DeFi Nedir? Avantajları Nelerdir?

DeFi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Blockchain’in dünyanın sınırları ortadan kaldıran teknolojileri finansal tutumlara da etki etmeye başladı. Çünkü geleneksel finans tutumlarında bir merkeze veya aracıya bağımlılık durumu söz konusu. Durum böyle olunca blockchain teknolojileriyle oluşan zemin finansal alanlarında tutumlarını değiştirmeyi başardı. DeFi teknolojileri de bu durumun örneği olma yolunda ilerlemekte. DeFi, finansal işlemleri herhangi bir merkeze bağlı olmadan gerçekleştirmeyi vadediyor. Bu teknolojiyle gelen bağımsız düzen ile kullanıcılar varlıklarını korumak için herhangi bir aracıya ve merkeze bağlı kalmıyor. Çünkü ekosistemdeki kullanıcılar ekonomik ve finansal düzenlerini bizzat kendilerini kontrol ediyor. Henüz bu teknolojiyi tam olarak tanımıyorsanız doğru adrestesin. Bu yazımızda DeFi nedir ve avantajları nelerdir gibi konuları detaylı olarak derledik. Bithero ile teknoloji dünyasına demir atmaya hazır ol!

DeFi Nedir?

Açılımı “Decentralized Finance” yani “Merkeziyetsiz Finans” anlamına gelen DeFi teknolojileri finansal işlemlerde sınırları ortadan kaldıran bir teknolojidir. Bu sistemde geleneksel finans sistemlerinin aksine herhangi bir merkez bulunmuyor. Blockchain ve akıllı sözleşmeler gibi teknolojiler kullanılarak oluşturulan ekosistemde birçok proje yer alıyor. Ethereum bir DeFi mimarisi olarak popüler projelerin başında geliyor. Buna ek olarak birçok yeni proje de DeFi ekosistemini günden güne genişletiyor. DeFi teknolojilerinde güven unsuru hem yatırımcıların hem de kullanıcıların aklını karıştıran bir konu. DeFi çatısı altında yer alan projeler güvenilirlik sunma adına belirli bir formülle sunuluyor. Bununla birlikte akıllı sözleşmeler veya protokollerle de projelerin güvenilir olmaları sağlanıyor. DeFi ekosisteminde yer alan kripto paralar, güvenirliğini ve operasyonlarını kanıtlamak için farklı yöntemler de kullanıyor.

DeFi Stake Nedir?

DeFi Stake işlemi aslında kripto paraların neredeyse tümünde görülebilen bir uygulama. DeFi stake işleminde yatırımcılar söz konusu kripto para ağına yani likidite havuzuna kilitliyor. Böylece sistemlerin dayanıklılığı ve operasyonları destekleniyor. Bu sürece dahil olan kullanıcılar söz konusu ağ tarafından ödüllendiriliyor. Ayrıca bazı projeler kripto varlığını kilitleyen kullanıcılara miktara bağlı olarak yönetim mekanizmalarına dahil edebiliyor. Yani bu işlemler yatırımcılara bir nevi “kazan-kazan” yaklaşımı sunuyor.

DeFi Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

DeFi, hem finansal işlemlerini sınırsız bir şekilde gerçekleştirmek isteyenler hem de aracısız bir şekilde ticaret yapmak isteyenler için ideal bir ekosistemdir. Nedenini soracak olursan gel DeFi avantajlarına bir göz atalım. Hem yatırımcıların hem de kullanıcıların yararlanabileceği avantajlar şunlar:

  • DeFi platformları, merkezi bir otoriteye veya aracıya ihtiyaç duymadan çalışıyor. Bu durum kullanıcıların finansal işlemleri daha kontrollü ve daha düşük maliyetlerle gerçekleştirmelerini sağlıyor.
  • DeFi platformlarına erişim için sadece internet bağlantısının olması yeterli. Bu, dünyanın her yerinden insanların finansal hizmetlere erişebilmesini sağlıyor. Böylece finansal dünyada birçok sınır ortadan kalkıyor.
  • DeFi sistemleri geleneksel finans sistemlerine kıyasla işlemleri daha hızlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirmekte. Akıllı sözleşme gibi protokoller sayesinde finansal işlemleri otomatik bir düzende sürdürebilirsiniz.
  • DeFi sistemlerinde hesap açma, kişisel verileri paylaşma veya belirli zamanlarda işlem yapabilme gibi gereksinimler yer almıyor.
  • DeFi sistemleri geleneksel finans sistemlerinin aksine tamamen şeffaf bir yapıya sahip. Bu durum işlemlerin açık bir şekilde takip edilebilmesine olanak tanıyor.

DeFi sistemlerinin finansal dünyadaki iddiası ilk olarak merkeziyetsiz yapısından geliyor. Geleneksel finans sistemlerinde anahtar olarak yer alan mekanizmalarda yaşanan krizler DeFi sistemlerinin gelişmesinin ana nedenlerden birisi. Çünkü kişiler geleneksel finans sistemlerinden kaynaklanan problemlerle karşı karşıya kalmak istemiyor..

DeFi Sistemlerinin Farkı Nedir?

DeFi sistemleri geleneksel bankacılık düzenine göre oldukça farklı işliyor.. Bu sistemler milyonlarca cihazı belirli bir formülasyon ile birbirine bağlıyor. Yani sistemin temelini direkt kullanıcılar oluşturuyor. Böyle bir sistemde herhangi bir otorite müdahalesinin olamayacağını söylemek mümkün. Bu durum aracı gereksinimini ortadan kaldırarak daha hızlı ve özgür bir finansal dünya sunuyor. Bir DeFi sisteminin geleneksel finans yöntemlerinden farklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

    • DeFi sisteminde kullanıcılar birçok farklı merkeziyetsiz finans araçlarından faydalanabiliyor. Token takası (SWAP), kredi alma, borç verme, merkeziyetsiz borsa, faiz, sigorta ve varlıkların tokenize edilme işlemleri DeFi sistemlerinin sunduğu imkanlardan bazıları.
    • DeFi sistemleri web ve mobil uygulamalar aracılığıyla erişilebilir bir şekilde geliştiriliyor. Kullanıcı dostu arayüzü ile zenginleştirilen bu sistemler ile finansal işlemleri gerçekleştirmek oldukça pratik.
    • DeFi projeleri belirli işlemler karşılığında ödüller sunabiliyor.

Bu faktörler, DeFi sistemlerinin farklılıklarını öne çıkarıyor. Kullanıcılar DeFi projelerinde farklı finans alanlarında yönelik birçok seçeneğe sahip. Bu seçenekler farklı projelerin ortaya çıkmasıyla her geçen gün artmaya devam ediyor.

Defi Coinleri Nelerdir?

Blockchain teknolojisi ile gelişen DeFi ekosistemi her geçen gün farklı projelerle kullanıcıların ihtiyaçlarına hitap etmeye devam ediyor. İşte BitHero’da işlem yapabileceğiniz bazı DeFi coinleri:

  • UNI
  • AAVE
  • MKR
  • ANKR
  • BNT
  • COMP
  • CRV
  • LRC
  • SNX
  • UMA
  • BAT

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation