Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (10 Haziran)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (10 Haziran)

Kripto para haberleri BitHero Blog’da! Kripto dünyasındaki son gelişmeler, geçen haftanın öne çıkan olayları burada.

Kripto Para Haberleri: Geçen Hafta Neler Oldu?

Bitcoin spot ETF’leri tüm dünyada yaygınlık kazanmaya devam ediyor. Salı günü Bitcoin spot ETF’lerine onay veren ülkelere Tayland da eklendi. ETF pazarı nispeten küçük olan Tayland, Güney Asya’nın en büyük ekonomilerinden biri. Öte yandan ETF kabülleri, başta ABD olmak üzere tüm dünyada kripto paraların meşruiyeti ve buna bağlı olarak daha geniş kitlelere ulaşması açısından önem arz ediyor.

Geçtiğimiz hafta Bitcoin spot ETF’leri, yaklaşık 6 ay sonra en büyük ikinci yatırımlarını aldılar. Salı günü ETF’lere yaklaşık 900 milyon dolar yatırıldı. Dolayısıyla buradan Bitcoin ETF’lere olan talebin hala çok güçlü olduğunu ve hareketli dönemlerde bu yatırımların katlanarak artabilecek potansiyel taşıdığını görmek mümkün. Bitcoin için bir paradigma değişimi getiren ETF’ler, fiyat hareketleri üzerinde de güçlü etkilere sahipler.

Kripto paralara vergi gelip gelmeyeceği tartışılırken ve vergiye ilişkin ciddi iddialar ortaya atılırken yatırımcıların yüreklerine su serpen haber Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Hisse senedi ve kripto varlıklardan elde edilen kârları vergilendirme planımız yok. Sadece çok sınırlı bir işlem vergisi gündemimizde.” dedi. Vergi konusunun ilerleyen günlerde netlik kazanacağı düşünülüyor.

Cuma günü tüm gözler ABD’deydi. Merakla beklenen tarım dışı istihdam verisi, 272 bin ile 182 binlik beklentinin oldukça üzerinde geldi. O günden bugüne piyasada gördüğümüz düşüşlerin temelinde istihdam verisinin güçlü seyretmesi yatıyor. Önümüzdeki çarşamba açıklanacak olan enflasyon verisi, olumlu olursa, istihdamın yarattığı yıkımı toparlayabilir.

ABD’de bir süredir yeni bir MicroStrategy ortaya çıktı. Henüz alım seviyeleri, MicroStrategy’nin altında olsa da Semler Scientific, istikrarlı şekilde Bitcoin almaya başladı. Sağlık teknolojisi alanında çalışan şirket, cuma günü 17 milyon dolarlık daha alım yaptığını bildirdi. Semler Scientific, daha fazla Bitcoin alımı yapmak üzere 150 milyon dolar toplamayı hedefliyor. Şirketlerin Bitcoin alımları, halihazırda ETF’ler yeni arzın önünde koşarken ek alım baskısı ile fiyatı yukarı yönlü destekliyor.

Kripto Haber Son Dakika: Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Düğüm, çarşamba günü çözülecek

Bu haftanın kuşkusuz en önemli gündemi Fed’in faiz kararı olacak. Çarşamba günü piyasanın daha fazla volatil seyredeceği aşikar. Çünkü enflasyon verisi de aynı gün 15.30’da açıklanacak.

Fed’in 21.30’da açıklayacağı faiz kararında oranların sabit tutulması bekleniyor. Bununla birlikte piyasa, Powell’ın basın toplantısındaki satır aralarında faiz indiriminin ne zaman yapılacağına dair ipuçları arayacak. Ayrıca, her yıl dört defa yayımlanan ve bu ay yayımlanacak olan noktasal grafikte (dot plot) Fed üyelerinin 2024’te kaç faiz indirimi yapılacağına ilişkin öngörülerinin değişip değişmediği de takip edilecek. Son zamanlarda açıklanan ekonomik verilerin, mevcuttaki üç faiz indirimi öngörüsünü ikiye çekebileceği belirtiliyor.

Öte yandan Geçtiğimiz cuma günü açıklanan istihdam verisi, beklentilerin oldukça üzerinde gelmişti. 182 bin beklentiye karşılık 272 bin olan istihdam artışı, temmuz ayında faiz indirimi ihtimalini neredeyse sıfırladı. Önümüzdeki çarşamba günü, faiz kararından saatler önce açıklanacak olan enflasyon verisi yine de görünümü değiştirebilir.

Yapay Zeka Odaklı Kripto Projelerinde Apple Heyecanı

Apple’ın her yıl düzenlenen Dünya Geliştiriciler konferansı bu akşam başlıyor. Teknoloji dünyası, Apple’ın yapay zeka alanında neler yapacağını merakla bekliyor. Bu akşamki konferansta iPhone, iPad ve Mac cihazlarına gelecek olan yapay zeka özellikleri açıklanacak. Apple’ın yapay zeka alanında nasıl adımlar atacağına bağlı olarak bu konferans, yapay zeka odaklı kripto projelerini de yakından ilgilendiriyor.

ASI Token Birleşmesi ve XRP Ledger Apex Konferansı Diğer Kritik Gündemler

Tamamen kripto tarafına dönecek olursak bu haftanın en önemli gelişmeleri, ASI token birleşimi ve XRP Ledger Apex konferansı olacak.

Perşembe günü üç büyük yapay zeka projesi Fetch.ai, SingularityNET ve Ocean Protocol’ün daha önce açıklamış oldukları birleşerek tek bir token ile yola devam etme kararı, uygulamaya konacak. Yapay Süper Zeka İttifakı’nı oluşturan üçlü, perşembe günü birleşimlerini tamamlayacaklar. Bundan böyle borsalarda FET, AGIX ve OCEAN yerine ASI adında tek bir token işlem görecek. Token’ların birleşmesiyle birlikte ASI’nin en büyük ilk 20 kripto para arasına girmesi hedefleniyor. Böyle büyük bir birleşiminin kripto para piyasasında daha önce bir örneği olmadı. O nedenle sektör için artıları ve eksilerinin net şekilde gözleneceği iyi bir deney olacağı düşünülüyor. Buradan alınacak sonuçlardan sonra benzer bir yolu izleyecek farklı projeler ortaya çıkabilir.

SEC ile süregelen davadan çıkan olumlu sonuçlara rağmen bir türlü beklenen fiyat hareketini gösteremeyen XRP için bu hafta önemli bir konferans var. Salı günü başlayan XRP Ledger Apex konferansı, perşembe günü de devam edecek. Ripple tarafından düzenlenen bu küresel topluluk zirvesinde geliştiriciler, girişimler ve yatırımcılar bir araya gelecek. XRP ile ilişkili olası gelişmeler için yakından takip etmek gerekiyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.