Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (26 Ağustos)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (26 Ağustos)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Kripto para piyasası, Bitcoin’in yüzde 8’den fazla yükselerek altcoin’leri de peşinden sürüklediği iyi bir haftayı geride bıraktı.

Hafta aslında iyi başlamamıştı. Salı günü, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Solana ETF’lerine ilişkin 19b-4 başvurularını reddetti. Böylece SEC, Solana’ya bir süre kapıyı kapattı. Şimdi, Bitcoin ve Ether’in ardından gelecek diğer ETF’ler için kasım ayındaki seçimlerin sonucunu beklemek dışında yapacak bir şey kalmadı.

Çarşamba günü, ABD Çalışma Bakanlığı, Mart 2024’e kadar olan 12 aylık dönemde daha önce bildirilenden 818 bin daha az istihdam yaratıldığını açıkladı. Kripto para piyasası, bu gelişmeye karışık tepki verdi. Başlangıçta görülen sert yükseliş, yerini düşüşe bıraktı. Yeni veriler, istihdamın söylendiği kadar güçlü olmadığını ortaya koydu. Dolayısıyla faiz indirimleri için zemini daha da sağlamlaştırdı.

Perşembe günü Kamala Harris de oyuna dahil oldu. Donald Trump, kriptoya adeta kucak açarken Harris de ilk hamlesini yaptı. Ancak şimdilik Harris’in kendisi değil, kampanya ekibinin en yetkili isimlerinden biri konuştu. Kampanyanın politika danışmanı Brian Nelson, Harris’in kripto sektörünün büyümesine yardımcı olacak tedbirleri destekleyeceğini söyledi. Kripto para piyasası, bu sözleri olumlu karşıladı. Ayrıca kripto paralardaki fiyatlamaların Trump’ın anketler ve tahmin piyasalarındaki iniş çıkışlarına göre değişme riskini de kısmen azalttı.

Haftanın en önemli gündemi ise kuşkusuz Fed başkanı Jerome Powell’ın cuma günkü Jackson Hole konuşmasıydı. Powell, sonunda baklayı ağzından çıkardı ve politika değişikliği için zamanın geldiğini söyledi. Eylül ayında faiz indirimi yapılacağını açıkça vurgulayan bu söylem, kripto para piyasasında yükselişlerle yankı buldu.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

StarkNet Güncellemesi Yayına Giriyor

StarkNet, haftanın ilk gününde önemli bir güncellemeyi ana ağda (mainnet) yayına alacak. StarkNet v0.13.2 olarak adlandırılan bu güncelleme, StarkNet’in hızı ve kapasitesini kullancılar ve geliştiriciler için artıracak.

Nvidia Bilançosu Bekleniyor

Çarşamba günü FET, RNDR ve GRT gibi yapay zeka alanındaki kripto projelerini de yakından ilgilendiren bir gelişme var. Çip devi Nvidia, bilançosunu açıklayacak. Hem teknoloji hisseleri hem de yapay zeka coin’leri için riskli bir süreç olacak. Bilançonun beklentileri karşılamaması halinde, ilişkili kripto paralarda düşüşler görülebilir. Aksi senaryoda da güçlü performanslar izleyebiliriz.

İki Önemli Ekonomik Veri

Fed’in eylül ayında faiz indirimi yapacağı artık kesinleşmişken bunun 25 mi, yoksa 50 baz puan mı olacağı sorusu hala masada. 17-18 Eylül’deki toplantıya gidilen yolda ekonomik veriler bu sorunun yanıtı için belirleyici olacak.

Bu hafta, perşembe günü ABD GSYİH verisi açıklanacak. Beklenti, yüzde 2.8. Öte yandan cuma günü de Fed’in yakından takip ettiği Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi verisini öğreneceğiz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.