Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (1 Temmuz)

Burak Köse’nin Yorumuyla Kripto Para Haber Gündemi (1 Temmuz)

Geçen Hafta Neler Oldu?

Bitcoin, geçen hafta adeta yürekleri ağza getirdi. İlk günkü sert düşüşte fiyat, 63 bin dolardan 58 bin dolar seviyelerine kadar çekildi ve 200 günlük hareketli ortalamaya (57 bin 500 dolar) oldukça yaklaşarak korkuttu. Neyse ki toparlanma uzun sürmedi. Piyasa, fiyat bakımından bir kez daha hız treni deneyimi yaşatırken gelişmeler tarafında da aksiyonu bol bir hafta geçirdik.

İlk şok, haftanın ilk gününde geldi. 2014’te iflas ederek geride on binlerce mağdur müşteri bırakan Mt. Gox borsası, artık alacaklı konumunda olan bu müşterilere yapacağı ödemelere başlayacağını duyurdu. Bu ödemeler, nakit değil, Bitcoin ve Bitcoin Cash üzerinden yapılacak. Ödemenin büyüklüğü de 140 bin BTC’nin üzerinde. 10 yıl sonra zorunda kalarak belki de hiç hesap etmedikleri bir getiri elde etmiş olan bu müşterilerin Bitcoin’lerini satma eğilimleri yüksek olacaktır. Yatırımcılar da Mt. Gox gelişmesini böyle okudu ki haberle birlikte hızlı bir düşüş yaşadık.

Alman hükümeti, elindeki Bitcoin’leri satmaya devam etti. Salı günü, 400 BTC daha sattılar. Görünen o ki bu satışlar kademe kademe devam edecek. Operasyonlardan ele geçirilen Bitcoin’lerin tutulduğu söz konusu cüzdanda, 2.8 milyar dolarlık Bitcoin daha var. Bu varlıklar eriyene kadar satış baskısı yaratmayı sürdürecek.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı Gary Gensler, Ethereum ETF onay sürecinin sorunsuz ilerlediğini söyledi. Bu açıklama, salı akşamı geldi. Daha sonra Reuters, ETF’lerin 4 Haziran’a kadar işleme açılabileceklerini yazdı. Bu iki gelişmeyi göz önüne aldığımızda önümüzdeki hafta Ether ETF’lerinin listelendiğini görebiliriz gibi duruyor.

Haftanın en önemli gelişmelerinden biri de ülkemizdeydi. Türkiye’nin artık bir kripto yasası var. Kanun teklifi, çarşamba günü TBMM’de yapılan oylama ile kabul edildi ve yasalaştı. Kuvvetle muhtemel, birkaç gün içinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanacak.

BitHero Blog’da yayımlanan son yazımda, Kanada’da yapılan Solana ETF başvurusundan söz etmiştim. Bu başvurunun ABD’de yapılacak bir Solana ETF başvurusunun habercisi gibi olduğunu vurgulamıştım. Nitekim, bir hafta sonra VanEck şirketi, Solana ETF’i için başvuru yaptı. Üstüne de 21Shares’tan bir başka başvuru geldi. SEC’nin bu başvurularla ilgili kesin bir karar vermesi için tanınan 240 günlük süre de böylece başlamış oldu.

Haftanın en kritik gelişmesi ise son gün yaşandı. Daha önce Ethereum ekosistemindeki en önemli şirketlerin başında gelen ConsenSys’e karşı yürüttüğü soruşturmayı kapattığı söylenen SEC, tam aksine dava açtı. Kurum, Rocket Pool ve Lido gibi staking programlarının da menkul kıymet satışı niteliğinde olduğunu iddia etti. Sürecin, pek çok örnekte olduğu üzere bir anlaşmayla son bulması en muhtemel senaryo gibi görünüyor.

Yeni Haftada Kripto Dünyasını Neler Bekliyor?

Öte yandan bugün itibari ile 2024’ün ilk yarısını geride bıraktık ve ikinci yarısına girdik. Bu hafta, yani ikinci yarının ilk haftasında, geleneksel piyasalarda kripto para piyasasını da ilgilendiren önemli gündemler var. Bunların başında istihdam verileri, Fed tutanakları ve Powell’ın planlanan konuşması yer alıyor.

Powell Konuşacak, Fed Tutanakları Yayımlanacak

Salı günü Fed başkanı Jerome Powell, Portekiz’de düzenlenen Avrupa Merkez Bankası Merkez Bankacılığı Forumu’nda konuşma yapacak. Ertesi gün ise Fed’in haziran ayına ait toplantı tutanakları yayımlanacak. Hem Powell’ın konuşması hem de toplantı tutanakları, daha erken bir faiz indirimi konusunda umutlar artmışken kritik önem taşıyacak. Piyasa, Powell’ın açıklamaları ve toplantı tutanaklarındaki satır aralarını dikkatle takip edecek.

Ana Odakta İstihdam Verileri Olacak

Perşembe günü Amerikan Bağımsızlık Günü nedeniyle piyasalar kapalı olacak ancak cuma günü istihdam verileriyle hızlı bir geri dönüş yapacak. Beklenti, istihdam artışının 190 bin olacağı yönünde. İşsizlik oranının ise yüzde 4’te kalması bekleniyor.

Ether ETF’leri Sonunda İşleme Açılabilir

Kripto para piyasasına geri döndüğümüzde de Ethereum ETF gündemini izleyeceğiz. SEC’nin perşembe günkü ulusal tatilden önce ETF’lerin işleme açılmasına izin vermesi ihtimal dahilinde. Şayet bu olursa Ether ve altcoin’lerde hareketli bir hafta görebiliriz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.