Difficulty Bomb Nedir?

Difficulty Bomb Nedir?

Türkçe karşılığı “zorluk bombası” olan Difficulty Bomb, Ethereum blok zincirinde kullanılan kanıt mekanizmasının zorlaştırılmasını ifade eder. Ethereum blokzincir ağında madencilik yaparken protokolün sunduğu farklı matematiksel problemlerle sunulan bulmacalar bulunur. Kullanıcılar veya madenciler belirli bir süre içerisinde bu bulmacaları çözerek blok oluşturulmasını sağlarlar. Bunun sonucunda da Ethereum ile ödüllendirilirler. Ethereum protokol değişimine gitme kararı alarak bu sistemi daha da zorlaştırdı. Çünkü ekosistemindeki çift taraflı oluşumun ortadan kaldırılması gerekiyordu. Ethereum’un Proof Of Work (PoW) mekanizmasından Proof Of Stake (PoS) mekanizmasına geçiş sürecinde ortaya çıkan bu terimi tanımak için yazımızın devamını inceleyebilirsin.

Ethereum Difficulty Bomb Nedir?

Ethereum ağı ilk dönemlerinde Proof of Work (PoW) yani iş kanıtı mekanizması kullanıyordu. Bu mekanizma yüksek madencilik maliyetleri, güvenlik ve kullanışlılık durumlarından tartışmalı bulunuyordu. Bunun için Ethereum ağır 2.0 sürümüyle Proof Of Stake (PoS) yani hisse kanıtına geçme kararı aldı. Bu süreçte ekosisteminde yer alan madencilerin gönüllü olarak PoS mekanizmasına geçiş yapmaları mümkün görünmüyordu. Bundan dolayı blokzincirde çift yönlülüğü ortadan kaldırmak için Difficulty Bomb mekanizması devreye sokuldu. Bu sistemin, PoW mekanizmasının daha az karlı hale gelmesini ve madencilik süreçlerinin daha zorlaşmasını sağladığını söyleyebiliriz. Zira Ethereum’un yeni sürümüne geçişinde birçok madencinin PoW mekanizmasını terk ettiği bilinmekte.

Difficulty Bomb Nasıl İşler?

Difficulty Bomb mekanizmasında zincirde blok üretimi yapmak adım adım zorlaştırılır. Bu süreçte ilk olarak blok üretimi artıkça, zaman maliyeti de artırılır. Yani ilk evrede blok üretimi 10 saniye sürüyorsa üretimin devamında bu süre 20 saniye daha artar. Bununla birlikte bulmacaların zorlukları da artırılarak blok üretim süreci daha da zorlaştırılır. Madencilik süreçlerin bu yavaşlama ve karmaşası kullanıcıların kazançlarını doğrudan etkiler. Çünkü Difficulty Bomb uygulaması sonucunda artık kripto para üretimi yapmak zor ve maliyetli bir hale gelir.

Ethereum ağının iki farklı versiyona ayrılmasını önlemek için geliştirilen Difficulty Bomb mekanizmasıyla sürecin daha da hızlı ilerlenmesi sağlandı. Ağın 2022’deki PoW protokolünden PoS protokolüne geçişiyle Difficulty Bomb mekanizması da durduruldu.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation