Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (24 Haziran)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (24 Haziran)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Geçtiğimiz haftaya hem madencilerin satışları hem de Alman devletinin kontrolündeki Bitcoin cüzdanından yapılan satışlar damga vurdu. Bunun sonucunda hafta boyu fiyatta düşüşler gördük.

Madencilerin Bitcoin rezervi, son 14 yılın en düşük seviyelerine gerilirken piyasadaki panik, yeni bir gelişme ile büyüdü: Alman devletinin operasyonlardan ele geçirdiği Bitcoin’leri tuttuğu 50 bin BTC’lik cüzdandan borsalara varlık aktarması.

Geçen haftaya kadar denklemde böyle bir parametre yoktu. Şimdiye dek 3 bin BTC borsalar üzerinden satıldı. Satılmaya hazır 47 bin BTC daha olması, endişeleri artırıyor.

Tüm bu tablo üzerine bir de Mt. Gox eklendi. 2014 yılında iflas eden borsa, bugün yaptığı açıklamada, temmuz ayında alacaklılara Bitcoin ve Bitcoin Cash üzerinden geri ödemelere başlayacağını duyurdu. Böylece geçen hafta süregelen düşüş, pazartesi de devam etti.

Düşüşlerin ortasında dikkat çekmese de bir dizi olumlu gelişmeyi atlamamak, hatırlamak gerekiyor.

Geçen hafta, aslında kötü başlamamıştı. Ethereum, SEC tehlikesini atlattı. MetaMask’in arkasındaki şirketi ConsenSys, salı günü kurumun kendilerine Ethereum 2.0 ile ilgili soruşturmasını kapattığını bildirdiğini açıkladı. SEC’nin Ether’in menkul kıymet olmadığına karar verip vermediği henüz bilinmiyor ancak menkul kıymet olarak sınıflandırılmama olasılığı artık daha güçlü. Bunu başta Ether olmak üzere altcoin’ler açısından pozitif bir gelişme olarak yorumlamak mümkün.

SEC’den Ethereum ile ilgili olumlu haberler gelirken Ethereum ETF başvurularında da takvim ilerliyor. Şirketler, geçen hafta bir bir S-1 dosyalarını güncellediler. Bitwise da bu şirketlerden biriydi. Bitwise için ayrı bir parantez açmamın nedeni, bu ETF’e Pantera Capital’ın 100 milyon dolarlık alım yapmayı planladığının duyurulması. ETF’ler işleme açıldıklarında gösterilecek ilginin önemi üzerinde sıklıkla duruyoruz. Bu ilgi ne kadar güçlü olursa, ETF’lerin altcoin piyasasına etkisi o kadar iyi olacak. Pantera’nın şimdiden açıklanan 100 milyon dolarlık alımı da bu anlamda önem taşıyor.

Pantera’dan söz etmişken geçen hafta yine aynı yatırım şirketinin 1 milyar dolarlık kripto odaklı yeni bir fon oluşturmaya başladığını öğrendik. Bu fonun 200 milyon dolarlık kısmı ise yapay zeka bağlantılı kripto projelerine ayrılacak. Yatırımın mevcuttaki yapay zeka projelerine mi yoksa yenilerine mi yapılacağı henüz belirsiz. Her iki durumda da bu haber, kriptonun yapay zeka ayağının güçlü kalacağını düşündürüyor.

Kripto para piyasasında bugünlerdeki en büyük sorulardan biri şu: Ethereum ETF’lerinden sonra sıra hangi kripto paraya gelecek? Şüphesiz en büyük aday da Solana. Perşembe günü, ABD’de olmasa da Kanada’da bu doğrultuda somut bir adım atıldı. Kanadalı dijital varlık yönetim şirketi 3iQ, Solana ETF’i için başvuru yaptı. Bu başvuruya ne cevap verileceği belirsiz fakat onay olasılığı güçlü. Kanada’daki gelişmeler, daha önce Bitcoin ve Ethereum’da olduğu üzere, ABD’deki gelişmelerin habercisi gibi hissettiriyor.

Geçen haftanın haber akışında Standard Chartered’ın Bitcoin ve Ether için spot işlemlere başlayacak olması, MicroStrategy’nin yaklaşık 12 bin BTC satın alması, Dell’in CEO’su Michael Dell’in Bitcoin paylaşımları da vardı.

Dell’in Bitcoin paylaşımlarının üzerinde ayrıca durmak gerekiyor. Bu paylaşımların boşuna yapılmadığını düşünüyorum. Spekülatif bir tahmin yapmak gerekirse dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Dell’den yakın zamanda Bitcoin aldığı yönünde bir haber duyacağız gibi görünüyor. Dell, 2024 yılında şimdiye dek yapmadığı kadar büyük bir hisse satışı yapmayı planlıyor. Yılın ilk altı ayı itibari ile de 2.1 milyar dolarlık hisseden nakde döndü ve son satışını 14 Haziran’da yaptı. Spekülasyonları ateşleyen de bu oldu.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Önümüzdeki haftaya baktığımızda ise perşembe ve cuma günleri ekonomik veriler açısından hareketli geçecek. Bu hafta Joe Biden ve Donald Trump’ın karşılıklı yayını ve MiCA yasasının kısmen yürürlüğe girecek olması diğer önemli gündemler.

ABD’de GDP ve PCE Verileri Bekleniyor

Perşembe günü ABD GSYİH verisi ve cuma günü Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi olarak bildiğimiz PCE verisi açıklanacak. Her iki veri de Fed’in faiz kararında önemli rol oynuyor. GSYİH için beklenti yüzde 1.3 iken PCE’nin ise yüzde 2.6 olarak açıklanacağı öngörülüyor.

Biden ve Trump İlk Yayınlarına Çıkıyor

Perşembe günü, kripto para piyasasını da ilgilendiren önemli bir yayın var: ABD başkan adayları Joe Biden ve Donald Trump, CNN’de karşı karşıya gelecekler. İkili arasında son dönemde, kripto para piyasasına dönük olumlu yaklaşımlar dikkat çekmişti. Trump, bu anlamda vitesi artırırken Biden ise daha küçük hamlelerle karşılık veriyordu. İkili, birçok konuda karşılıklı tartışacakken konunun yayının bir bölümünde kripto paralara da gelmesi beklenebilir.

MiCA Kısmen Yürürlüğe Giriyor

Avrupa’nın kripto regülasyonu olarak bildiğimiz MiCA, 30 Haziran 2024 itibari ile kısmi olarak yürürlüğe girecek. Bu tarihte, e-para token’ları ve varlığa dayalı token’lara ilişkin hükümler, geçerli olmaya başlayacak. Yasanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesi için belirlenen tarih ise 30 Aralık 2024.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.