parçalara böler. Bölünen bu parçalar ise güvenli bir iletişim yoluyla ağ geneline yayılır. Filecoin madencileri, yani depolama hizmeti sağlayanlar ise verinin çok küçük bir parçasına sahiptir. Bu parçaya yalnızca veri sahibi, yani dosya depolayanlar erişebilir. Bu erişim için ise bir şifre kullanımı esastır. Bunun yanı sıra Filecoin daha güvenilir olmak amacıyla her madencinin, kendi müşterinin verisini depolamak için yeterli alana sahip olmasını ve bu veriyi anlaşma süresi boyunca tutmasını şart koşar. Bu gereklilikler sayesinde madencilerin, veriyi diğer hiçbir madencinin kopyalayamayacağı bir şekilde depoladığını kanıtlaması gerekir. Filecoin tarafından bu güvence Proof of Replication (PoRep) adlı bir konsensüs modeli ile sunulmaktadır.

Filecoin Madenciliği Yapılır mı?

Evet, Filecoin (FIL) madenciliği yapmak mümkündür. Ancak bunun için çok yüksek, hatta en yüksek performansa sahip donanımlar gerekir. Bunun yanı sıra yüksek düzeyde teknik bilgi ve beceri de olmazsa olmazdır. Bu nedenle Filecoin madenciliği geniş kitlelerin kolayca yapabileceği türden bir madencilik değildir. Madenciliğin başlangıç aşamalarında da ciddi bir sermayenin gerekmesi yine bir diğer zorluktur.

Toplam Arz ve En Düşük Fiyat – En Yüksek Fiyat

Filecoin arzı sınırlı mı merak ediyorsan evet, Filecoin maksimum arzı 2.000.000.000 (2 milyar) FIL olarak belirlendi. Yani toplamda maksimum 2 milyar FIL token oluşturulacak ve bu arz artırılmayacak. Filecoin en yüksek kaçı gördü bakıldığında ise Filecoin (FIL) en yüksek fiyat $236,84 şeklindedir. Filecoin (FIL) için ödenen en düşük fiyat ise 2,64 dolar oldu.

Filecoin (FIL) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Filecoin en yüksek kaçı gördü?

Filecoin (FIL) için ödenen en yüksek fiyat $236,84 şeklindedir.

Filecoin nereden satın alınır?

Filecoin (FIL), farklı pek çok kripto para borsası üzerinde yer alıyor olup işlemlerini güvenli ve hızlı bir şekilde Bithero üzerinden gerçekleştirebilirsin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation