Chain Split Nedir?

Chain Split Nedir?

Kripto para piyasası içinde pek çok farklı kavram ile karşılaşabilmek mümkündür. Bunlar arasında chain split ve fork adı verilen kavramlar da yer alır. Blok zinciri üzerinde meydana gelen ayrışmaları ifade eden bu kavramlar kripto para piyasasını etkileyen önemli olaylar arasındadır. Karmaşık bir yapıya sahip olan bu kavram pek çok kişi tarafından karmaşıklık ve belirsizliğe neden olmaktadır. Peki Chain Split nedir? Bu yazımızda chain split ile ilgili bilinmesi gereken detaylara değindik.

Chain Split Ne Demek?

Zaman zaman kripto para piyasasında karşılaşabileceğimiz chain split ne demek, gelin bakalım. Chain split, bir blok zinciri üzerinde ayrışma yaşandığında ortaya çıkar. Yaşanan bu ayrışma ile orjinal formatta yer alan blok zinciri iki farklı kripto paraya bölünür. Bu bölünme Hard Fork (sert çatal) ve Soft Fork (Yumuşak çatal) olmak üzere ikiye ayrılır. Ağ üzerinde yaşanan bu bölünmeler, blockchain ağlarında güncelleme yapıldığında genellikle ortaya çıkar. Ağda yaşanan bu bölünmeler şu şekilde açıklanabilir:

  • Soft Fork (Yumuşak Çatallanma): Bu çatallanma çeşidinde ağda önceden yer alan eski kripto paralar cüzdan ve yazılımları ile uyumlu bir şekilde güncellenir. Böylece ağda kapsamlı bir değişiklik gerçekleşmeden güncellenmiş versiyon kullanılmaya devam eder. Yumuşak çatallanmalar kullanıcıları ağ içerisinde yer alan değişiklikleri uygulamaya zorunlu tutmaz. Yani güncelleme ile birlikte kullanıcılar değişiklik yapmak zorunda değildir.
  • Hard Fork (Sert Çatallanma): Sert çatallanmalarda Blockchain ağının temelinden değişiklikler başlar. Bu çatallanma genellikle ağda kapsamlı bir değişiklik düşünüldüğünde meydana gelmektedir. Burada daha yoğun bir güncelleme meydana gelerek ağı ikiye bölme konusunda yumuşak çatallanmalarda daha serttir. Dolayısıyla sert çatallanma sonucunda eski ağda kalan uygulamaların güncellenmesi beklenir.

Chain Split Ne Zaman Gerçekleşir?

Merak edilen sorulardan bir diğeri de chain split’in ne zaman gerçekleşeceği oluyor. Kripto paralarda çatallanmaların oluşması birden farklı neden bağlanabilir. Özellikle kripto paranın yer aldığı blockchain geliştikçe kripto para birimlerinin de gelişimini sağlayabilmek için geliştiriciler arasında zincir bölünmeler oluşabilir. Bu gibi bölünmeler çoğunlukla bir gelişim sonucu olabilmektedir. Bunun yanında kimi açık kaynaklı kripto paraların çatallanabilmesi daha kolay olabilir. Bu kaynaklarda geliştiriciler ağ tabanına kolayca ulaşabildikleri için çatallanma sağlayabilmektedir. Kripto zincir bölünmesi yaşanmasının bir diğer nedeni ise bir dijital varlığı optimize etmek de olabilir. Buna örnek olarak Bitcoin blok zincirinden çatallanan Litecoin (LTC) örnek verilebilir. Yaşanan chain split’lerden bir diğeri ise Ethereum Blockchain zincirinden çatallanan Ethereum Classic (ETC)ve DogeCoin (DOGE)’dir.

Chain Split Blockchain’de Neden Önemlidir?

Kripto para piyasası içerisine Chain Split önemlidir. Yaşanan çatallanmalar ile kripto para piyasası çeşitlilik kazanmıştır. Bu çeşitlilik Bitcoin ve Ethereum gibi büyük hacimli kripto paraların çatallanması sonucu oluşmuştur. Aynı zamanda blok zincirinde yaşanan çatallanmalar bu ağın gelişimi içinde önem atfeder. Böylece farklı fikir ayrılıkları ve farklı görüşlere sahip kişileri aynı ağ içerisinde toplayabilmektedir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation