Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (8 Temmuz)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (8 Temmuz)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Kripto para piyasasında düşüşler, geçen hafta derinleşti. En büyük darbe ise Amerikan borsalarının kapalı olduğu perşembe günü geldi. Likidite azlığının ortasında Mt. Gox’un geri ödemelere başlamasıyla işler iyice sarpa sardı.

Daha önceki yazılarda dikkat çektiğim Alman hükümetinin satışları, Pazartesi günü de devam etti. Haftanın ilk gününde çeşitli borsalara 1500’den fazla BTC aktarıldı. Bu transferler, hafta boyu da devam etti. Daha da devam edecek gibi görünüyor. Söz konusu cüzdanda, satılmayı bekleyen 2.3 milyar dolarlık Bitcoin tutuluyor. Dolayısıyla piyasa, bu satış baskısını bir süre daha taşıyacak ve önemli olan, alıcıların bunu absorbe edip etmeyeceği.

Kripto varlık yasası, salı günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Akabinde, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ön başvuruları için bir aylık süreyi başlattı. Buna göre, borsaların 2 Ağustos’a kadar kurula ön başvurularını yapmaları gerekiyor.

Fed başkanı Powell, salı günü Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlenen etkinlikte konuştu. Powell, enflasyonda ilerleme kaydettiklerinin altını çizdi. Bununla birlikte faiz indirimine gitmeden önce daha fazla güven gerektiğini yineledi. Fed başkanının açıklamaları genel olarak iyimser tondaydı.

Ethereum ETF’lerindeki güncellemeler, geçen hafta da devam etti. Bitwise, çarşamba günü S-1 dosyasında değişikliğe gitti. Bu değişiklikler, ETF’lerin işleme açılmasının çok yakın olduğunu gösteriyor. Bloomberg ETF analistleri de bu hafta veya bir sonraki hafta alım satımların başlamasını bekliyor.

Kripto para piyasasında düşüşler konuşulurken Rusya’da gözden kaçan önemli bir gelişme vardı. Son gelen bilgilere göre ülke, sabit coin’leri yasallaştırmaya hazırlanıyor. Rus medyasından Izvestia’nın perşembe günü yayımladığı habere göre sabit coin’ler, uluslararası ödemelerde kullanılacak. Merkez bankası cephesi de çalışmaları resmen doğruladı. Batı yaptırımları altında çıkış yolu arayan Rusya, kripto paraları kullanmayı uzun bir süredir ciddi şekilde düşünüyor. Son adımlar, bu yıl bitmeden somut adımların geleceğini gösteriyor. Rusya tarafından böyle bir kullanımın yapılmaya başlanması, kullanılacak varlıklarda likidite ve hacmi artırabilir. Öte yandan bu işlemlerin USDT veya USDC gibi sabit coin’lerle yapılması, batı yaptırımları gereği pek muhtemel değil. Bu gelişmenin bir diğer etkisi ise elbette kripto paraların genel kabulünün artması olacaktır.

Özellikle son 3-4 yıldır kripto para piyasasının gündemini ara ara meşgul eden Mt. Gox, cuma günü nihayet ödemelere başladığını duyurdu. Borsa, alacaklılara 140 binden fazla BTC dağıtacak. 10 yıl sonra BTC’lerini alacak olan müşterilerin satış yapması en büyük endişe konusu. Bu gelişme, kripto para piyasasında panik dalgası yaratsa da artık Mt. Gox hikayesinin geride kalacak olması sevindirici. Piyasanın önündeki bir büyük engel böylece temizlenmiş olacak.

Haftanın en kritik verisi, cuma günkü tarım dışı istihdam verisiydi. Artış, 191 binlik beklentiye karşılık 206 bin oldu. Beklentiye yakın fakat altında gerçekleşmemesiyle beraber piyasanın tepkisi de karışıktı. Öte yandan işsizlik oranı ise yüzde 4’lük beklentinin üstünde, yüzde 4.1 olarak açıklandı. İşsizlik oranının beklentiyi aşmasıyla iş gücü piyasası, soğuma belirtileri gösteriyor. Önümüzdeki perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi de olumlu gelirse faiz indirimine dair beklentiler güçlenebilir.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Önümüzdeki haftada takip edilecek üç önemli gelişme, Ethereum ETF’lerinin muhtemel listelenmesi, Powell’ın hem Senato hem de Temsilciler Meclisi komitelerindeki toplantıları ve ABD enflasyon verisi olacak.

Ethereum Ekosistemi Brüksel’de Buluşuyor

Hafta, pazartesi günü başlayacak olan Ethereum Topluluk Konferansı (ETHCC) ile açılıyor. Vitalik Buterin’in de konuşmacı olacağı etkinlik, perşembe gününe kadar sürecek. Etkinlik boyunca, Ethereum ekosistemindeki projelerden önemli haberler duyabiliriz.
Powell, Senato ve Temsilciler Meclisi komitelerine hitap edecek

Salı ve çarşamba günleri ise kulağımız Fed başkanı Jerome Powell’da olacak. Powell, önce Senato Bankacılık Komitesi ve bir sonraki gün ise Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde altı aylık para politikası raporunu sunacak. Powell, burada komite üyelerinin sorularını da yanıtlayacak. Özellikle Senato’daki toplantı, piyasada yüksek volatilite için elverişli bir ortam sağlayacak.

Biden’ın Vetosunun İptali Oylanacak

Salı veya çarşamba (henüz net değil) günleri için bir başka önemli gündem de Temsilciler Meclisi’nde Biden’ın SAB 121 kripto yasasını vetosunun iptali için yapılacak oylama olacak. Oylamada 3’te 2 çoğunluk gerekiyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen fakat Biden’ın veto engeline takılan söz konusu tasarı, bankaların kripto paralar için saklama hizmeti vermelerine imkan sağlıyordu.

Meclisde “Dijital Emtialar” Gündemi

Çarşamba günü ayrıca Senato Tarım Komitesi’nde kripto para piyasasını ilgilendiren önemli bir toplantı var. “Dijital Emtiaların Gözetimi” başlığıyla düzenlenen toplantıya Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) başkanı Rostin Behnam katılacak ve komite üyelerinin sorularını yanıtlayacak. SEC ve CFTC’nin kriptodaki güç savaşının ortasında buradan gelecek ifadeleri yakından takip edeceğiz.

Kritik Gün Perşembe

Haftanın en önemli olayı, perşembe günkü ABD enflasyon verisi. Beklenti, enflasyonun yüzde 3.1 ile düşmeye devam etmesi. Bu beklentinin altında bir verinin kripto para piyasasında güçlü bir ralliye zemin hazırlaması kuvvetle muhtemel.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.