Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (15 Temmuz)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (15 Temmuz)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Son derece hareketli geçen bir haftayı geride bıraktık. Bir önceki yazımda, önümüzdeki haftanın oldukça hareketli geçeceğini belirtmiştim fakat bu hareketlilik, benim beklentimi de aştı. En çok Almanya’nın satışlarını konuştuk. Birkaç haftaya yayılan 50 bin BTC’lik satış baskısı nihayet sona erdi. Cüzdandaki Bitcoin’lerin tükenmesiyle beraber fiyattaki yükseliş dikkatlerden kaçmadı. Hafta sonunda ise Trump’a yönelik suikast girişimiyle daha da artan Bitcoin, 15 – 21 Temmuz haftasına yüzde 5’lik yükselişle girdi. Geçen haftaya kısa bir bakış atalım:

BlackRock ve Grayscale’in de aralarında olduğu şirketler haftanın ilk günü itibari ile Ethereum ETF başvurularını güncellemeye devam ettiler. ETF’lerin artık bu hafta işleme açılması bekleniyor. Dolayısıyla yatırımcıların bir gözü Ethereum ekosisteminde olmalı.

Kripto piyasasının tokenizasyon alanında da hareketli günler yaşanıyor. BlackRock’ın Mart ayında oluşturulan BUIDL adlı tokenizasyon fonu, hafta başında 500 milyon dolar eşiğini aştı. Bu fonda, en büyük payı ise 173 milyon dolar ile Ondo Finance tutuyor. Önümüzdeki süreçte, tokenizasyon alanındaki gelişmeler daha da hızlanacağa benziyor. Henüz doyum noktasından çok uzağız.

Fed başkanı Powell, Salı ve Çarşamba günlerinde Senato ve Temsilciler Meclisi komite oturumlarına katıldı. Powell’ın olumlu mesajları dikkat çekti. “Faizleri düşürmek için enflasyonun yüzde 2’ye inmesini beklememiz gerekmez.” cümlesi ise manşetlikti.

Merakla beklendiği üzere, Perşembe günü ABD enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık enflasyon yüzde 3 ile tahminlerin altında geldi ve düşmeye devam etti. Bu oran, aynı zamanda 3 yılın en düşük seviyesi olmasıyla da önemli. Enflasyon verisinin Bitcoin’e olumlu yansıdığını gördük. Faiz indirimine ilişkin beklentiler güçlendi. Powell’ın 31 Temmuz’daki basın toplantısı öncesinde diğer ekonomik veriler de iyi sinyaller verirse kripto para piyasasında rahatlama rallisi görmemiz mümkün.

Perşembe günkü bir başka önemli gündem de Temsilciler Meclisi’ndeki oylamaydı. Bankaların kripto paralar için saklama hizmeti vermelerinin önünü açan tasarıya ilişkin Joe Biden’ın veto kararının iptali oylandı. Kripto sektörünün değil, Gensler’ın istediği oldu ve veto kararı onaylandı.

Almanya’nın Bitcoin satışları, Cuma itibari ile son buldu. 50 bin BTC’nin tamamı, haftalara yayılan satışlarla sıfırlandı. Piyasa da bu satış baskısını üzerinden atmış oldu. Öte yandan Mt. Gox cüzdanı hala panik dalgası yayabilir. Henüz dağıtımlara başlanmadığından Mt. Gox tehlikesi sürmeye devam edecek.

Son olarak Cumartesi gecesi Donald Trump’a yönelik suikast girişimi, kripto para piyasasında da geniş yankı buldu. Trump’ın bu saldırıyı hafif bir sıyrıkla atlatmasının ardından Bitcoin’de yükseliş görüldü. Bu yükselişin nedeni, son aylarda kriptoya yönelik son derece olumlu mesajlar veren Trump’ın artık seçimi kazanma olasılığının çok yükselmesiydi. Trump, 25-27 Temmuz’da düzenlenecek Bitcoin 2024 etkinliğinde de konuşacak ve burada vereceği mesajlar kripto para piyasasında yakından takip edilecek.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Hafta Powell ile Açılacak

Bu haftayı yine bir Powell konuşmasıyla açacağız. Fed başkanı, pazartesi günü saat 19.00’da Washington DC Ekonomi Kulübü’nde bir söyleşiye katılacak. Bu, Powell’ın 31 Temmuz’daki faiz kararından önce yapacağı son konuşma olacak. Her zaman olduğu gibi piyasa yine Powell’a dikkat kesilecek ve volatilite kısa vadeli olarak artacak.

Gözler BlackRock’ta

BlackRock’ın bilançosu, pazartesi günü açıklanıyor. Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi konumundaki BlackRock, artık kriptoyu da oldukça yakından ilgilendiren bir şirket oldu. En büyük Bitcoin ETF’ine sahip olmasının yanı sıra tokenizasyon alanında yaptıkları ve Ether ETF’iyle birlikte kripto para piyasasının çekirdeğine kadar nüfuz ediyor. BlackRock’ın bilanço açıklamaları, bu nedenle her kripto para yatırımcısının takibinde olmalı. Her çeyreklik dönemin sonunda, bilanço açıklamasının ardından yapılan konferans görüşmesinde, yöneticilerden kriptoyla ilgili açıklamalar duymamız olası.

Ether ETF’lerinin Eli Kulağında

Piyasa, Ether ETF’lerinin listelenmesini merakla bekliyor. Ve o haftanın bu hafta olma olasılığı çok yüksek. Bloomberg ETF analistleri, bir süredir 15-21 Temmuz haftasını işaret ediyordu. ETF’lerin listeleneceğine dair beklenen haber, bir sonraki haftaya sarkma ihtimali olmakla beraber bu pazartesiden itibaren her gün gelebilir. Ether ETF’lerinin işleme açılmasından çok işleme açıldığı ilk günlerde nasıl bir ilgi göreceği belirleyici olacak. Beklenenden fazla bir ilgi ve yatırım, diğer altcoin’leri de harekete geçirebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.