BitHero

Ethereum (ETH) Nedir?

Sadece bir kripto para olmanın ötesinde akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamalar (DApps) oluşturma ve çalıştırma yeteneği ile de öne çıkan Ethereum ile ilgili merak edilenlerin tümü bu sayfada! Popülerliğiyle Bitcoin’den sonra ikinci kripto para birimi niteliğinde olan Ethereum, blok zincir platformunun önemli oyuncularından biri. Ethereum nedir, ne işe yarar; Ethereum çeşitleri nelerdir, Ethereum’un öne çıkan özellikleri neler gibi merak edilen pek çok sorunun yanıtına haydi birlikte bakalım.

Ethereum Hakkında: Ne Zaman Çıktı, Kimin?

Ethereum ile ilgili en çok merak edilen konuların başında hiç kuşkusuz Ethereum çıkış tarihi ve kurucusu yer alıyor. Resmi olarak ilk kez 30 Temmuz 2015 tarihinde kullanıma sunulan Ethereum, bu tarihten itibaren hızlı bir büyüme ivmesi kazanarak en popüler para birimlerinden biri haline geldi. Özellikle 2021 senesinde genel olarak büyük bir değer artışı kaydeden Ethereum, bu yıldan beri de pek çok yatırımcının ilgisini çekmeyi başarıyor.

Ethereum kurucusu ise Vitalik Buterin’dir. Fikri ilk olarak 2013’te ortaya koyan Buterin, fikrin geliştirilmesi ve tamamen ortaya çıkarılması sürecinde diğer kripto para ve blok zinciri uzmanları olan Gavin Wood, Joseph Lubin, Anthony Di Iorio ve Charles Hoskinson gibi isimlerden destek aldı. Adı kurucu ortak olarak da anılan Gavin Wood, Ethereum’un kodlama dili olan Solidity’i yazdı.
Ethereum’u yaratmadan önce Bitcoin topluluğunun aktif bir üyesi olan Vitalik Buterin, Bitcoin’in sunduğu imkanları daha da genişletmek ve daha esnek, çok yönlü bir blok zincir ortaya koymak maksadıyla yola çıkmıştır. Dolayısıyla da Ethereum yalnızca bir kripto para birimi değil aynı zamanda merkeziyetsiz uygulamalar ve akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılabilecek bir platform olarak tasarlanmıştır. Bu anlamda da Ethereum blok zinciri teknolojisinin kullanım alanlarını genişleten ve sektöründe bir dönüm noktası yaratan önemli projelerdendir.

Ethereum İşlevleri ve Özellikleri

Blok zincir teknolojisiyle desteklenen, merkezi olmayan küresel bir yazılım platformu olan Ethereum, öncelikle dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan Ether’i desteklemek için kullanılır. Bunların yanı sıra Ethereum’un temel işlev ve özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkün:

Akıllı Sözleşmeler (Smart Contracts)

Ethereum özellikleri denildiğinde akla gelen en önemli özelliklerinden biri akıllı sözleşmelerdir. Önceden tanımlanmış belli koşullar karşılandığında otomatik olarak yürütülen, değiştirilemeyen ve izlenebilir olan akıllı sözleşmeler; geleneksel sözleşmeler ile kıyaslandığında pek çok hayat kolaylaştırıcı avantaja sahip.

Akıllı sözleşmelerin;

Otomatik yürütme
Güvenlik ve şeffaflık
Aracılara gerek duyulmaması
Ek maliyetler gerektirmemesi
Hızlı olması

gibi özellikleri de bu avantajlardan birkaçı.

Ethereum Sanal Makinesi (EVM)

Ethereum ağının gücünü dayandırdığı Ethereum Sanal Makine, tüm akıllı sözleşmelerin çalıştığı dijital bir ortam/dijital bir yazılımdır. EVM, Ethereum ağı üzerinde gerçekleşen her bir işlemi işlemek için kullanılır; yüksek izolasyon ve güvenlik sağlar.

Merkeziyetsiz Uygulamalar (DApps)

Ethereum’un en önemli özelliklerinden biri herhangi bir merkezi otorite ya da araca gereksinim duymadan çalışabilen uygulamalar geliştirmek için bir platform sunmasıdır. Bu uygulamalar oyundan finansa çeşitlenebiliyor.

Gelişmiş Token Standartları

Ethereum, ERC-20 ve ERC-721 gibi token’ları desteklediği için blok zinciri üzerinde farklı türde token’ların oluşturulmasına ve yönetilmesine olanak tanıyor. Bir örnek vermek gerekirse ERC-20, çoğu kripto para biriminin izlediği bir standart iken; ERC-721 ise NFT’ler gibi benzersiz varlıklar için kullanılır. Ayrıca Ethereum ile kullanıcılar kendi kripto paralarını oluşturabildikleri için kendi ekonomik ekosistemlerini inşa edebilirler.

Aktif Geliştirici Topluluğu

Ethereum yorum ve inceleme, analiz gibi araştırmalarda da fark edilebileceği gibi bu platform, dünya çapında büyük ve aktif bir geliştirici topluluğa sahiptir. Bu topluluk sayesinde Ethereum ekosistemi sürekli olarak gelişir ve yenilenir.

İleri Teknoloji

Ethereum, Ethereum Virtual Machine (EVM) üzerine inşa edilmiştir ve Solidity programlama dili ile akıllı kontratlar geliştirilir. Bu platform, geliştiricilere merkezi olmayan uygulamalar oluşturma özgürlüğü sunar. Akıllı kontratlar, önceden belirlenen koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak işlem yapabilen dijital sözleşmelerdir.

Arz ve Üretim

Ethereum’un maksimum arzı belirlenmemiştir ancak alınan fee ücretlerinin bir kısmı yakılır. Ethereum 2.0’a geçişle birlikte pek çok güncellemenin yanında, ağ daha verimli ve çevre dostu bir Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizmasına da geçiş yaptı. PoS’a geçtikten sonra Validatörlere ETH stake ödülü olarak yeni ETH çıkarılıyor. Yani zaman zaman yeni arzın açığa çıktığını söylemek mümkün ayrıca ara ara da deflasyonist olabiliyor.

Yüksek İşlem Güvenliği

Ethereum, akıllı kontratların ve uygulamaların güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan güçlü bir altyapıya sahiptir. Ethereum 2.0 ile gelen güncellemeler, ağın güvenliğini daha da artıracak.

Küresel Kullanım

Ethereum, DeFi projeleri, NFT platformları, ICO’lar ve birçok endüstri tarafından kullanılır. Ethereum, finansal hizmetlerden oyunlara ve sanata kadar çok çeşitli alanlarda uygulamalara olanak tanıyan geniş bir ekosisteme sahiptir.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Bir dizi karmaşık teknolojik bileşen ve kavramın bir araya gelmesiyle çalışan Ethereum blok zinciri, Ethereum Sanal Makinesi adı verilen sanal bir ortam kullanır. EVM, akıllı sözleşmelerin ve uygulamaların ağ üzerindeki her düğümde aynı şekilde çalışmasını sağlar. Kullanıcıların Ethereum blok zincirinde akıllı sözleşmeler yürütebilmesi, yazılımdan faydalanabilmesi için Ether ya da ETH adıyla bilinen kripto para birimini kullanmaları gerekir. ETH, Ethereum blok zincirinin yerel para birimidir.
Ethereum ağında işlem yapabilmek için ETH ile ödenen “gas” adı verilen işlem ücretleri bulunur. ETH kullanarak Ethereum ağı ile etkileşim kurulabilmesi mümkün olur. Ether aynı zamanda ağ içerisinde değer transferi için de kullanılır ve kripto para borsalarında işlem gören bir varlıktır.
Ethereum 2.0’a geçiş sürecini tamamlayarak, ağın ölçeklenebilirliği ve verimliliğini artırılması amaçlanıyor.

Ethereum Madenciliği Nedir?

Madencilik herhangi bir iş ispatına dayalı blok zincir modelinin kalbidir demek yanlış olmaz. Ethereum madenciliği, Ethereum ağında yeni blokların oluşturulmasını ve işlemlerin onaylanmasını içeren bir süreci ifade eder.
Ethereum, kurulduğu ilk yıllarda Proof of Work algoritmasıyla çalışan bir yapıya sahipken ve ağa katılan madenciler blok zincire blok eklemekte ve ağın güvenliğini sürdürmekteyken; Ethereum’un PoS algoritmasına geçiş ile Ethereum blok zincirinde madencilik faaliyetleri sonlanmıştır.

Ethereum Geleceği Hakkında Önemli Bilgiler

Ethereum’un geleceği ile ilgili keskin öngörülerde bulunmak her ne kadar mümkün olmasa da hem kripto para hem de blok zincir olarakEthereum’un kripto ekosistemi için önemli bir teknoloji olduğunu görmek çok da zor değil. Ayrıca sürekli gelişen bir platform olması ve Ethereum 2.0 geçişi de bu görüşü destekler niteliktedir. Çoklu yapısı ile hemen her kullanıcı seviyesine hitap eden Ethereum; DApp ve DeFi ekosistemi, NFT ve dijital varlık yönetimi, Metaverse gibi birçok alanda lider projeleriyle de geleceği ile ilgili heyecan verici sinyaller yakmayı başarıyor.

Ethereum ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ethereum güvenli mi?

Ethereum dünyanın en büyük ve en aktif blok zincir platformlarından biri olarak yüksek düzeyde güvenlik standartlarına sahiptir. Ayrıca Ethereum 2.0 ile gelen güncellemeler, ağın güvenliğini daha da artıracak.

Ethereum en yüksek hangi değeri gördü?

Ethereum ağının yerel kripto para birimi Ether (ETH), 21 Ekim 2021 tarihinde 4 bin 366 dolara ulaşarak şimdiye kadar gördüğü en yüksek değeri görmüştür.

Ethereum günlük işlem hacmi nedir?

Ethereum bugünkü fiyatı ₺76,449.16 TRY, 24 saatlik işlem hacmi ₺312,992,603,546 TRY’dir.

Ethereum nereden satın alınır?

Dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi Etherium’u en güvenli, hızlı ve kolay şekilde Bithero ile satın alabilirsin. Bithero Mobil Uygulaması’nı hemen indir, hızlıca Ethereum satın al!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation