Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (2 Eylül)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (2 Eylül)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Kripto para piyasasında düşüşlerle geçen bir haftanın ardından düşüşlerle açılan bir haftaya geçiş yaptık. Bu hafta, aynı zamanda eylül ayına girdiğimiz hafta oldu. Mevsimsellik analizi dahil, bu konuda ayrıntılara girmeden önce geçen hafta yaşananlarla ilgili bir özet yapalım:

Terraform Labs, Son Güncellemeyi Duyurdu

Salı günü, LUNA’nın arkasındaki geliştirici şirket Terraform Labs, son güncellemesini duyurdu. İflas süreci nedeniyle artık faaliyetlerine son veren şirket, 4818 numaralı güncellemenin ardından hiçbir geliştirme sürecine dahil olmayacağını bildirdi. Bundan böyle geliştirme sorumluluğu, Phoenix Directive gibi topluluk destekli insiyatiflere verildi.

SEC, Aba Altından Sopa Gösterdi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), çarşamba günü en büyük NFT pazar yeri OpenSea’ye Wells bildirimi gönderdi. Bu, kurum tarafından dava açılma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteren bir gelişme. SEC, hatırladığım kadarıyla, ilk kez bir NFT pazar yerini menkul kıymet satışı iddiasıyla soruşturuyor. Gidişata göre süreç, dava açılmadan OpenSea ve SEC arasında bir anlaşmayla da sonuçlanabilir. Her sonuçta, NFT sektöründe taşlar yerinden oynayacak gibi görünüyor.

Nvidia Beklentiyi Aştı Ama…

Haftanın en kritik günlerinden biri çarşambaydı. Dünyanın en büyük ikinci şirketi olan Nvidia’nın bilançosu, piyasaların kapanmasının ardından açıklandı. Gelirler, 28.7 milyar dolarlık beklentiye karşılık 30 milyar dolar oldu. Buna rağmen hisselerde düşüş gerçekleşti. Çünkü hem Blackwell ile ilgili problemler hem de Nvidia’nın üçüncü çeyreğe ilişkin tahminlerinin beklentilerin altında kalması, yatırımcıları şirketin patlayıcı büyümesinin yavaşladığı endişelerine sürükledi. Yapay zeka coin’lerinde kripto para piyasasındaki genel düşüş trendi haricinde Nvidia kaynaklı bir düşüş yaşanmadı.

Dell’in Bilançosunda Bitcoin Yok

Haftanın merakla beklenen bir başka gelişmesi, Dell’in perşembe günkü bilançosuydu. ABD merkezli teknoloji devinin CEO’su Michael Dell’in son aylarda Bitcoin ile ilgili paylaşımlar yapması, Dell’in Bitcoin satın almış olabileceği spekülasyonunu beraberinde getirmişti. Ne bilançoda ne de sonrasında yapılan telekonferans görüşmesinde Bitcoin’e hiçbir şekilde yer verilmedi. Bu durum, Bitcoin yatırımcılarında hayal kırıklığı yarattı. Yine de önümüzdeki süreçte hem Michael Dell’in hem de şirketin açıklamalarını takip etmek gerekir. Üçüncü ve dördüncü çeyrek bilançoları için bu ihtimal göz ardı edilmemeli.

PCE Verileri Fed’in Elini Güçlendirdi

Kripto para piyasasının odağındaki en önemli gelişme, Fed’in büyük önem verdiği, cuma günkü ABD Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE) verileriydi. Yıllık çekirdek PCE, 2.6 ile beklentilerin bir basamak altında geldi. Öte yandan aylık çekirdek PCE ise yüzde 0.2 ile beklenti doğrultusundaydı. Bitcoin’de dakikalar içerisinde volatilite önemli ölçüde artarken veriler, Fed’in eylülde yapması beklenen faiz indirimi konusunda elini güçlendirdi.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Bu hafta, kripto dünyasının odaklanacağı en önemli gelişme, cuma günkü ABD istihdam verileri olacak. Öncesinde MATIC güncellemesi ve Chiliz’in beklenen duyurusu var.

Polygon’da Önemli Güncelleme

Polygon Labs, Polygon 2.0 yol haritası doğrultusunda, çarşamba günü MATIC token’ını POL olarak değiştirecek. Böylece POL, Polygon PoS ağında işlem ücreti ve staking token’ı olarak MATIC’in yerini alacak. Bu değişikliğin fiyata önemli bir yansımasının olması beklenmiyor.

Chiliz’in Duyurusu Bekleniyor

Chiliz CEO’su Alexandre Dreyfus, geçtiğimiz haftalarda 4 Eylül Çarşamba gününü işaret eden bir paylaşım yapmıştı. Bu duyuru, Chiliz topluluğunu bir beklenti içine soktu. Çarşamba günü Chiliz’den önemli bir duyuru gelebilir.

İstihdam Verileri Kritik

Haftanın en önemli gündemi, cuma günkü istihdam verileri olacak. Bu veriler, Fed’in eylül ayında yapacağı faiz indiriminin büyüklüğünü doğrudan etkileyecek. 25 mi, yoksa 50 baz puan mı sorusu, istihdam verileri açıklandıktan sonra yanıt bulabilir. Trader’lar, 50 baz puan indirim ihtimalini yüzde 33 olarak fiyatlıyor ki bu az bir ihtimal değil.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.