Ethereum ETF’leri ve Arz Şoku Senaryosu

Ethereum ETF’leri ve Arz Şoku Senaryosu

ABD’de yıllık enflasyon beklentilerin altında %3.3 olarak açıklandı. Beklenti %3.4 idi. Fed, politika faizini bir kez daha sabit bıraktı.

Jerome Powell, yatırımcılardaki heyecanı azaltmaya yönelik açıklamalarda bulundu.

Bitcoin, konsolide olmaya devam ediyor ve henüz 71 – 73 bin dolar hattını yukarı yönlü kıramadı, Altcoin Market Cap ise majör direnç bölgesinin altında hareket etmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz birkaç günde bunlar yaşanırken çok daha dikkat çeken bir başka gelişme oldu.

SEC başkanı, ağzındaki baklayı sonunda çıkardı.

Gary Gensler, tamamlanması gereken birkaç prosedür kaldığını ve yaz aylarında ETH ETF’lerinin işleme açılabileceğini belirtti.

Spot ETH ETF’leri işleme açılana dek piyasa yapıcıların altcoin piyasasını istedikleri gibi şekillendirebileceklerini unutmayalım.

Bir önceki yazımda borsalardaki ETH varlıklarının son 8 yıldaki en düşük seviyeye gerilediğini zincir üstü verilerle paylaşmıştım.

Talep noktasında yaşanabilecek artış ve akabinde muhtemel arz şoku, ETH ETF’lerin işleme açılmasıyla gerçekleşebilir ancak.

Bu yaz aylarında ETH özelindeki arz şokunun öncü etkileri görülebilir.

Ether’de Görünüm

Haftalık zaman diliminde konsolidasyon sürüyor.

Kısa zaman diliminde 3 bin 300 dolar oldukça önemli bir destek. Direnç anlamında ise 4 bin dolar seviyesine dikkat edilmeli. Haftalık zaman dilimine baktığımızda ise 2 bin 500 ve 2 bin 800 dolar seviyelerinin önemli bir direnç bölgesi hattı oluşturduğunu görüyoruz.

Mavi bölge ise tepe bölgemiz. Bu bölgenin üstüne geçtiğimiz boğa sezonunda fitiller atıldı fakat kapanış bu bölgenin üstünde hiçbir zaman olmadı.

Özetle kırmızı ve mavi bölgeler arasındaki konsolidasyon sürüyor, borsalardan ETH varlıkları cüzdanlara çekiliyor ve ETH ETF işlemleri bu yaz aylarında başlıyor.

Kötü bir görünüm yok.

Ethereum ETF’leri ve Arz Şoku Senaryosu

Altcoin Piyasasında Görünüm

Bitcoin ve Ether’in devre dışı bırakıldığı Total Market Cap 3, kritik bir bölge olan lacivert bölgenin üstüne yerleşmeyi başarmıştı.

Yeşil majör direnç bölgesi hızlı bir şekilde test edilmişti fakat geçilememişti, savaş dedikoduları sebebiyle nisan ayında altcoin piyasasının ritmini kaybettiğini gördük.

Son dönemde yeniden güçlenmeye çalışan bir Total Market Cap 3 görüyoruz.

Altcoin Market Cap’in ETH’yi barındırdığını ve güçlü ETH sayesinde Altcoin Market Cap’in Total Market Cap 3’ten daha güçlü olduğunu hatırlattıktan sonra bazı detaylara geçelim.

Ethereum ETF’leri ve Arz Şoku Senaryosu

Bu grafikteki yeşil bölge, kırılması halinde kontrolsüz altcoin yükselişlerinin gerçekleşebileceği bir ortama sokabilir bizi. Bu bölge, aylık zaman diliminde de önemli bir bölge.

Bu bölge, 790 – 840 milyar dolar aralığını kapsıyor. Bu hat, oldukça önemli.

Bu bölgenin henüz geçilememesi oldukça normal. ETH’yi barındıran Altcoin Market Cap bile majör direnç bölgesini henüz geçemedi.

Piyasa yapıcıların piyasayı bir sonraki evreye ulaştırmadan önce sürekli bir hikaye ve neden bulma arayışını görüyoruz.

Geçtiğimiz boğa sezonlarında ve para piyasaları tarihinde bu durum her zaman vardı fakat kripto para piyasası özelinde bu döngüde bu durum tavan yaptı.

Neredeyse tüm ana ve ara hareketler, bazı gelişmeler sayesinde yaşanıyormuş gibi gösteriliyor fakat bunlar asla trendi değiştirmeyen hareketler oluyor.

Haber ve Fiyat İlişkisi

Bu durumu geçtiğimiz yüzyılda fark eden Elliott’a göre borsadaki fiyat değişimleri, hisse/varlık değerlerinin nasıl değiştiğini değil, insanların davranış dinamiğini yansıtıyor.

Ralph Nelson Elliott: “En iyimser yaklaşımla haberler, bir süredir ağırlığını hissettirmekle olan kuvvetlerin gecikmiş olarak farkına varılmasıyla trendden haberi olmayanların harekete geçmesine neden olur.”

Elliott: “Herhangi bir haberin hisse senedi piyasalarına etkisinin tahmin edilebileceği varsayımının yararsızlığı, deneyimli ve başarılı yatırımcılar tarafından uzunca bir süre önce keşfedilmiş bir gerçekliktir.”

Bir başka bakış açısıyla başarısız yatırımcılar veya spekülatörler ise haberler dizisinden kendince bir çıkarım yapıyor ve kendi beklentilerini “olgu” olarak kabul ediyor, revize etme ihtiyacı da asla duymuyor.

Bu noktada kendi akıl yürütmelerinden ziyade piyasa aklına güvenenler sivriliyor.

Bitcoin Dominasyonu (BTC.D) Ne Durumda?

Bitcoin’in piyasa değerinin, BTC dışındaki kripto paraların değeriyle karşılaştırılmasıyla ortaya çıkan bir değerdir. Yüzdesel bir değerdir.

İran-İsrail geriliminde BTC.D sarı majör direnç bölgesine temas etti. Bu bölge test edildikten sonra bu bölgenin altındaki konsolidasyon (yatay hareket) devam ediyor.

Altcoin’lerin genelinin bu kadar güçsüz olduğu bir dönemde ve henüz ETH ETF’leri işleme başlamamışken BTC.D’de sarı majör direnç bölgesi kırılmadıysa bu altcoin’ler için umut verici/iyi bir durumdur.

Bitcoin’in güçlü olduğu ve ETH/BTC’nin yükseldiği bir denklemde (ETH ETF işlemleri başladığında yaşabilir) BTC.D’de aşağı yönlü hareket ve kama benzeri yapının aşağı yönlü kırılımı beklenebilir.

Bu durum, orta vadede altcoin’leri pozitif etkiler. Elbette gidişatı adım adım takip edeceğiz.

Ethereum ETF’leri ve Arz Şoku Senaryosu

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.