Bir katman-2 ölçeklendirme çözümü olarak oluşturulan Cartesi coin, blok zincirler üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar olan dApp’lerin geliştirilmesini kolaylaştırmak üzere tasarlanmıştır. Blok zincirler üzerinde bulunan karmaşık hesaplama limitleri ve bu limitlerle yapılan işlemler, CTSI token sayesinde bu limitlere bağlı ücretlerden ayrı şekilde yürütülebilmektedir. Cartesi platformunun bir diğer özelliği ise onun, mobil uygulamalara özel roll-up protokolü olarak tanımlanmasıdır. Sisteminde bir Linux uygulamalarını çalıştıran özel bir sanal makine de içerdiği için Cartesi platformu, dApp geliştiricilerine çok daha geniş bir çalışma zemini de sağlar. Cartesi coin nedir ve bu konuyla alakalı diğer soruların yanıtını, aşağıdaki bölümlerde daha detaylı şekilde görebilirsin.
Cartesi Coin Projesi Hakkında
Cartesi coin projesi, CTSI adı verilen yönetişim token’ına sahiptir ve bu token Noether yan zinciri için tasarlanmıştır. Ağdaki Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasını kuvvetlendirme işleviyle de bilinen bu token’ın temel görevi, Cartesi düğüm operatörleri ve sistemin birbirine adil davranmasını teşvik etmektir. CTSI token ise tüm bu süreçte sistemin işlem ücretleri ve ödemeler için kullanılır. Cartesi coin toplam arzı, 1 milyar olarak belirlenmiştir.
Cartesi Coin Kimin?
Cartesi coin kimin, sorusunun cevabı ise Erick de Moura, Augusto Teixeira, Diego Nehab ve Colin Steil şeklinde verilebilir. 2018 yılında Erick de Moura, Augusto Teixeira, Diego Nehab ve Colin Steil tarafından kurulan Cartesi’nin temel amacı, geliştiricilere merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) oluştururken daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlamaktır. Cartesi, Linux işletim sistemini blok zincir ile entegre ederek geliştiricilerin akıllı kontratları, Solidity yerine Linux kullanarak yazabilmelerini sağlar. Bu, geleneksel blok zincir geliştirme sürecine kıyasla daha tanıdık bir programlama ortamı sunarak geliştirme süresini önemli ölçüde kısaltır ve maliyetleri düşürür.
Cartesi Projesi Nasıl Çalışır?
Cartesi platformunun iki ürünü bulunur. Descartes ve Noether adı ile bilinen bu ürünler, geliştiricilere daha geniş bir uygulama alanı sunmak üzere tasarlanmıştır. Descartes, akıllı kontratların off-chain çalıştırılmasını sağlayarak blok zincir üzerindeki işlem maliyetlerini azaltır. Noether ise kısa vadeli veri depolama çözümleri sunarak uygulamaların daha verimli çalışmasına olanak verir. CTSI token’ları, Cartesi ekosisteminde staking ve madencilik faaliyetlerinde kullanılır. Proof of Stake konsensüs mekanizması ile kullanıcılar, CTSI token’larını staking kontratlarında kilitleyerek ödüller kazanabilir. Bu sistem, geliştiricilere ve kullanıcılara yüksek verimli ve düşük maliyetli bir blok zincir deneyimi sunmayı hedefler.
Tüm bunların yanı sıra Cartesi Machine, Linux işletim sistemini destekleyen sanal bir makine konumundadır. Bu sanal makine, geliştiricilerin geleneksel yazılım geliştirme araçlarını ve kütüphanelerini kullanarak DApp’ler oluşturmasına imkan tanır. Böylece geliştiriciler tanıdık programlama ortamlarında çalışabilir ve daha karmaşık uygulamaları kolayca geliştirebilir. Bu arada platformda büyük ve karmaşık hesaplamalar, off-chain ortamda gerçekleştirilir. Bu yaklaşım, blok zincir üzerinde meydana gelen işlemlerin sayısını ve maliyetini azaltırken işlem hızını artırır. Off-chain hesaplamaların doğruluğu, gerektiğinde blok zincir üzerinde doğrulanabilir ki bu da güvenliği sağlar. Kısacası Cartesi, bu özellikleriyle blok zincir teknolojisinin sınırlamalarını aşmayı ve daha geniş bir geliştirici kitlesinin merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmasını sağlamayı hedefler.
Bu arada staking konusunun detayları için Staking ile İlgili Tüm Merak Edilenler başlıklı yazımızı da inceleyebilirsin.
Sıkça Sorulan Sorular
Cartesi coin ne zaman çıktı?
Cartesi coin ilk kez 2018 yılında piyasaya çıkmıştır.
Cartesi coin nasıl alınır ve nasıl satılır?
Cartesi token alıp satmak için BitHero üzerinden hesap oluşturman ve talep göndermen yeterli.
Cartesi Coin’i diğerlerinden ayıran özelliği nedir?
Cartesi coin’i diğerlerinden ayıran özelliği, ana akım yazılım programlama dilleri ve Linux işletim sistemi ile kodlama yapmaya müsait olmasının yanı sıra sürece katılım için sürekli çevrim içi olmayı gerektirmemesidir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.