Cartesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Cartesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Blockchain teknolojisinde yaşanan gelişmelerle farklı alanlarda d’Apps uygulamaların ortaya çıkmasını sağladı. Merkeziyetsiz bir yapıyla geliştirilen bu uygulamalar özgürlükçü toplulukların gözdesi haline geldi. Ancak blockchain ağlarındaki ölçeklenebilirlik sorunları topluluğun genişlemesiyle birlikte gündemden düşmüyor. Durum böyle olunca ölçeklenebilirlik sorununa çözüm sağlamak amacıyla geliştirilen projeler günbegün artış gösteriyor. Cartesi projesi de temel olarak uyumluluk ve ölçeklenebilirlik sorunlarına çözüm getirmeyi hedefliyor. Bununla birlikte uygulamaların dışarıya aktarılabilir bir yapıya dönüşmesini sağlayan özellikler sunan bu projeyi merak ediyorsan doğru adrestesin. Cartesi nedir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsin.

Cartesi Nedir?

Cartesi projesi, Ethereum ağının daha geniş bir topluluğu kapsaması ve kullanıcılara daha kullanışlı bir Web 3 ortamı sunması için geliştiriliyor. “Sınırsız keşif için yeni bir alan” mottosuyla geliştirilen proje d’Apps geliştiricileri için güçlü bir zemin oluşturmayı hedefliyor. Cartesi platformunun geliştiricilere Ethereum ve diğer blockchain ağlarında özgürce üretim yapma imkanı sunduğunu söyleyebiliriz. Bu platform güvenlik sağlayıcılarını Ethereum ağının gücünden alıyor. Böylece merkeziyetsiz bir yapı olan blockchain zemininde yeni nesil oyun, finans hizmetleri ve sosyal ağ uygulamaları geliştirme olanağı tanıyor. Yani bu projenin ağlardaki ölçeklenebilirlik sorunlarını aşarak geliştiricilere daha özgür bir üretim ortam sağladığını söyleyebiliriz. Cartesi, Ethereum ağının yanı sıra farklı ağlarda da çalışabilecek yapıda. Ayrıca bu platform ile birçok farklı blockchain zemininde çalışarak hibrit modele sahip uygulamalar da oluşturmak mümkün.

Cartesi Ne İşe Yarar?

d’App geliştiricileri için özgür ve güvenli bir ortam vadeden bu platform merkeziyetsiz geliştirme alanına birçok katkı sunar. Cartesi platformunun geliştiriciler için getirdiği yenilikleri şu şekilde sıralamamız mümkün:

  • Programlama Dillerinde Özgürlük: Cartesi platformunda kod yazımı temel olarak Linux işletim sistemi üzerinde gerçekleştiriliyor. Ayrıca platform phyton gibi geliştiriciler tarafından sıkça kullanılan program dillerini destekliyor. Bu durum platformun kapsama alanını güçlendiriyor.
  • Düşük Maliyetli Veri Kullanımı: Cartesi projesi rollup teknolojisi gibi Layer 2 çözümlerini kullanır. Ayrıca kısa ömürlü veriler için platformun “Noether” adında bir zinciri de vardır. Bu teknolojiler işlem maliyetlerinin minimum seviyeye inmesini sağlar.
  • Verimli Bir Geliştirme Alanı: Cartesi temel olarak geleneksek işletim sistemlerinin kullanışlılığını merkeziyetsiz uygulamaların hızı ve özgürlüğüyle birleştirir. Bu durum geliştiriciler açısından sınırsız bir üretim ortamı yaratabilir.
  • Geniş Kitlelere Ulaşım: Cartesi platformuyla geliştiriciler ağ ölçeklerini genişletebilme imkanına sahiptir. Bu durum uygulamaların geniş kitlelere ulaşmasını sağlar.

CTSI Token

Kripto para borsalarında görebileceğin CTSI token Cartesi platformunun çok amaçlı para birimidir. Bu token Proof Of Stake sisteminin verimli bir şekilde ilerlemesinde önemli rol oynar. Çünkü CTSI token Proof Of Stake sisteminin doğrulayıcısı olmak için kullanılır. Bu yüzden platform CTSI tokenı ağın yakıtı olarak tanımlar. Geliştiriciler Cartesi platformunda uygulama geliştirirken bu tokenı kullanır. Bununla birlikte yatırımcılar Cartesi hisselerinden kar etmek için CTSI tokenıyla stake işlemi gerçekleştirir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation