Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (21 Ekim)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (21 Ekim)

Geçtiğimiz hafta neler oldu?

Kripto para yatırımcıları, ekim ayından beklenen performansı almaya başladı. Bitcoin için 62 bin dolar seviyelerinden açılan hafta, 69 bin dolara yakın bir noktada kapanıyor. Geride bıraktığımız haftada, fiyat seyrini üç önemli gelişme destekledi. Bunlar; ABD başkan adayı Donald Trump’ın seçilme olasılığının artması, rakip aday Kamala Harris’in kriptoyla ilgili yeni adımı ve Çin hakkındaki iddialardı.

Kamala Harris’ten Yeni Vaat

Donald Trump, anketlerde iyice arayı kapatırken Kamala Harris vaatlerde vites yükseltmeye başladı. Başkan adayı, pazartesi günü, ABD’li siyahilerin yüzde 20’lik kısmının kripto yatırımı yaptığı gerçeğinden hareketle kripto paralarda daha açık ve destekleyici regülasyon kuralları getirileceği sözünü verdi. Bu vaat, kripto para piyasasında olumlu yankı buldu.

850 Milyar Dolarlık Teşvik İddiası

Haftanın ilk gününün bir başka önemli gelişmesi ise Çin’le ilgiliydi. Çin’in ekonomiyi güçlendirmek için uzun vadeli bir tahvil çıkarmayı planladığı, çıkarılacak tahvilin toplam büyüklüğünün de 850 milyar dolar olacağı iddia edildi. Haber, yukarı yönlü fiyatlamaları destekledi.

Trump’ın Projesi Hedefi Tutturamadı

Donald Trump ve ailesinin arkasında olduğu kripto projesi World Liberty Financial, salı günü token satışını başlattı. İlk dakikalarda ise sistem çöktü. Platforma bir saatten uzun bir süre ulaşılamadı. Talep ise beklendiği kadar olmadı. Şimdiye kadar satışa çıkarılan token’ların yüzde 4.5’i satılabildi. Toplanan miktar ise 13.5 milyon dolar oldu. Hedefin açık ara ıskalanmış olmasının birkaç nedeni var. Birincisi, ilk dakikalarda sitenin çökmesi. İkincisi, SEC kısıtlamaları nedeniyle ABD’de satışın yalnızca akredite yatırımcılarla sınırlı kalması. Üçüncüsü ise Trump’ın seçmen kitlesinin kripto konusundaki ilgisizliği.

Sıradaki Litcoin Oldu

Bitcoin, Ether, Solana ve XRP için yapılan ETF başvurularının ardından sıradaki kripto paranın hangisi olacağı merak edilirken  yanıt, çarşamba günü geldi. Yatırım şirketi Canary Capital, kripto para piyasasının en eski demirbaşlarından biri olan Litecoin için ETF başvurusu yaptı. Bu gelişme, ilk dakikalardan itibaren LTC’nin fiyatına olumlu yansıdı. Önümüzdeki süreçte LTC için gelecek diğer muhtemel başvurular, ivmeyi daha da güçlendirecek.

Tesla Şüphe Uyandırdı

Elektrikli araç üreticisi Tesla, çarşamba günü beklenmedik bir hamleyle Bitcoin’lerini hareket ettirdi. Şirket, 750 milyon dolarlık BTC’lerinin tamamını iki yıldan daha uzun bir süredir tuttuğu cüzdandan taşıdı. Bunun başlangıçta satış amaçlı olduğu düşünülse de BTC’ler henüz bir borsaya aktarılmış değil. Öte yandan OTC yoluyla satılmış olması elbette muhtemel. Cevabını ise büyük olasılıkla, ocak ayındaki 2024 dördüncü çeyrek bilançosunda alacağız.

Worldcoin’de Önemli Atılım

Worldcoin’in “Yeni bir dünya” adıyla duyurduğu etkinlik, perşembe günü gerçekleşti. Etkinliğe Worldcoin’in kurucu ortakları Sam Altman and Timo Blania da katıldı. Projenin token’ı WLD, etkinlik yaklaşırken 2.50 dolara kadar yükseldi. Bu yükseliş, “haberin satılmasıyla” yerini düşüşe bıraktı. Etkinlikte ise esasında önemli duyurular vardı. World Chain resmen açıldı. Worldcoin’in “World” olarak yeniden markalaşacağı açıklandı. Ayrıca, göz taramalarında kullanılan Orb’un oldukça gelişmiş bir versiyonunun üretildiğini öğrendik. Bunun yanı sıra World ID 3.0 ve World App 3.0 da tanıtıldı. Son olarak World ID’nin yeni ülkelerde erişime açılacağı, bu ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Özellikle World Chain’in kullanıma açılmasının önümüzdeki süreçte ağa likidite getirecek yeni projeler ortaya çıktıça WLD’ye pozitif etkilerinin olması beklenir.

ApeCoin’de ApeChain Heyecanı

Hafta sonu ise ApeCoin rüzgarı esti. ApeChain, başarıyla yayına girdi. Arbitrum’u kullanan bir L3 olan ApeChain’in açılmasıyla beraber ağda meme coin akını başladı. Zincir üzerinde oluşturulan meme coin’ler, kısa sürede on milyonlarca dolarlık işlem hacmine ulaştılar. Bu yoğun ilgi, ağın token’ı APE’in fiyatına da yansıdı. APE, 24 saatten az bir sürede yüzde 100’ün üzerinde artış yaşadı. APE’deki ivmenin devam etmesi, ApeChain’e artık göbekten bağlı.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Önümüzdeki hafta ise bazı kripto etkinlikleri ile Tesla’nın bilançosu dikkat çekiyor.

Cosmos’un En Büyük Etkinliği Başlıyor

Hafta, Cosmos’un en büyük konferansı Cosmoverse ile başlayacak. Cosmoverse, bu yıl Dubai’de düzenleniyor. Etkinlikte, Cosmos ekosistemiyle ilgili önemli duyurular yapılması muhtemel. Bu süreçte ATOM takibe alınabilir.

Tesla Daha da Önem Kazandı

Çarşamba günü ise iki gelişme öne çıkıyor: Tesla’nin bilanço açıklaması ve Cardano Summit. Geçtiğimiz çarşamba günü Tesla’nın Bitcoin cüzdanlarının hareket etmesinin ardından gelecek olan bilanço artık daha da önem kazandı. Geçtiğimiz haftaki hareket, bir satış işlemi ise bunun ortaya çıkması, ocak ayında açıklanacak 2024 dördüncü çeyrek bilançosunu bulabilir. Önümüzdeki bilanço açıklaması, yine de bu konuda ipuçları verebilir.

Cardano’da da Zirve Var Ama Hoskinson Yok

12.6 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük ilk 10 kripto para arasında yer alan ADA’da önemli bir zirve var. Cosmoverse gibi yine Dubai’de düzenlenecek ve bir dizi önemli ismi ağırlayacak olan Cardano Summit, muhtemel önemli duyurular için yakından takip edilecek. İlginçtir, Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson ise zirvede yer almayacak.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.