Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (5 Ağustos)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (5 Ağustos)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Donald Trump’ın açıklamalarıyla birlikte yükseliş eğilimi beklenen hafta, düşüşlerle geçti.

Haftanın ilk günü, ilginç bir işleme sahne oldu. Trump, ABD’nin kontrolünde olan ve büyük çoğunluğu Silk Road operasyonundan ele geçirilen Bitcoin’leri kastederek “Hiçbirini satmayacağız” derken bu açıklamaya adeta cevap niteliğinde bir transfer yapıldı. Söz konusu cüzdandan 2 milyar dolarlık BTC hareket ettirildi. Bunlar henüz satılmadı fakat Mt. Gox’ta olduğu gibi, satış baskısı konusunda tehlike yaratmaya devam edecekler.

Salı günü iyi bir haber aldık. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Solana gibi kripto paraların menkul kıymet sınıfında olduğu iddiasından geri adım attı. Bunu, hem Solana ekosistemi hem de benzer ekosistemlerdeki token’lar için son zamanlardaki en olumlu gelişme olarak değerlendirebiliriz. Aynı gün, bir olumlu haber akışı da Rusya’dan geldi. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, kripto paralarla ilk uluslararası ödemeyi sene sonuna kadar yapabileceklerini söyledi. Ayrıca, Rusya Parlamentosu alt meclisi Duma da kripto para madenciliği yasasını kabul etti.

Haftanın en önemli gündemi ise elbette Fed’in faiz kararı ve Powell’ın basın açıklamasıydı. Amerikan merkez bankası, beklendiği üzere, faizi sabit tutarken Powell ise eylül ayını işaret etti. Faiz oranlarının düşürülmesinin bu toplantıda ciddi olarak görüşüldüğünü belirten başkan, eylül ayında indirimin masada olabileceğinin altını çizdi. Powell’ın açıklamalarının ardından piyasada faiz indirimine ilişkin beklentiler güçlendi ancak bu anlamda asıl ilerleme cuma günkü istihdam verileriyle gerçekleşti.

Geçen haftaki yazıda dikkat çektiğim üzere, MicroStrategy, perşembe günkü bilanço açıklamasıyla beraber Bitcoin aldığını duyurdu. Şirket, rezervine 169 BTC daha ekleme yaparken açıklamanın satır arasında daha büyük bir duyuru vardı. ABD merkezli yazılım şirketi, daha fazla Bitcoin almak için 2 milyar dolarlık hisse satışı yapacağını bildirdi.

Ve piyasaları karıştıran gün, cumaydı. ABD tarım dışı istihdam verisi, 176 binlik beklentiye karşılık 114 bin olarak açıklandı. İşsizlik oranıysa yüzde 4.1’den yüzde 4.3’e çıktı. Zayıf veriler, ekonomide resesyon korkularını tetikledi ve piyasalarda düşüş görüldü. Öte yandan Fed’in artık eylül ayında faiz indirimi yapıp yapmayacağı değil, bu faiz indiriminin büyüklüğünün ne olacağı tartışılır oldu. Öncesinde, 25 baz puanlık bir indirim beklenirken artık bu 50 baz puana kadar çıktı. Cuma günkü bir başka kritik haber akışı Genesis kaynaklıydı. Kripto kredi şirketi, milyar dolar değerinde BTC ve ETH’yi transfer etmeye ve Mt. Gox’taki gibi alacaklılarına dağıtmaya başladı. İstihdam verileriyle sarsılan kripto para piyasası, bir darbe de buradan yedi. Düşüşlerin ortasında çok parlamasa da dünyanın en büyük finans kuruluşlarından Morgan Stanley’in Bitcoin spot ETF’lerini müşterilerine önermeleri için danışmanlarına yetki verdiğini öğrendik. Bu gelişme, kısa vadede ciddi bir etki yaratmayacak olsa da orta ve uzun vadede son derece pozitif. Önümüzdeki dönemde, ETF’lere ilişkin üç aylık inceleme prosedürleri uzun zaman önce son bulan daha fazla banka ve aracı kurumdan benzer haberler duymayı bekliyoruz.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Şimdi bu haftaya dönelim. En başta jeopolitik gelişmelerle ilgili kripto para piyasasını da etkileyebilecek haber akışları devam edecek gibi görünüyor. Onun dışında öne çıkabilecek gelişmeler şöyle:

Kamala Harris’ten Hamle Bekleniyor

Seçimlerin yapılacağı kasım ayına kadar, kripto para piyasasında politika konuşmaya devam edeceğiz. Rakibi Donald Trump, kriptoyu tam anlamıyla kucaklerken Harris ise bu konuda sessizliğini sürdürüyor. Bu hafta düğümü çözebilecek kritik bir toplantı var. Harris’in ekibi, bugün kripto sektörünün önde gelen isimleriyle görüşecek. Başkan adayının bu önemli görüşmeden alınacak notlarla beraber kripto paralarla ilgili politikasını netleştirmesi bekleniyor. Bu hafta değilse bile önümüzdeki haftadan itibaren Harris’den kriptoyla ilgili açıklamalar duymamız olası.

Morgan Stanley Danışmanları Artık Harekete Geçebilirler

Daha önce bahsettiğim, Morgan Stanley’in danışmanlarına Bitcoin ETF’leri konusunda verdiği yetkiye ilişkin kritik gün çarşamba. Sayıları 15 bini aşan ve yaklaşık 4 trilyon dolarlık varlığı yöneten varlık danışmanları, çarşambadan itibaren Bitcoin ETF’lerini müşterilerine önerebilecekler. Elbette bunun etkisini hızlı bir şekilde görmeyeceğiz. Morgan Stanley’in peşinden diğer finans kuruluşlarını da sürüklemesini bekleyebiliriz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.