Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (30 Eylül)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (30 Eylül)

Geçen Hafta Neler Oldu?

63 bin dolardan açılan haftayı 66 bin dolara yakın seviyelerde kapatırken önemli bir evreye giriyoruz. Bu konunun ayrıntılarına girmeden önce hop oturup hop kalktığımız son haftada neler yaşandığına bir göz atalım.

Kamala Harris Sonunda Konuştu

Rakibi Donald Trump’ın üst üste hamlelerine rağmen kripto paralar konusunda uzun bir süre sessizliğini koruyan Kamala Harris’ten ilk açıklama geldi. Harris, pazartesi günü, Wall Street’teki bağış kampanyasında yaptığı açıklamada, “Yapay zeka ve dijital varlıklar gibi yenilikçi teknolojilerin büyümesini teşvik edeceğiz.” dedi. Bu cümlenin başı ilginçti. Başkan adayı, “Tüketicileri ve yatırımcıları korurken…” şeklinde bir ekleme yapmayı ihmal etmedi. Bu gerekçeyi öne sürerek pek çok şey yapılabilir. Sektör üzerindeki baskının Gensler dönemindeki kadar olmasa da sürmesi onlardan biri. Harris’in kripto politikasında daha açık olması gerekiyor.

Ethereum ETF Opsiyonlarına Erteleme

BlackRock’ın spot Bitcoin ETF’ine dayalı opsiyonlar onaylanırken aynı kararın Ethereum için verilip verilmeyeceği merak konusuydu. Salı günü erteleme kararı geldi. Şimdi 10 Kasım 2024 tarihi beklenecek. Seçimin hemen sonrasına denk gelmesinden dolayı ikinci bir erteleme daha mümkün.

Çin’den Teşvik Önlemi

Pandemi döneminde kripto paralarda adeta bir yükseliş fırtınası yaşatan teşvik paketleri, bu kez Çin’den mi geliyor? Ekonomik darboğazda olduğu söylenen Çin’de devlet, perşembe günü yayımlanan Reuters haberine göre, yaklaşık 285 milyar dolar değerinde bir teşvik paketi hazırlığında. Altın, gelişmenin ardından rekor tazelerken Bitcoin de yükseldi. Fed’in faiz indirimlerine başladığı bir dönemde gelen bu haber, elbette kripto paralar için olumlu.

PCE Verisi Rahatlattı

Haftanın en önemli gelişmelerinden biri cuma günkü ABD’nin çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisiydi. Aylık artış, yüzde 0.2 beklenirken yüzde 0.1 oldu. Açıklanan veriyi, piyasa olumlu karşıladı ve Bitcoin fiyatı da artış gösterdi. Çekirdek PCE’nin beklenenden düşük gelmesi, enflasyon baskılarının hafiflediğini gösteriyor. Dolayısıyla Fed, faiz indirimlerinde daha rahat hareket edebilir.

Son Ayların En Büyük ETF Yatırımı

Bitcoin spot ETF’leri hafta kapanırken son ayların en büyük yatırımı aldılar. ETF’lerin toplamı, günü 494 milyon dolar artıda kapattı. Bu, son dört ayın en büyük rakamıydı. Piyasa yükselirken ETF’lerde de iyimser bir hava görmek iyiye işaret.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Üçüncü çeyreği sonlandırıp son çeyreğe giriyoruz. Yazının başında bahsettiğim üzere son çeyrek, kripto para piyasası için önemli bir evre ve sınav olacak. Ben dahil, pek çokları son çeyreğin güçlü yükselişler getireceğini düşünüyor. Piyasa, hayal kırıklığı mı yaratarak yatırımcıları küstürecek mi yoksa beklentileri karşılayarak baraj kapaklarının açılmasını mı sağlayacak? Tarihsel açıdan bakıldığında ekim ayları başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar için çoğunlukla olumlu geçti. Fed’in faiz indirimleri yaptığı, seçimlerin iyiden iyiye yaklaştığı da hesaba katıldığında zemin, tarihin tekerrür etmesi için müsait.

Hafta Powell’la Başlayacak

Bu hafta, Fed başkanı Jerome Powell’ın konuşmasıyla başlıyor. Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği (NABE) konferansında konuşacak ve soruları yanıtlayacak. Powell’ın buradaki açıklamaları, Fed’in faiz indirimine yönelik iştahı konusunda ipuçları verebilir.

İstihdam Verileri Açıklanacak

Cuma günü ise Fed’in faiz kararlarını alırken yakından izlediği istihdam verileri açıklanacak. Beklenti, istihdamda 144 bin artış olacağı yönünde. Beklenti veya beklenti altı bir veri, kripto para piyasası için olumlu olacaktır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation