Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (16 Eylül)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (16 Eylül)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Geçen haftanın en önemli iki gündemi Trum-Harris tartışması ve enflasyon verileriydi.

PayPal’dan ENS Adımı

Bu iki gelişmenin öncesinde ödeme devi PayPal’dan önemli bir adım geldi. 2020 yılının kasım ayında kripto para hizmetlerini devreye almasıyla boğa sezonunun fitilini yakan PayPal ve alt şirketi Venmo, Ethereum Name Services (ENS) desteği eklediler. Buna göre, kullanıcılar alıcı kişinin ENS ismini yazarak kripto para transferi yapabilecekler. Bu entegrasyonlar, kriptonun yaygınlaşması adına önem taşıyor. Transfer sürecinin uzun ve akılda tutulması zor harf ve rakam dizilimi yerine basit kullanıcı adlarıyla yapılması kullanım kolaylığını artırıyor.

Ne Trump Ne Harris Değinmedi

Çarşamba günü gerçekleşen televizyon tartışmasında kripto paralardan söz edilip edilmeyeceği merakla bekleniyordu. Ne Trump ne de Harris bu konuya değinmedi. Bitcoin, programın bitmesiyle 57 bin doların altına geriledi. Seçime iki aydan daha az bir süre kaldı. Trump’ın seçim kampanyasının önemli bir ayağını kripto oluştururken Harris halen uzak duruyor. Harris, bu duruşunu devam ettirir ve seçime böyle gidilirse kriptonun geleceği daha çok Trump ile şekillenecek gibi görünüyor.

Enflasyonda Beklenen Oldu

Yatırımcıların dikkati, Trump – Harris tartışmasından sonra Türkiye saatiyle aynı gün açıklanacak olan ABD enflasyon rakamlarına çevrilmişti. Yıllık enflasyon, yüzde 2.5 ile beklenti doğrultusunda gelirken aylık çekirdek enflasyon yüzde 0.2’lik beklentiye karşılık yüzde 0.3 oldu. Bu artış, piyasaları pek sarsmadı ve rakamlar, Fed’in yüzde 2 hedefine daha da yaklaştı. Ayrıca, Amerikan Merkez Bankasının beklenen faiz indirimi için zemini daha da sağlamlaştırdı.

StarkNet’te Staking Kabul Edildi

StarkNet’te staking oylaması gerçekleşti ve teklif açık ara farkla kabul edildi. Kullanıcılar, 2024’ün son çeyreğinde hayata geçmesi beklenen staking ile kilitlenen STRK token’ları üzerinden ödül alabilecekler.

MicroStrategy’den Bir Büyük Alım Daha

MicroStrategy, en büyük alımlardan birini cuma günü yaptı. 2020 yılından bu yana Bitcoin alan şirket, geçen hafta bunlara 1.11 milyar dolarlık yeni bir alım ekledi. Şirketin elindeki toplam varlık sayısı 244 bin 800 BTC’ye ulaştı. Bitcoin ETF’leri piyasaya sürüleceği zaman, bunun MicroStrategy’yi olumsuz etkileyebileceği söyleniyordu. Mevcut tablo ise aksini gösteriyor. Bitcoin ETF’leriyle beraber artan kurumsal kabul, MicroStrategy’nin işine yaramış görünüyor.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Önümüzdeki haftanın haber akışı ise Trump ailesinin DeFi projesi ile başlayacak ve en önemli gündem Fed’in faiz kararı olacak.

Trump, DeFi Projesini Açıklayacak

ABD başkan adayı Donald Trump, bir yandan seçim kampanyası yürütürken diğer yandan ticari anlamda ilginç adımlar atıyor. Bir başkan adayının seçim kampanyası yürütürken bu tür hamleler de yapması pek görülmüş değil. Trump, burada da bir istisna olarak karşımıza çıkıyor. Bir DeFi projesi olduğu söylenen World Liberty Financial ile ilgili ayrıntılar henüz bilinmiyor. Trump’ın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, merak edilen soruların yanıtları, salı günü TSİ 03.00’te X üzerinden yapılacak yayınla alınacak. Trump, son açıklamasında “Geleceği, kripto ile kucaklıyor, hantal ve demode büyük bankaları geçmişte bırakıyoruz.” demişti. Elbette iddialı ve seçilme olasılığı yüksek olan bir başkan adayının kriptoyla bu kadar ilgileniyor olması, sektör adına umut verici.

Fed’den 4.5 Yıl Sonra İlk Faiz İndirimi Geliyor

Fed’de mesai başlıyor. Toplantıya salı günü start verilecek ve çarşamba günü ise faiz kararı açıklanacak. Bu haftaya kadar Fed’in faiz oranını 25 baz puan indirmesi daha yüksek olasılık olarak görülüyordu. İşler tersine döndü ve piyasalar, 50 baz puan indirim olasılığını artık yüzde 59 olarak fiyatlıyor. Bu indirim, Mart 2020’den bu yana yapılacak ilk faiz indirimi olacak. Piyasaların çarşamba günü itibari ile farklı bir döngüye gireceği muhakkak. Bitcoin ve altcoin’ler gibi riskli varlıkların bu döngünün kazananlarından olması muhtemel.

Token 2049 Başlıyor

Öte yandan kriptonun kalbi, çarşamba gününden itibaren Singapur’da atacak. Token 2049 etkinliğine pek çok önemli kripto projesi ve sektörden önemli isimler katılım sağlıyor. Token 2049’a katılan projelerden önemli haberler duymamız mümkün. Ayrıca cuma günü de yine Singapur’da Solana ile ilgili gelişmelere kulak vereceğimiz Breakpoint etkinliği başlayacak.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla

Post navigation