Kripto teknik analizi ile ilgilenenler bilir ki bu grafiklerde pek çok yapı bulunuyor. Bazıları yukarı yönlüyken bazıları aşağı yönlü olabiliyor. Kripto paralarla ile içli dışlı olduğunda bu grafikleri okuyabilmek son derece kritik. İşte, biz de bu yazıda, “ölüm kesişimi” olarak Türkçemize giren “Death Cross” terimini incelemeye aldık. Okumaya devam ederek death cross nedir, ne zaman olur, olunca ne değişir, nasıl okunmalıdır, gibi sorulara yanıt bulabilirsin.
Death Cross Ne Demek?
Muhtemelen duymuş olabileceğin üzere kripto teknik analizinde kullanılan iki farklı terim var: Golden cross ve death cross. Peki, death cross ne demek, bir fikrin var mı? Eğer cevabın hayırsa yanıtı hemen şimdi alabilirsin. Şöyle ki death cross, kısa vadeli bir hareketli ortalamanın, uzun vadeli bir hareketli ortalamanın altına düşmesi durumunda oluşur ve bir varlığın fiyat grafiğinde gözlemlenen bir trend dönüşümünü ifade eder. Genellikle piyasada olumsuz bir algı yaratan ve yatırımcılar tarafından varlığın fiyatında potansiyel bir düşüşün habercisi olarak kabul edilen death cross, diğer analiz araçları ve piyasa koşullarıyla birlikte değerlendirilmelidir; zira herhangi bir tek gösterge tek başına güvenilir bir alım veya satım sinyali sağlamayabilir.
Ayrıca altın kesişim hakkındaki soruların için “Golden Cross Nedir?” başlıklı yazımızı incelemeni tavsiye ederiz.
Death cross tabiriyle ilgili bu kısa bilginin ardından akıllardaki bir diğer soru olan “Death cross olunca ne olur?”un cevabına geçebiliriz.
Death Cross Olunca Ne Olur?
Aslında tüm piyasalarda olduğu gibi kripto piyasasında da inişler ve çıkışlar yaşanması son derece normal kabul edilmekte. Uzun vadede değerlendirilen tüm varlıklar söz konusu olduğunda yüksek ya da düşük grafiklerde paniğe kapılmaya gerek olmayabilir. Death cross’un oluşması da genellikle varlık fiyatında bir düşüş trendinin başladığına işaret eder ve bu nedenle yatırımcılar varlıklarını satmaya veya açık pozisyonlarını kapatmaya yönelebilir. Bunun sonucunda ise varlık fiyatlarında bir düşüş eğilimi başlayabilir ve bu eğilim, death cross’un oluşumundan sonra daha belirgin hale gelebilir. Ancak death cross’un her zaman bir düşüş trendinin garantisi olmadığını da unutmamak gerek. Teknik analizde, diğer faktörler ve göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde daha güvenilir sonuçlar elde edilmesi muhtemel. Ek olarak piyasa koşulları ve temel unsurlar de varlık fiyatlarını etkileyebileceğinden dolayı yalnızca death cross oluşumuyla işlem yapmak çok da doğru olmayabilir.
Death Cross Ne Kadar Sürer?
Aslında death cross ne kadar sürer, sorusunun kesin bir cevabı yok. Tıpkı piyasalardaki diğer trendler gibi, death cross formasyonu da gelip geçici bir hareketlenme özelliğine sahip. Daha önce de belirtildiği gibi kripto teknik analizlerde, grafiklerde gözlemlenen düşüş trendi, birçok etkene bağlıdır ve death cross da bu unsurlardan yalnızca biridir. Kısacası death cross formasyonu oluştuğunda düşüş trendinin ne süreyle yaşanacağı endişesine kapılmaktan ziyade bu durumun genel piyasayı nasıl etkileyeceğini kavramak çok daha sağlıklı olacaktır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.