DOGE Nedir? Tüm Merak Edilenleriyle...

DOGE Nedir? Tüm Merak Edilenleriyle…

Dogecoin (DOGE), Bitcoin ve Ethereum’un ardından önde gelen kripto paralardan biri. Logosu da oldukça ünlüdür: Japon avcı köpeği Shiba Inu logosu ile hafızalara kazınan Dogecoin, aynı zamanda bir altcoin olarak kabul edilir. Bu kripto para 2013 yılında piyasaya sürüldü ve o günden bugüne popülerliğini artırmaya devam ediyor. Aklında Dogecoin nedir gibi sorular varsa ve bu kripto parayı enine boyuna öğrenmek istiyorsan içeriğimizi keşfetmeye başlayabilirsin!

Dogecoin Nedir?

Önce söze Dogecoin ya da DOGE nedir onu anlatarak başlayalım. En bilinen kripto para çeşitleri arasında yer alan Bitcoin ve Ether’den sonra DOGE kripto parası da bir hayli meşhur. Bitcoin’in mizahi bir versiyonu olarak yaratılmış olan DOGE, Litecoin kripto para biriminin kurduğu blockchain ağı üzerinden transfer sağlar. Dolayısıyla Litecoin için geçerli olan güncellemeler DOGE için de geçerlidir. Peki DOGE ne zaman çıktı? Kripto para, 2013 yılında “şaka parası” olarak üretilmeye başladı. Ayrıca DOGE, Reddit gibi çeşitli topluluk sitelerinde bahşiş vermek, ödeme yapmak için yaygın olarak kullanılmaya başlanınca büyük bir popülerlik kazandı.

DOGE’nin Tarihçesi

Dogecoin, 2013 yılında yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe’de ürün yönetici olarak çalışan Jackson Palmer tarafından açık kaynaklı olarak kurulmuştur.
2013’te “şaka amaçlı” geliştirilen Dogecoin, kripto para birimleri ile ilgili abartılı reklamları hicvetmek için ortaya çıkarılmıştır.
Başlangıçta bir topluluk parası ve bağış aracı olarak popülerlik kazanan Dogecoin, küçük miktarlarda para transferleri için de kullanılmıştır.
6 Aralık 2013’te piyasaya sürülen DOGE, 2017 – 2018 arasındaki boğa piyasasında ise ilk kez 1 milyar dolarlık piyasa değerini aşmıştır.

DOGE Logosunun ve İsminin Hikayesi

Kripto paralara çok ilgi duymayan sayısız kişi bile DOGE logosunu bir yerlerde görmüştür. Mesela Twitter’ın (şimdiki adıyla X’in) sahibi Elon Musk bir seferinde sitenin meşhur mavi kuş logosunu Dogecoin logosu ile değiştirmişti. Kripto paranın logosu sevimli bir Shiba Inu köpeğinin görüntüsünden meydana geliyor. Bu ikonik görsel, Japon anaokulu öğretmeni Atsuko Satō tarafından 2008 yılında bir hayvan barınağından sahiplenilen Kabosu adlı Japon dişi Shiba Inu köpeğinin 2010 yılındaki fotoğrafına dayanıyor. Ayrıca ismine de bakacak olursak Dogecoin; İngilizce’deki “dog” (köpek) sözcüğünün bir internet fenomenine dönüşen hali “döğe” ile coin kelimelerden meydana geliyor.

DOGE Nasıl Bir Coin?

Peki bu şaka yollu ortaya çıkıp sonra büyük sükse yapan kripto paranın özellikleri neler? Hepsinden önce DOGE, Litecoin blokzincirinin çatallanması (fork) ile oluşturulmuştur. Bu nedenle tıpkı Litecoin gibi Scrypt şifreleme algoritmasını kullanır. Bu nedenle Bitcoin’e kıyasla zorluk seviyesi daha düşüktür ve bloklar yaklaşık 1 dakikada doğrulanabilir.

Bu noktada aklına şu soru da gelebilir: DOGE arzı sınırlı mı? Hayır, Dogecoin’i diğer pek çok kripto para biriminden ayıran unsur budur. DOGE ile ilgili bir sınırlama yok. Bu nedenle oluşturulabilecek veya çıkarılabilecek Dogecoin sayısında da bir sınır yok. Bir başka deyişle teorik olarak sınırsız miktarda Dogecoin üretilebilmesi mümkündür.

Başlangıçta bir mizah unsuru olarak ortaya çıkan Dogecoin, zamanla ciddi bir takipçi kitlesi ve bir dizi kullanım alanı kazanmıştır. Öyle ki Aralık 2023 itibarıyla Dogecoin’in piyasa değeri yaklaşık 13,1 milyar dolardı. Bilgilerin, halka açık bir defterde depolandığı DOGE merkezi olmayan bir sistem olan blockchain teknolojisini kullanan, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. En yaygın olarak bahşiş vermek için kullanılan DOGE, bir bağış aracı olarak da popülerlik kazanmıştır. Ayrıca yardım işlerinde ve hayırseverlik amacıyla da DOGE çok kullanıldı.

Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?

Dogecoin madenciliği ilk zamanlarda daha basitti. Bunun için sadece yeterli bir disk alanına ve oyun GPU’suna sahip bir bilgisayara ihtiyaç vardı. Kısa sürede büyük popülerlik kazandığı için ise DOGE madenciliğinde de işler değişmeye başladı. Günümüzde Dogecoin kripto paralarını çıkaran madenciler, Uygulamaya Özel Tümleşik Devreler (ASIC’ler) adı verilen özel cihazlar kullanıyor. Dogecoin’i çıkarmak içinse günümüzde genellikle şunlara ihtiyaç var:

  • Windows/Linux/Mac OS bilgisayarı
  • Scrypt tabanlı kripto para birimleri için bir veya daha fazla ASIC
  • Güç kaynakları
  • Madencilik havuzu olan bir hesap
  • Dogecoin cüzdanı

Dogecoin (DOGE) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

DOGE kime ait?

Dogecoin, 2013 yılında yazılım mühendisi Billy Markus ve Adobe’de ürün yönetici olarak çalışan Jackson Palmer tarafından kurulmuştur. 2014 yılında ise Dogecoin projesine destek sağlanması amacıyla Dogecoin Vakfı kurulmuştur. Vakıf, Dogecoin ekibinin üyeleri tarafından kurulmuştur.

DOGE ilk çıktığında kaç paraydı?

DOGE ilk piyasaya sürüldüğünde, değeri yaklaşık olarak 0,00026 dolardı.

Dogecoin nereden alınır?

Bitcoin ve Ether’den sonraki en popüler kripto paralardan olan Dogecoin’ (DOGE) güvenli ve hızlı bir şekilde BitHero ile satın alabilirsin.

Dogecoin hangi ülkeye ait?

Dogecoin, Aralık 2013’te Portland, Oregon’dan bir programcı olan Billy Markus ve Sydney, Avustralya’dan bir pazarlamacı olan Jackson Palmer tarafından oluşturuldu.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation